Εισαγγελέας στην Κερατέα για τον ΧΥΤΑ

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος χειρίστηκε και την υπόθεση Ζαχόπουλου, διεξάγει τέσσερις παράλληλες έρευνες για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού, μία εκ των οποίων είναι και η παράνομη χωροθέτηση της επίμαχης χωματερής σε αρχαιολογικό χώρο.
Ο Δήμος Κερατέας, εξαντλώντας τα μέσα που έχει για να εμποδίσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, έχει χρησιμοποιήσει συχνά στο παρελθόν το συγκεκριμένο επιχείρημα, το οποίο όμως η κυβέρνηση έχει προσπεράσει, καθώς το έργο διαπιστώνεται ότι δεν έχει περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Κερατέας, ο χώρος στον οποίο έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί η νέα χωματερή, συνολικής έκτασης 540 στρεμμάτων, είναι χαρακτηρισμένος ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκει στους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της Λαυρεωτικής, ενώ σε απόσταση 300 μέτρων υπάρχει έκταση Α΄ ζώνης απολύτου προστασίας, όπου βρίσκεται κάστρο της ελληνιστικής περιόδου.
Η εισαγγελική έρευνα αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στον σφοδρό πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους δήμους της ανατολικής Αττικής οι οποίοι έχουν φρενάρει τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό Αττικής.
Ο Δήμος Κερατέας μάλιστα έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος αρνείται να φιλοξενήσει τα απορρίμματα της Κερατέας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και πιέζει την τοπική αυτοδιοίκηση να συναινέσει στα έργα των ΧΥΤΑ ώστε να βρουν στέγη τα σκουπίδια της περιοχής.
Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι αποφασισμένος να σκληρύνει το παιχνίδι και απειλεί από τον Σεπτέμβριο με προσωρινό κλείσιμο τη χωματερή των Άνω Λιοσίων, ενώ υπογραμμίζει ότι εάν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα των ΧΥΤΑ θα χαθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε για άλλη μια φορά τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης να έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους 2.500 ανεξέλεγκτες χωματερές. Παράλληλα αποφασίστηκε να προχωρήσουν τα έργα για τέσσερα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης σκουπιδιών, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό.
Πρόκειται για έργα που, όπως τονίζει η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Βάρης Αγγελική Νιαροπέτρου, χαρακτηρίζονται ως επικοινωνιακός ελιγμός της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις αντιδράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων Κερατέας-Γραμματικού-Φυλής, παρουσιάζοντας τους νέους ΧΥΤΑ ως προσωρινές λύσεις, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για τα εργοστάσια αυτά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και σίγουρα ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την κατασκευή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που έχει εξαγγελθεί.


Σχολιάστε εδώ