ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ

Οι περισσότεροι από τους ανήκοντες στο… «ρεύμα» εθνικοσυμβούλους είτε απέφυγαν να πάρουν τον λόγο είτε αρκέστηκαν σε γενικόλογες
-και ανούσιες- κριτικές αναφορές περί έλλειψης δημοκρατίας, είτε εκνεύρισαν τους συντρόφους τους προβλέποντας την ήττα του κόμματός τους στις επόμενες εκλογές. («Έτσι όπως πάμε θα χάσουμε για άλλη μια φορά από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ήταν το προσφιλές τους μότο.)
Τα πράγματα άλλαξαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει όλες τις βασικές επιλογές του Παπανδρέου απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή.
Αν και η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας επέτρεψε στον θεσσαλονικιό πολιτικό να επικρίνει τον Γιώργο δίχως να δώσει αφορμές να κατηγορηθεί για ευθεία υπονόμευση και επιστροφή στην εποχή της καταστροφικής εσωστρέφειας, εν τούτοις η ομιλία του εμπεριείχε συνολική απόρριψη της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος σε όλους τους τομείς.
Λάθος ότι έκανε σημαία την ιστορία της Siemens. Λάθος ότι μιλά για πολιτική προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων δίχως να προτείνει συνολική οικονομική πολιτική. Λάθος ότι το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, διασπώντας το ενιαίο εθνικό μέτωπο, όπως είπε. Λάθος η επιλογή του Γιώργου να πει όχι σε πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε παραγραφή των αδικημάτων που πιθανώς έχουν διαπράξει υπουργοί της κυβέρνησης. Λάθος το μέτωπο στη Δικαιοσύνη, λάθος φυσικά και η αντιπαλότητα με τα μέσα ενημέρωσης.
Η τοποθέτηση του Βενιζέλου σόκαρε τους παρόντες εθνικοσυμβούλους και προκάλεσε ποικίλα σχόλια για «επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο».
Κάποιοι μάλιστα, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στη σκέψη τους, θεώρησαν ότι ο θεσσαλονικιός πολιτικός θέλησε να παρουσιάσει νέα και συνολική πλατφόρμα, προκειμένου να αξιολογήσει την απήχηση που αυτή έχει στην κοινωνική βάση του κόμματος. «Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος της δημιουργίας νέου κόμματος που θα εκφράσει τον λεγόμενο τρίτο πόλο», υποστήριζαν κάποιοι «προχωρημένοι» εθνικοσύμβουλοι, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως εταιρείες δημοσκοπήσεων ήδη μετρούν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου εγχειρήματος».
Επίσημες αντιδράσεις στην «πλατφόρμα Βενιζέλου» δεν υπήρξαν, καθώς τόσο ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όσο και οι υποστηρικτές του επέλεξαν να μη σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε «εντός της έδρας του» ο θεσσαλονικιός βουλευτής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς αναμένοντας τη συνολική αμφισβήτησή του από τον μεγάλο εσωκομματικό αντίπαλό του, επέλεξε εκείνην την ώρα να μη βρίσκεται εντός της αιθούσης, ενώ στη δευτερολογία του απέφυγε να ανταπαντήσει αποδοκιμάζοντας τον επικριτή του και υπεραμυνόμενος των επιλογών του.
Άπαντες ωστόσο συνειδητοποίησαν ότι ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας άνοιξε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν δείχνει τη διάθεση να συστρατευτεί με τον Παπανδρέου στον μονομέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης και του Κώστα Καραμανλή.

Η στρατηγική της Άννας

Αν βεβαίως ο Βαγγέλης «πυροβολεί κατά βούλησιν» τον Γιώργο, θεωρώντας ότι μπορεί να τον προσπεράσει στη στροφή και να κερδίσει αυτό που δεν κέρδισε στις κάλπες του Νοεμβρίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σταθερά και μεθοδικά χτίζει το ηγετικό της προφίλ, για να παίξει πρώτο ρόλο αν και όποτε προκύψει θέμα ηγεσίας του κόμματος.
Η κριτική της προς τον Γιώργο δεν είναι ολοκληρωτική. Εκφράζει διαρκώς τη συμφωνία της στις βασικές επιλογές του σημερινού αρχηγού, προσθέτοντας πάντα κάτι παραπάνω που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να γίνει.
Παράλληλα και με δεδομένο ότι δεν βιάζεται ούτε έχει το άγχος να προλάβει κάτι, δίνει έμφαση σε ιδεολογικά θέματα και σε αναλύσεις από μια διακριτή ευρωπαϊκή τροχιά.
Αυτό που πιστεύουν οι ΠΑΣΟΚοι είναι πως η Άννα δεν θα επιδιώξει να γκρεμίσει τον Γιώργο για να τον διαδεχθεί, αλλά στην περίπτωση που αυτός φύγει (ύστερα από κάποια ήττα) θα διεκδικήσει τη διαδοχή του, φιλοδοξώντας να πάρει μαζί της τη μεγάλη μάζα των σημερινών υποστηρικτών του, οι οποίοι κινούνται σε τροχιά πόλωσης με τον Βαγγέλη.


Σχολιάστε εδώ