Ιδιωτικοποιήθηκε το διατηρητέο
Την οργισμένη αντίδραση των δημοτών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η οριστικοποίηση της πώλησης του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην οδό Βασιλίσσης Όλγας έναντι ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ σε
ιδιώτη.
Το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού -γνωστότερο ως κτίριο του ΝΑΤΟ, οι υπηρεσίες του οποίου στεγάζονταν εκεί κατά το μακρινό παρελθόν- είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στον Ερυθρό Σταυρό έναντι συμβολικού αντιτίμου (μόλις στο 12% της πραγματικής του αξίας), για να υποβοηθήσει το κοινωνικό έργο του Ε.Ε.Σ. Το 1997 αναπαλαιώθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997», ενώ τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε την έδρα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Πριν από τρία περίπου χρόνια εκφράστηκε η πρόθεση της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να το πουλήσει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση όλων των φορέων της πόλης.
Υπό το βάρος αυτών των αντιδράσεων η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού ανέστειλε τις διαδικασίες πώλησης, προκειμένου να βρεθεί τρόπος το κτίριο να αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από το υπουργείο
Πολιτισμού ή από τον Δήμο
Θεσσαλονίκης.
Κι όμως τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δεν επέδειξαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν την κυριότητα του κτιρίου, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε «κτίριο σύμβολο», σε «οικοδομικό στολίδι» της Θεσσαλονίκης, που είναι πνιγμένη από το κιτς και την υπερδόμηση των… δεκαετιών της αντιπαροχής.
Και αυτό παρά τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και τις επανειλημμένες οχλήσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης, που το μόνο που κατάφεραν ήταν η έκφραση της δυσφορίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στα σενάρια πώλησης του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου.