Σχέδια Mega – ANT1 – Star για συνδρομητική TV

Χοντραίνει το παιχνίδι στη συνδρομητική τηλεόραση. Μετά και τις ανακοινώσεις Ρουσόπουλου – Χατζηδάκη για τη δυνατότητα ανάπτυξης συνδρομητικής τηλεόρασης στο 1/4 μιας ψηφιακής συχνότητας, δείχνουν να διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η προς πώληση NetMed, από τη Naspers στη Forthnet, φαίνεται πως στο σκέλος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ, για το διάστημα 2009-12, αναζητάει τη συνεργασία της ΕΡΤ! Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως NetMed και ΕΡΤ είναι από παλιά συνεργάτες, αφού η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης νοικιάζει τις συχνότητες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για τη μετάδοση του προγράμματός της. Βέβαια, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή έχει περάσει «από 40 κύματα».

Η «κίνηση των τριών»

Η διοίκηση της Forthnet θεωρεί πως αναπλάθοντας τη συμμαχία της με την ΕΡΤ θα έχει και την υποστήριξη της κυβέρνησης και θα είναι εξασφαλισμένη έναντι κάποιας προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ένα μέρος των αγώνων θα είναι «κλειδωμένο» και ένα άλλο ελεύθερο, που θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ. Από την άλλη πλευρά, σε διακριτικούς τόνους, γίνεται μια συζήτηση μεταξύ τριών παικτών της ελληνικής τηλεόρασης, του ΑΝΤ1, του Mega και του Star, για τη συγκρότηση μιας εταιρείας που θα ανταγωνιστεί τη NetMed, αφού αποχωρήσει η Naspers. Θυμίζουμε πως το Mega από την πώληση της NetMed NV θα βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να επενδυθεί εκ νέου στη συνδρομητική τηλεόραση, αυτήν τη φορά ανταγωνιζόμενο τη NetMed.
Υπάρχει και ο ΟΤΕ, που λίγο πριν από την πώλησή του στη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έκανε, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Hellas Sat, αίτηση στο ΕΣΡ για συνδρομητική τηλεόραση. Η αίτηση αυτή ακόμη εξετάζεται από το συμβούλιο και έτσι έμειναν γράμμα κενό οι επίσημες δηλώσεις που είχαν γίνει τότε για παροχή 62 ωρών προγράμματος από την ΕΡΤ με υλικό από το EURO 2008, παράλληλα σε αναλογική μετάδοση αλλά και σε υψηλή ευκρίνεια.
Υπάρχει και η εξής χαρακτηριστική σύμπτωση. Η NetMed την περίοδο εκείνη, αν και είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του EURO 2008 για συνδρομητική μετάδοση, δεν πρόβαλε ποτέ τους αγώνες, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την ΕΡΤ, η οποία αρχικά ξεκίνησε μια καμπάνια λέγοντας πως θα έδειχνε τους αγώνες «χωρίς συνδρομή». Τώρα, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, η NetMed διαφημίζει τη μετάδοση των ολυμπιακών καναλιών της ΕΡΤ, τα οποία ήδη ξεκίνησαν την πιλοτική τους μετάδοση στο μπουκέτο της Nova, προσφέροντας, με την αγορά του αποκωδικοποιητή προς 49 ευρώ, πρόσβαση στα αθλητικά της κανάλια ως τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ