Λυσσαρίδης: ΟΧΙ στον συμβιβασμό

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ», ο Βάσος Λυσσαρίδης επισημαίνει ότι εφόσον Τουρκία και Ταλάτ συνεχίσουν να επιμένουν στην ύπαρξη δύο ισότιμων κρατών και στον συνεταιρισμό σε ίση βάση, αποδοχή αυτών των προαπαιτουμένων ισοδυναμεί με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συντήρηση της παρουσίας του κατοχικού στρατού.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση κύπριου πολιτικού στην πολιτική του Προέδρου Δ. Χριστόφια, που ισοδυναμεί με εγκατάλειψη πάγιων εθνικών θέσεων, η οποία όμως στηρίζεται δυστυχώς απ’ την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, καθώς και από τον διεθνή παράγοντα (Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ο Βάσος Λυσσαρίδης στη συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» υπογραμμίζει ακόμα ότι αν η κυπριακή πλευρά στις απευθείας συνομιλίες που αποφασίστηκε να ξεκινήσουν δεν προχωρήσει σε νέες επώδυνες υποχωρήσεις, τότε, με δεδομένες τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές θέσεις, θα δημιουργηθεί αδιέξοδο, το οποίο θα αξιοποιηθεί απ’ την Τουρκία και τον Ταλάτ για εδραίωση του status quo και αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Η συνέντευξη-πατριωτική φωνή του Βάσου Λυσσαρίδη στο «ΠΑΡΟΝ» έχει ως εξής:

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καρποφόρες απευθείας συνομιλίες;
– Δυστυχώς όχι. Πάνω σε ποια βάση θα διεξαχθούν; Τουρκία και Ταλάτ εμμένουν στην ύπαρξη δύο ισοτίμων κρατών και τον συνεταιρισμό σε ίση βάση. Αυτό ισοδυναμεί με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση. Ισοδυναμεί επίσης με διπλή κυριαρχία και ιθαγένεια. Εμμένουν επίσης σε εγγυητικά-επεμβατικά δικαιώματα, συντήρηση στρατιωτικής παρουσίας και κυπριοποίηση των εποίκων. Αν η δική μας πλευρά τηρήσει -όπως οφείλει- τις προεκλογικές δεσμεύσεις έναντι του λαού, ποια θα είναι η βάση του διαλόγου; (Η δική μας πλευρά έχει δεσμευθεί για λύση που να εγγυάται την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, αποκλεισμό εγγυητών και ξένης στρατιωτικής παρουσίας.) Ελέχθη ότι απευθείας συνομιλίες θα άρχιζαν αν υπήρχε μια σχετική σύγκλιση απόψεων αναφορικά με τα πλαίσια λύσης. Δεν υπάρχει.

Τι φοβάσθε από απευθείας συνομιλίες;
– Το προβλεπτό αδιέξοδο, το οποίον θα αξιοποιηθεί από τους φίλους της Τουρκίας για εδραίωση του status quo και αναβάθμιση του δορυφορικού, κατοχικού καθεστώτος. Θα ισχυρισθούν ότι εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης θα πρέπει να αποδεχθούμε την υπάρχουσα κατάσταση. Τότε μόνο θα έπρεπε να εμπλακούμε σ’ έναν έστω προκαταδικασμένο επίσημο διάλογο, αν πιστεύαμε ότι το αδιέξοδο θα αποδιδόταν στην Τουρκία (που ασφαλώς είναι δική της ευθύνη). Όμως κάτι τέτοιο αποτελεί ευσεβοποθισμό. Ή αν θα ήμασταν διατεθειμένοι να αποδεχθούμε κατ’ αρχήν τις τουρκικές προτάσεις, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό και για τον Κυπριακό Ελληνισμό και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν όμως δεν αρχίσουν απευθείας συνομιλίες, ποια θα είναι η πορεία;
– Να συνεχισθεί η εργασία στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές ακόμα και κατά καιρούς επαφές σε ανώτατο επίπεδο και να υιοθετηθεί στρατηγική που να στοχεύει σε διασφάλιση πιέσεων για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Με την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία δεν προβλέπεται αλλαγή της τουρκικής στάσης. Όμως επιλογή ευρωπαϊκής πορείας από την Τουρκία δημιουργεί προϋποθέσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.


Σχολιάστε εδώ