ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ «ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ» ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
Και στη συμπρωτεύουσα το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με τον φόβο του εισαγγελέα να βάλει τάξη στα «μεσαζοντιλίκια» που φορτώνουν με καπέλα τις τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά και στην κυριολεξία εξοντώνουν το νόμιμο χοντρεμπόριο, το λιανεμπόριο και τους παραγωγούς και κατ’ επέκτασιν τους έλληνες καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν τα «φέσια» στις τιμές των προϊόντων.
Με εντολή του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, η Διεύθυνση Τιμών Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης οπωρολαχανικών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν αγορανομικές και φορολογικές παραβάσεις σε 9 επιχειρήσεις.
Οι εκθέσεις ελέγχου που συντάχθηκαν διαβιβάστηκαν μαζί με τους σχετικούς φακέλους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας και Καβάλας για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα, αφαίρεση αδείας)
Οι παραβάσεις για τις οποίες διώκονται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι:
> Είσπραξη ποσοστού κέρδους μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις (έως και 233,33%) (νόμος 1401/83).
> Μεσολάβηση περισσότερων των δύο χονδρεμπορικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν είσπραξη περισσότερων των δύο χονδρεμπορικών κερδών (κατά παράβασιν του άρθρου 7 της Α.Δ. 14/89 παράγραφος 4β, γ).
> Λειτουργία επιχειρήσεων εκτός των ορίων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με διενέργεια πωλήσεων νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές και άλλους χονδρεμπόρους.
> Έκδοση τιμολογίων με εμφανείς υποτιμολογήσεις και έκδοση ανακριβών στοιχείων (τιμολογίων) για συναλλαγές.
Με αφορμή τα παραπάνω ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος δήλωσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες διενεργεί καθημερινά ελέγχους στην αγορά και επιβάλλει τον νόμο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού. Στην προσπάθειά μας δεν κάνουμε βήμα πίσω. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήσαμε ελέγχους σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αρκαδίας και διαπιστώσαμε σωρεία παραβάσεων. Όπως προβλέπει ο νόμος διαβιβάσαμε τις εκθέσεις ελέγχου στις κατά τόπους νομαρχίες οι οποίες θα επιβάλουν τις κυρώσεις και θα δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των παραβατών.
Εκείνο που περιμένει κανείς από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ενημερώσει για το τι απέγινε η ιδέα του «ειδικού εισαγγελέα» για περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ένα μέτρο που στην περίπτωση της ελληνικής πραγματικότητας είναι το μόνο που μπορεί να φυλάξει τα έρμα.