Η εξέλιξη μιας εσωτερικής κρίσης

Και ξαφνικά η εσωτερική τριβή στους κύκλους της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος) για το ποιοι πήραν τη δουλειά του Κτηματολογίου (φωτογραφήσεις – αεροφωτογραφήσεις κ.λπ.) επιχειρείται να διοχετευθεί στην ΕΣΗΕΑ μήπως και θολώσουν τα νερά.
Στην υπόθεση διαδραματίζει για μια ακόμα φορά ρόλο καθοδηγητή ιστοσελίδα συνδικαλιστικής παράταξης που ο επικεφαλής της κρύβεται στην ανωνυμία.
Την ίδια ώρα, με δύο επιστολές στο ίδιο κλίμα, που δημοσιεύτηκαν στο «Ποντίκι» και στην «Παρασκευή και 13», επιχειρείται αντιπερισπασμός ώστε να χτυπηθεί η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και ειδικότερα ο πρόεδρος Π. Σόμπολος και ο γραμματέας Κ. Μπετινάκης.
Με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ύστερα από πρόταση του γ.γ. Κώστα Μπετινάκη και του Α΄ αντιπροέδρου Δημήτρη Τσαλαπάτη έγιναν δεκτές, ομόφωνα από το ΔΣ, οι αιτήσεις 17 μισθωτών φωτοειδησεογράφων, ασφαλισμένων από χρόνια στο ΤΣΠΕΑΘ. Με την προϋπόθεση -όπως αναφέρεται και στο πρακτικό του ΔΣ- ότι αποδέχονται και οι 17 τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, που κάνει διακριτό τον ρόλο φωτογράφων από τους συντάκτες και υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές επαγγελματικής ηθικής τους οποίους και θα πρέπει να ακολουθούν.
Δεν δηλώθηκε όμως, κατά την αίτησή τους, ότι είναι μέλη και άλλης επαγγελματικής ένωσης, που ανάμεσα στους σκοπούς της περιλαμβάνονται και η συμμετοχή μελών της ΕΦΕ σε προσωπικές, ομόρρυθμες ή ανώνυμες εταιρείες και συνεταιρισμούς.
Επίσης, μεταξύ των μελών της ΕΦΕ είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες του νόμου 4286/63, ο οποίος προβλέπει ότι ασκούν το επάγγελμα κατόπιν αδείας που χορηγούν οι Ενώσεις Ιδιοκτητών Εφημερίδων.
Μετά απ’ όλα αυτά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζήτησε από τους 17 να προσκομίσουν βεβαίωση ότι δεν συμμετέχουν σε άλλη επαγγελματική ένωση. Μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι αποκλειστικά μισθωτοί που αμείβονται με βάση τις ΣΣΕ και τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας που δεν επιτρέπει επιχειρηματικές δράσεις. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη διαδικασία εκκαθάρισης μητρώου, ενώ τα πειθαρχικά όργανα διερευνούν καταγγελίες και διαπιστώσεις και αναμένεται απάντηση μετά από πρόσφατο διάβημα στο ΕΣΡ για τις περιπτώσεις συμμετοχής μελών της ΕΣΗΕΑ σε ΔΣ εταιρειών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και για άλλες παραβάσεις τους Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας.
Όσοι μισθωτοί φωτοειδησεογράφοι παραιτήθηκαν ή δεν είναι μέλη της ΕΦΕ, είναι ήδη μέλη της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, εφόσον αποδέχονται τον κώδικα επαγγελματικής και ηθικής δεοντολογίας.
Η παράταξη των διευθυντών με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύεται για ψηφοθηρικούς λόγους την απαίτηση των φωτοειδησεογράφων να υπαγορεύσουν τους δικούς τους όρους προκειμένου να είναι μέλη και της ΕΣΗΕΑ.


Σχολιάστε εδώ