ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Έλειψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από την ακρόαση Ζορμπά

Με κίνδυνο να κατηγορηθεί για… «αντικομμουνισμό» η στήλη δεν μπορεί να μην επισημάνει την απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ από την ακρόαση του καθαιρεθέντος προέδρου της Αρχής για το «ξέπλυμα χρήματος» Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις, αλλά και επαίνους απ’ όλες τις άλλες πτέρυγες της Βουλής, αφού ακόμη και ο «γαλάζιος» εισηγητής Κ. Τζαβάρας από την μια προσπαθούσε να τον στριμώξει και από τον άλλη τον χαρακτήρισε επανειλημμένα «έντιμο».

Στην αρχή της συνεδρίασης, μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής ήταν παρών και υπέβαλε ερώτηση στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιο που είχε κληθεί σε ακρόαση για το ίδιο νομοσχέδιο, ενώ οι εξηγήσεις που κυκλοφορούσαν για την απουσία των «κόκκινων» ήταν δύο:

• Η πρώτη έλεγε ότι στο ΚΚΕ δεν ήθελαν να «ηρωοποιήσουν» έναν άνθρωπο που πρόσφατα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών είχε δηλώσει «αντικομμουνιστής», προκαλώντας την αντίδραση της παριστάμενης Λιάνας Κανέλλη.

• Η δεύτερη υποστήριζε ότι έτσι ο Περισσός αποκτά «εκ των υστέρων άλλοθι» για την προ διετίας απουσία των βουλευτών του από την ακρόαση για την εξαγορά της «Γερμανός», αφού φαίνεται έτσι ότι τα στελέχη του δεν πάνε σε όλες τις ακροάσεις.

Πειστικές ακούγονται και οι δύο εξηγήσεις…

—————–*—————-
Αντίθετος ο Προκόπης

Στη Βουλή βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος όταν πριν από περίπου δέκα ημέρες κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη για την κατάργηση της «Αρχής Ζορμπά» και έδειξε έκπληκτος, όταν πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους την «καρατόμηση» του πρώην εισαγγελέα.

Έκτοτε, παρότι έχει προκληθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση που θέτει ερωτήματα γιατί λείπει η υπογραφή του από το νομοσχέδιο, αφού θεωρείται συναρμόδιος και σε κάθε περίπτωση είχε υπογράψει τον νόμο του 2005, που τώρα καταργείται, ο υπουργός Εσωτερικών «σιωπά».

Η «σιωπή» του αυτή δεν καθόλου τυχαία, όχι μόνον γιατί είναι γνωστοί του οι φιλικοί δεσμοί που διατηρούσε με τον κ. Ζορμπά, αλλά κυρίως γιατί ήταν εκείνος που το περασμένο φθινόπωρο αρνήθηκε να περιλάβει σε νομοσχέδιό του σχετική τροπολογία, επειδή θεωρούσε αντισυνταγματική την πρόβλεψη να τεθεί επικεφαλής στη δίωξη του «μαύρου χρήματος» εν ενεργεία εισαγγελέας.

Ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τους ισχυρισμούς του ίδιου του Γ. Ζορμπά για την αντισυνταγματικότητα, αλλά το θέμα αυτό -για όσους έχουν παρακολουθήσει τη συζήτηση της συνταγματικής Αναθεώρησης του 2001- θα παραμείνει ανοιχτό, ακόμη κι αν η «γαλάζια» πλειοψηφία αποφασίσει -με έγερση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός- για το αντίθετο.

—————–*—————-

Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτιμούν τις τσάρκες στη Μύκονο…

Για την έλλειψη συντονισμού του ΠΑΣΟΚ γράφαμε την περασμένη Κυριακή και την αδυναμία του να προκαλέσει -έστω και για την τιμή των όπλων- μια ονομαστική ψηφοφορία, για να αποκτήσουν, έτσι, κάποιο νόημα οι βαριές καταγγελίες που εκτοξεύουν κατά της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη των σκανδάλων και τη χειραγώγηση της Δικιαοσύνης.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι τα προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλα, που ακόμη και όταν γίνονται αυτονόητες κινήσεις, αυτές καταλήγουν «μπούμερανγκ». Αυτό έγινε την Τετάρτη με την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που καταργεί το «αυτοδιοίκητο» στη Δικαιοσύνη, που, παρότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής την είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη μέρα, όταν αυτή έγινε, το κόμμα του είχε τρεις απουσίες.

Απόντες καταγράφηκαν η Εύα Καϊλή -που δίνει ανελλιπώς το «Παρών» της κάθε Σαββατοκύριακο στη Μύκονο, όπως πληροφορούνται όσοι διαβάζουν τις σκανδαλοθηρικές στήλες- η Συλβάνα Ράπτη και ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ αντιθέτως ήταν παρόντες οι 50 κυβερνητικοί -ανάμεσά τους και ο «αντάρτης» Π. Τατούλης- που ψήφισαν την τροπολογία.

Όπως μαθαίνουμε, μάλιστα, η Εύα Καϊλή, που έφθασε καθυστερημένη, υπέγραψε κανονικά στο βιβλίο παρουσιών για να μη χάσει την επιπλέον αμοιβή. Για να είμαστε, όμως, ακριβοδίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ευθύνη μόνον των απόντων ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει μια ονομαστική ψηφοφορία της προκοπής.

Είναι και θέμα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία στο παρελθόν όταν υπήρχε σοβαρό συντονιστικό κέντρο -π.χ., επί των ημερών του Αντ. Λιβάνη και όχι μόνο- θα «έπεφταν κεφάλια» εάν συνέβαιναν τέτοια πράγματα.


Σχολιάστε εδώ