ΜΥΘΟΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ «ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ»

Δεν είναι λίγα τα παράπονα των καταναλωτών που καταγράφονται είτε στον τηλεφωνικό αριθμό 1520 είτε στις καταναλωτικές οργανώσεις για τη συνηθισμένη απάτη των «άτοκων δόσεων» για αγορές ηλεκτρικών συσκευών κυρίως, αλλά ακόμη και μεγαλύτερης αξίας αγαθών όπως είναι αυτοκίνητα ή ταξίδια ή οτιδήποτε άλλο.
Όταν το κατάστημα δηλώνει στις πινακίδες του ότι ένα προϊόν έχει 500 ευρώ, επί παραδείγματι, τοις μετρητοίς ή το αγοράζετε σε πέντε άτοκες δόσεις, θα πρέπει οι άτοκες δόσεις να είναι πραγματικά άτοκες και να ορίζονται: 5 δόσεις Χ 100 ευρώ.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναγράφεται ότι το προϊόν πωλείται σε 5 άτοκες δόσεις και το τελικό ποσό να μην είναι 500 ευρώ αλλά 530. Σ’ αυτήν την περίπτωση η πώληση σε δόσεις δεν είναι άτοκη αλλά επιβαρύνεται με τόκους 30 ευρώ.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όποιος αγοράζει σε πέντε άτοκες μηνιαίες δόσεις ένα προϊόν αξίας 500 ευρώ και το πληρώνει 530 ύστερα από πέντε μήνες, δεν το αγοράζει σε ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ.
Θα πρέπει να ρωτάμε τι τελικό ποσό θα πληρώσουμε, όχι στον προμηθευτή του προϊόντος, το κατάστημα δηλαδή, αλλά στην τράπεζα, είτε μέσω γραμματίων είτε μέσω πιστωτική, κάρτας η οποία μπορεί να έχει 18 και 19% επιτόκιο σε κάθε αγορά.
Τα καταστήματα, συνήθως, «αποφεύγουν» να ενημερώσουν αναλυτικά για τις αγορές με δόσεις τους πελάτες τους, οι οποίοι πάνω στη φούρια να πάρουν το πολυπόθητο προϊόν δεν δίνουν σημασία στις… «λεπτομέρειες».


Σχολιάστε εδώ