Καλοκαιρινός μποναμάς στους δικαστές

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός του Πρωτοδίκη, που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων μισθών όλης της δικαστικής ιεραρχίας, ορίζεται στο ποσό των 2.067 ευρώ από 1.115 ευρώ που ισχύει σήμερα, και χώρια τα επιδόματα, που αυξάνονται αναλόγως…

Εννοείται ότι διπλασιάζονται και οι βασικοί μισθοί των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, συνεπώς και του προέδρου του Αρείου Πάγου, που τώρα είναι γύρω στα 5.600 ευρώ, με βάση τον οποίο συμπαρασύρονται και οι αποδοχές των βουλευτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σημείωση στην τροπολογία (κοινώς λέγεται… «στάχτη στα μάτια») που αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις της τροπολογίας αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς και όχι τους βουλευτές».

Λέει ότι δεν τους αφορούν, όχι ότι δεν μπορούν να τα πάρουν, αφού αρκεί να προσφύγει ένας βουλευτής ακόμα και συνταξιούχος για να εξομοιωθούν οι αποδοχές όλων…

Να δούμε πώς θα τα βολέψει η κυβέρνηση και πώς θα δικαιολογηθεί ο κ. Αλογοσκούφης στους μισθωτούς των 700 ευρώ και στους συνταξιούχους των 400 ευρώ, όταν το δωράκι στους δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχους προκαλεί ετήσια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατ. ευρώ…

// Συγχωροχάρτι δόθηκε στον Κώστα Κουκοδήμο για τις… ταρζανιές του παρελθόντος, και ο ολυμπιονίκης έκανε το άλμα και επέστρεψε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Κώστας Κουκοδήμος επισκέφτηκε τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, όπου κλείστηκαν συζητώντας για μισή ώρα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ο βουλευτής Πιερίας έμεινε για πέντε λεπτά παρουσία του γραμματέα. Λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή του, ο κ. Τραγάκης επέστρεψε στο γραφείο του προέδρου και είχε συνομιλία μαζί του για τρία τέταρτα της ώρας. Αμέσως μετά γνωστοποιήθηκαν και οι δύο επιστολές, του Κ. Κουκοδήμου (με την οποία ζητούσε την επανένταξή του στην ΚΟ της ΝΔ) και του πρωθυπουργού (με την οποία την αποδεχόταν).

Γιατί χρειάζονταν τόσες διαβουλεύσεις για μια προειλημμένη απόφαση, που πάντως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Τραγάκη, θα ανακοινωνόταν μια μέρα μετά, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή; Η επιστροφή Κουκοδήμου φαίνεται να επισπεύστηκε κατά μία ημέρα, ώστε να προλάβει να γίνει η σχετική ανακοίνωση, στο Α΄ θερινό τμήμα, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του προχθές. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι η προσεχής εβδομάδα είναι δύσκολη και φορτωμένη με τα νομοσχέδια Αλογοσκούφη (για το μαύρο χρήμα) και Παιδείας (για τα ΚΕΣ) και δεν θα ήταν κακή ιδέα να αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ 51 αντί 50 βουλευτές…

// Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο Γιώργος Ζορμπάς βρέθηκε στη Βουλή και δεν προσπαθούσε να κρύψει πόσο απολάμβανε τη «βάσανο» των ερωτήσεων… Σαφώς χολωμένος από το άδειασμα που δέχτηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, είπε πολλά και άφησε να εννοηθούν ακόμα περισσότερα. Από τα πιο σημαντικά:

– Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκμεταλλεύτηκε τον νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ο Πρόδρομος Μαυρίδης για να φέρει στην Ελλάδα χρήματα για τις μίζες.

– Έβαλε κατά Σανιδά, λέγοντας ότι δεν συνέδραμε στην υπόθεση των ομολόγων, καθώς τον Μάιο του 2007 η βρετανική αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος τον ενημέρωσε ότι αναμένει αίτημα για να δεσμεύσει ποσά σε λογαριασμούς της εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο North Asset Management του κ. Παπαμαρκάκη. Επειδή δεν βρήκε ανταπόκριση από την Εισαγγελία, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, ο οποίος «ευγενέστατα» του υπέδειξε να αποτανθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Του έστειλε σημείωμα με αστυνομικό ο οποίος επέστρεψε άπρακτος, μεταφέροντας μια φράση του εισαγγελέα που οι καλοί τρόποι του κ. Ζορμπά δεν επέτρεψαν να δημοσιοποιήσει…

– Είπε ότι το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη είναι αντισυνταγματικό, υπεραμύνθηκε του έργου του, κάρφωσε ότι «τα πορίσματά του φυλάσσονται μακαρίως εν υπνώσει στα συρτάρια» ή κυκλοφορούν σε γραφεία «ουχί τυχαία», περιέγραψε δε τη μεταχείρισή του από την κυβέρνηση ως εξής: «Μετά τις υποθέσεις του καλοκαιριού του 2007 έγινα ο «αγράμματος νομικός», ο δύσκολος, ο δύστροπος και κατέληξα ο αναποτελεσματικός, δύσκολος, δύστροπος και ο δυσλειτουργών»…

Η τοποθέτηση Ζορμπά τάραξε τα νερά. Ο κ. Αλογοσκούφης μάλιστα έχασε την ψυχραιμία του και ήρθε το απόγευμα στην επιτροπή για να αποκαλύψει τις αποδοχές του. Έπαιρνε, λέει, από την πρώτη στιγμή 11.000 ευρώ μηνιαίως!

Αλήθεια, κύριε υπουργέ, τόσα δίνετε και στον κ. Αράπογλου της Εθνικής και αυτές ήταν οι αποδοχές του κ. Τσουπίδη;

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η κυβέρνηση κακομεταχειρίστηκε τον ίδιο και την αρχή της οποίας προήδρευε και οι αποκαλύψεις του δημιούργησαν αίσθηση. Σε σημείο που πολλοί αναρωτιόνταν μήπως δεν ήταν επί Νέας Δημοκρατίας το ίδιο πρόσωπο γραμματέας εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί ήταν όλα τέλεια και δεν δέχτηκε ποτέ πιέσεις; Και αν δέχτηκε, γιατί δεν έχει πει κουβέντα;

Κάποιοι άλλοι μάλιστα κάρφωναν ότι καλά είναι τα περί του αδέκαστου δικαστή, αλλά τις κόρες του φρόντισε να τις διορίσει από το παράθυρο στο δημόσιο…

// Μέσα στη βδομάδα και με καθυστέρηση αναμένεται η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2006. Καλό θα ήταν φέτος να μείνουν στο διαδίκτυο πέραν των δύο ημερών που αναρτήθηκαν πέρυσι και αποσύρθηκαν μυστηριωδώς. Ακόμα καλύτερα να φροντίσει η Βουλή να παραμείνουν σε ιστοσελίδα που θα φτιαχτεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν θα ήταν κακή ιδέα στους πονηρούς καιρούς που διάγουμε και όπου η λέξη έχει χάσει εντελώς το νόημά της να υπάρχουν έστω αυτά τα πενιχρά στοιχεία που δηλώνονται για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών…

// Το λάθος… έλαμψε όταν ο πρόεδρος κ. Σιούφας διάβασε τα αποτελέσματα λέγοντας: Ψήφισαν 96, απόντες 3, ΝΑΙ 50, ΟΧΙ 47. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα προέκυπτε ότι στο τμήμα συμμετέχουν 100 βουλευτές, ενώ στην πραγματικότητα είναι 99. Ο κ. Γκιουλέκας που ήταν ένας από τους δύο ψηφολέκτες -και ομολογουμένως ικανότατος σ’ αυτήν τη θέση- παραδέχτηκε ότι η μέτρηση έγινε κατ’ εκτίμηση και ότι τελικά κατά της τροπολογίας τάχθηκαν οι 46 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης…


Σχολιάστε εδώ