Πέφτει το «άβατο» Καραμανλή

Το κρίσιμο, και έχει αυτό τη σημασία του, είναι ότι η απογοήτευση «ακουμπά» πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διευρύνεται με άλλα λόγια ο αριθμός των στελεχών που δείχνουν να μη στηρίζουν τις προσδοκίες τους στον Κ. Καραμανλή, που φαίνεται να μην τον εμπιστεύονται! Κι αυτό αφενός διότι διαπιστώνουν την… αδυναμία του να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το αρνητικό κλίμα και αφετέρου γιατί σε όλες τις υποθέσεις που είχαν διαστάσεις σκανδάλου η κυβέρνηση, αντί να τις διελευκάνει, συγκαλύπτει τις παρανομίες. «Δεν μας πείθει», λένε όλο και περισσότεροι βουλευτές, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο τρόπος που χειρίσθηκε η κυβέρνηση όλα τα «σκάνδαλα» έχει σαν αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό της απογοήτευσης που υπάρχει για τον πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι η πάλαι ποτέ ισχυρή «καραμανλική ομάδα» παρουσιάζει… σημεία διάλυσης. Στελέχη που πρωτοστάτησαν ή στήριξαν τον Κ. Καραμανλή από τα πρώτα χρόνια, ο ένας μετά τον άλλον έχουν αποστασιοποιηθεί και ορισμένοι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους καταφέρονται εναντίον του. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τους… επίδοξους διαδόχους του,(Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος) καθώς τα στελέχη τους θεωρούν συνυπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Για το ότι δεν κάνουν τίποτα και δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Έτσι, ακόμη και η «ομάδα» της Ντόρας έχει σημαντικά «αποψιλωθεί». Εκείνοι που της παραμένουν πιστοί είναι οι: Κιλτίδης, Κασσίμης, Ιωαννίδης, Κελέτσης και δυο-τρεις άλλοι.
Η απραξία του πρωθυπουργού (που ερμηνεύεται από πολλούς ως αδυναμία) έχει και άλλες παρενέργειες. Υπουργοί, που οι φήμες τους θέλουν στον ανασχηματισμό (όποτε κι αν γίνει) να μετακινούνται, δηλώνουν ότι δεν… φεύγουν! Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός έλεγε: «Ας τολμήσει να με αλλάξει ο Καραμανλής και τότε θα τα πούμε»! Οι αντιδράσεις των υπουργών – υφυπουργών στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους (πόσω μάλλον της αποπομπής τους) δημιουργούν στους συνομιλητές τους την αίσθηση ότι… «από κάπου κρατάνε το Μαξίμου».
Πάντως, ένας ριζικός (σαρωτικός) ανασχηματισμός προκρίνεται (και από τον φιλικά προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία Τύπο) ως η μοναδική λύση προκειμένου να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Μάλιστα ο διευθυντής του «Αδέσμευτου Τύπου» Δ. Ρίζος με προσωπικό του άρθρο κάλεσε τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε μαζικές αλλαγές υπουργών προκειμένου να αποκτήσει νέα δυναμική η κυβέρνηση. Από την πλειονότητα των στελεχών το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζεται ως η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης καθώς χρεώνουν στον Γ. Αλογοσκούφη την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την κατηγορηματική άρνησή του να ληφθούν ευεργετικά μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους.


Σχολιάστε εδώ