«Τρύπα» δύο δισ. ευρώ στα έσοδα

Η υστέρηση φορολογικών εσόδων φέρνει «πονοκεφάλους» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τα 6 δισεκατομμύρια πρόσθετων εσόδων που είχαν προϋπολογισθεί είναι ζήτημα αν στο τέλος του χρόνου θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν χωρίς πρόσθετα μέτρα τα 4 δισ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι ήταν βάσιμες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και οικονομικών αναλυτών ότι το οικονομικό επιτελείο τεχνητά είχε «φουσκώσει» τον στόχο για τα έσοδα του 2008, ώστε να φανεί ότι κλείνει (στα χαρτιά…) ο προϋπολογισμός, αλλά στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών συζητά πρόταση που έχει υποβληθεί από τις υπηρεσίες προς τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα για μια έκτακτη φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις, με μια νέα ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και ρύθμιση για καταβολή σε δόσεις των οφειλομένων από φορολογούμενους. Το μέτρο αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ιδίως των μικρομεσαίων, γι’ αυτό και προς το παρόν ο υπουργός Οικονομίας δεν το έχει εγκρίνει, αν και τελικά θα αναγκαστεί λόγω άδειου Ταμείου.
Εν τω μεταξύ, πάντως, ανήγγειλε στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Φοροδιαφυγή την πρόθεσή του να δημιουργήσει και νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης ντίζελ, αυτήν τη φορά για τα ναυτιλιακά καύσιμα, με στόχο να περιορισθεί το λαθρεμπόριο. Ωστόσο, ούτε αυτό το μέτρο, ούτε και οι εξαγγελίες του για φορολόγηση των υπεραξιών από προγράμματα stock options που απευθύνονται στα στελέχη επιχειρήσεων, θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσουν άμεσα καρπούς, επαναφέροντας στον… σωστό δρόμο τα φορολογικά έσοδα.
Κατά τα άλλα, η επεξεργασία των στοιχείων από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιβεβαιώνει και πάλι ότι τα μεγαλύτερα βάρη πέφτουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι δήλωσαν σχεδόν το 70% των εισοδημάτων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν το 50,1% της άμεσης φορολογίας εισοδήματος και ειδικότερα 6.543,8 εκατ. ευρώ σε σύνολο κύριων και συμπληρωματικών φόρων ύψους 13.065,2 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά φυσικά πρόσωπα κατέβαλαν 1.774,5 εκατ. ευρώ (13,58%) και τα νομικά πρόσωπα μόλις 4.746,9 εκατ. ευρώ (36,33%).
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των φορολογικών εσόδων και να συγκρατηθούν οι δαπάνες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, δήλωση που ερμηνεύθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση ως προαναγγελία νέων φορολογικών «αφαιμάξεων».
«Ο κ. Αλογοσκούφης και το οικονομικό του επιτελείο, βλέποντας τα δημόσια έσοδα να καταρρέουν, επιχείρησαν σήμερα απεγνωσμένα, για πολλοστή φορά, να κηρύξουν την εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής», σχολίασε η Λούκα Κατσέλη. «Πρόκειται για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, τη στιγμή που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, από το 2004 μέχρι σήμερα, προώθησαν μια σειρά νόμων και ρυθμίσεων που ευνόησαν τη φοροδιαφυγή και υπέθαλψαν το οικονομικό έγκλημα. Προειδοποιούμε τους έλληνες πολίτες ότι πίσω από την αναφορά του κ. Αλογοσκούφη, ότι «στην Ελλάδα η συνολική φορολογία είναι μερικές μονάδες χαμηλότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκεται η πρόθεσή του να τιθασεύσει τη φοροδιαφυγή, αλλά το πρόσχημα για νέα φοροεπιδρομή, που θα είναι και πάλι κυρίως σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».


Σχολιάστε εδώ