ΘΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΑΝ ΚΑΦΕ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ!

Οι επίμαχες εισαγωγές άφρυκτου καφέ (μη ψημένου), ο οποίος αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή του τελικού προϊόντος που φθάνει στους καταναλωτές από το μονοπώλιο της Nestle, δεν έγιναν από την ίδια την εγχώρια θυγατρική της πολυεθνικής, την Nestle Hellas, αλλά από την εταιρεία Sucafina.
Έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι οποίες βασίζονται σε έγγραφα που έχει συλλέξει ο έμπορος καφέ Γ. Δρίτσας στο πλαίσιο της χρόνιας αντιδικίας του με την Nestle, αναφέρουν ότι όλα τα φορτία προορίζονταν για την Nestle Hellas («οι εισαγωγές έγιναν για λογαριασμό της Nestle» – «on behalf of Nestle», όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο στην αγγλική, που έχει στη διάθεσή του το «Π»).
Ανακοίνωση για τη μείζονα αυτή υπόθεση δημόσιας υγείας είχε την τόλμη να δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, με αναφορά μόνο στην Sucafina, αλλά όχι και στον τελικό παραλήπτη των φορτίων, δηλαδή τη Nestle. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή,
– Εντοπίστηκαν 106.482 κιλά ακατάλληλου για τη δημόσια υγεία άφρυκτου (μη ψημένου) καφέ, προέλευσης Βιετνάμ, από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας στο Εʼ Τελωνείο Πειραιά.
– Κατά τον έλεγχο του προϊόντος (…) βρέθηκε μεγάλος αριθμός εντομότρητων και μελανών κόκκων σε ποσοστό πάνω από 10%, γεγονός που σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 47 παρ. 5) το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση.
– Αμέσως έγινε δέσμευση από την Νομαρχία Πειραιά και διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του προϊόντος στην χώρα μας, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Το σημαντικότερο σημείο της ανακοίνωσης, όμως, είναι αυτό που αναφέρεται στις επανειλημμένες απόπειρες εισαγωγής ακατάλληλου καφέ από την Sucafina, από τον Δεκέμβριο του 2005 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι:
– Είναι η πέμπτη μεγάλη ποσότητα ακατάλληλου καφέ της ίδιας εισαγωγικής εταιρείας SUCAFINA HELLAS S.A. που βρίσκουν στο Τελωνείο οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά.
– Στις 13/12/05 είχαν εντοπιστεί από την Νομαρχία Πειραιά 68.430 κιλά ακατάλληλου καφέ, προέλευσης Βιετνάμ.
– Στις 5/1/06 είχαν εντοπιστεί 64.650 κιλά ακατάλληλου καφέ, προέλευσης Βιετνάμ.
– Στις 10/8/07 είχαν εντοπιστεί 216.000 κιλά ακατάλληλου καφέ από την Βραζιλία.
– Στις 1/10/07 είχαν εντοπιστεί 21.458 κιλά ακατάλληλου καφέ από το Βιετνάμ.
– Μαζί με την σημερινή μεγάλη ποσότητα των 106.482 κιλών, έχουν συνολικά απαγορευτεί να εισαχθούν στην εγχώρια αγορά 477.020 κιλά ακατάλληλου καφέ που προορίζονταν για την ίδια εταιρεία (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας).

«Έντομα; Ας τα ψεκάσουμε»!

Για τον έλληνα καταναλωτή, που απολαμβάνει αμέριμνος έναν ελληνικό καφέ «Παπαγάλο Λουμίδη» της Nestle, ήδη φαίνονται ανησυχητικές οι αποκαλύψεις της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία που ελέγχει σχεδόν μονοπωλιακά την αγορά καφέ συστηματικά έχει προσπαθήσει να φέρει στην Ελλάδα ακατάλληλη και επικίνδυνη πρώτη ύλη -ένα ή δύο φορτία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε κακή σύμπτωση, αλλά 477 τόνοι ακατάλληλου καφέ σε δυόμισι χρόνια δείχνουν ότι το πρόβλημα ίσως έχει ευρύτερες διαστάσεις.
Ανατριχιαστικά είναι, όμως, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα ειδικής έκθεσης ελέγχου από τους επιστήμονες της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία εκδόθηκε για το μεγαλύτερο από τα φορτία που μπλοκαρίστηκαν στο Τελωνείο. Πρόκειται για την έκθεση που εκδόθηκε για το φορτίο των 216 τόνων από την Βραζιλία, το οποίο έγινε προσπάθεια να εισαχθεί στη χώρα τον Αύγουστο του 2007.
«Κατά τον Δευτεροβάθμιο Ποιοτικό Έλεγχο (…) διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζώντων ακμαίων εντόμων», αναφέρεται στην έκθεση -σημειώνεται ότι τα ίδια ευρήματα είχαν διαπιστωθεί και στον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο, αλλά η Sucafina αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και ζήτησε επανεξέταση.
Ακολούθως, οι επιστήμονες της Νομαρχίας σημειώνουν: «λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο καφές είναι αγαθό ευρείας κατανάλωσης (…) εκτιμάται ότι στα ανωτέρω φορτία εντοπίζεται πιθανότητα βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία από τη δραστηριότητα των ευρεθέντων εντόμων και των προϊόντων μεταβολισμών των» -πρόκειται για μια κομψή, τεχνοκρατική αναφορά στα περιττώματα των εντόμων. «Ως εκ τούτου», προσθέτουν οι ελεγκτές, «το ανωτέρω προϊόν εκτιμάται ως μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση».
Η Nestle είχε προτείνει στην ένστασή της να… ψεκαστεί ο καφές με ειδικό εντομοκτόνο (υποκαπνιστικό εντομοκτόνο – φωσφίνη), προκειμένου να… εξοντωθούν τα ζώντα έντομα και να μπορέσει στη συνέχεια η εταιρεία να θέσει σε επεξεργασία τον καφέ και να τον διαθέσει στην αγορά! Ευτυχώς, οι ελεγκτές της Νομαρχίας απέρριψαν αυτή τη λύση, γιατί θα επιβάρυνε το προϊόν, όπως είναι εύκολα αντιληπτό.
Σημειώνεται ότι τόσο η Sucafina, όσο και η Nestle, απέφυγαν να σχολιάσουν με ανακοινώσεις τους την ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά. Φαίνεται ότι είναι ευκολότερο να πλημμυρίζεις την αγορά με έξυπνα ή ειδυλλιακά διαφημιστικά σποτ τεράστιου κόστους, από το να σχολιάσεις ευθέως και με σαφήνεια ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας που αφορά τα ίδια τα προϊόντα, πέρα από τα καλοστημένα τεχνάσματα του μάρκετινγκ;

Δίωξη για κακούργημα στον Σπ. Ζησιμόπουλο!

Για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος διώκεται πλέον ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», βάσει μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει ο Γ. Δρίτσας εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι επί έξι χρόνια απέφυγε να διερευνήσει καταγγελία του για τις καταχρηστικές πρακτικές που χρησιμοποιεί η Nestle, για να εξουδετερώνει τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί για την κύρια ανάκριση σε πταισματοδίκη. Στο πλαίσιο της ανάκρισης, θα διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς ο εισαγγελέας κ. Ι. Διώτης, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, διαπίστωσε αποχρώσες ενδείξεις τέλεσής του.
Το στοιχείο που επιβάρυνε σοβαρά τη θέση του κ. Ζησιμόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η ίδια η αυστηρότατη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτου ελέγχου, η οποία συζητείται ενώπιον της Ολομέλειας αυτή την περίοδο. Η εισήγηση είναι «καταπέλτης» για την Nestle, όπως μόνο το «Π» έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμά του, αφού διαπιστώνει ότι διέθετε τεράστια ποσά σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα μαζικής εστίασης, για να «εξαγοράζει» το προνόμιο της αποκλειστικής συνεργασίας, δηλαδή ουσιαστικά του αποκλεισμού των ανταγωνιστών.
Δηλαδή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με καθυστέρηση έξι χρόνων, και αφού άφησε χωρίς έλεγχο τις αρχικές καταγγελίες Δρίτσα, θεωρώντας ότι δεν παρείχαν αρκετά στοιχεία, ήλθε με την αυτεπάγγελτη έρευνά της να επιβεβαιώσει πλήρως όσα είχαν εξ αρχής καταγγελθεί!
Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα, ότι ακόμη και η ίδια η Nestle ουσιαστικά αποδέχθηκε το κατηγορητήριο και επιχείρησε να αποφύγει τα πρόστιμα, υποβάλλοντας δεσμεύσεις στην Επιτροπή ότι δεν θα επαναλάβει τις ίδιες καταχρηστικές πρακτικές στο μέλλον. Η Επιτροπή αποφάσισε, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Π», «να μη γίνουν αποδεκτές οι προτεινόμενες δεσμεύσεις της εταιρείας Nestle Ελλάς Α.Ε., διότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία κρίνεται επιβεβλημένη η επιβολή προστίμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του προτεινόμενου από τη Γενική Διεύθυνση προστίμου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!


Σχολιάστε εδώ