«Παρίες» της εκπαίδευσης οι καθηγητές των σχολών ΟΑΕΔ

Την άμεση ένταξή τους στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών του υπουργείου Παιδείας και την αναγνώριση της διδακτικής τους προϋπηρεσίας στα Δημόσια ΤΕΕ – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, ζητούν η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΕ και ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με επιστολή τους στο γραφείο πρωθυπουργού, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Απασχόλησης και τον διοικητή ΟΑΕΔ.
Το πρόβλημα των εκπαιδευτικών αυτών δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια περίπου με τη μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
Με τον νόμο 3475/06, νόμος που έφερε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ μετατρέπονται σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Βάσει του αναλυτικού προγράμματος σπουδών σε μαθήματα Γενικής Παιδείας (θρησκευτικά, ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική, χημεία, ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή) καταργούνται και οι θέσεις εργασίας στις οποίες 300 περίπου καθηγητές Γενικής Παιδείας (Θεολόγοι, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής) εργάζονταν για 5-10-15-20 χρόνια και μεταφέρονται στα σχολεία του ΥΠΕΠΘ, με την υποχρεωτική παρακολούθηση των αποφοίτων μαθητών Γυμνασίου στην Αʼ τάξη ΕΠΑΛ ή Αʼ τάξη Γενικού Λυκείου.
Το υπουργείο Παιδείας όμως, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του, αρνείται μέχρι σήμερα να εντάξει τους εκπαιδευτικούς αυτούς στους δικούς του πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών και βέβαια δεν τους αναγνωρίζει ούτε τη διδακτική υπηρεσία που είχαν στα σχολεία του ΟΑΕΔ. Έτσι οι καθηγητές αυτοί μένουν… ξεκρέμαστοι και αποτελούν τους «παρίες» της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί στην επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς αναφέρουν:
«Οι προηγούμενες “πολιτικές ηγεσίες” του υπουργείου Απασχόλησης ήταν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη ο οποίος συνυπέγραψε το νομοσχέδιο “λαιμητόμο” για τους ωρομίσθιους καθηγητές του ΟΑΕΔ, ενώ φρόντισε ιδιαίτερα το μόνιμο προσωπικό των αντίστοιχων με τις δικές μας ειδικοτήτων να μπορεί να πάρει μετάταξη σε κενές οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα σχολεία του υπουργείου Παιδείας. Ο μοναδικός υπερασπιστής μας ήταν η προϊσταμένη μας Αρχή, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκης (Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία), στον οποίο μας παραπέμπουν συνεχώς οι συνεργάτες της νυν υπουργού Απασχόλησης. Αλλά ο ίδιος δεν νομοθετεί και δεν μπορεί να φέρει την πολιτική ευθύνη των πράξεων των νομοθετών, ούτε να χρεωθεί τη μέχρι στιγμής αδιαφορία του υπουργείου Απασχόλησης για το μέλλον των πρώην εργαζομένων του. Την ελπίδα ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημά μας έρχεται να δώσει ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά την επίσημη ενημέρωσή του από μας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δράμα (7-3-08). Οι νέες απαντητικές επιστολές του ΥΠΕΠΘ αναφέρουν πως το θέμα μας άρχισε να εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ».
Καταλήγοντας δε, τονίζουν:
«Θα ασκήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ κοινωνική πολιτική; Θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους ωρομίσθιους του ΟΑΕΔ; Θα συνεχιστεί η ανεργία και η ομηρία των ωρομίσθιων του ΟΑΕΔ; Θα συνηγορήσει υπέρ μας η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΚΠ ή θα μείνει αμέτοχος όπως πάντα παρατηρητής των εις βάρος μας εξελίξεων;».
Οι αρμόδιοι, εκείνοι που ουσιαστικά δημιουργούν το πρόβλημα, έχουν τώρα την ευκαιρία να το λύσουν. Θα το επιχειρήσουν όμως;


Σχολιάστε εδώ