Φοβάται η κυβέρνηση κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία

Με τις οδηγίες της κυβέρνησης για μια ήπια παρουσία ταξίδευσε στις αποσκευές της η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει έλληνας διπλωμάτης, «σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει τις σχέσεις της με τη Ρωσία να κλονίζονται εξαιτίας της διαφωνίας που εδώ και χρόνια έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη της Ρωσίας. Θα ήταν ολέθριο λάθος να τοποθετηθούμε ανοιχτά υπέρ των διεκδικήσεων του Οικουμενικού Θρόνου με ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας. Θα ήταν παράλειψη να μην εκτιμηθεί η σχέση του ρώσου Πατριάρχη Αλέξιου με τον Πρόεδρο Πούτιν και κατ’ επέκταση η σχέση φιλίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου αλλά ισχυρού μέχρι και σήμερα άνδρα της Ρωσίας».
Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας στο συλλείτουργο ήταν προσωπική του κ. Ιερωνύμου, και την είχε πάρει μαζί με την «αυλή» του από καιρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεσμευτεί στον κ. Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι. Δεν παρέλειψε ωστόσο να πάρει και την τυπική έγκριση της ΔΙΣ για κατοχύρωση.
Άλλοι Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η ελληνική αντιπροσωπεία είχε υποβαθμισμένη συμμετοχή, κρατώντας έτσι απλώς μια τυπική παρουσία.
Ο κ. Βαρθολομαίος είχε αποστείλει πρόσκληση και στον Πατριάρχη Μόσχας, θέτοντας τον εαυτό του σε ρόλο μεσολαβητή με την τοπική Εκκλησία η οποία απεσπάσθη και βρήκε καταφύγιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Ιερώνυμος θα ενημερώσει τη ΔΙΣ στην τελευταία συνεδρίαση που θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο αυτήν την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις θα πάει τελικά και ο Πατριάρχης Ρωσίας και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Σχολιάστε εδώ