εδώ Βρυξέλλες

// Τον Αύγουστο 2008 οι ανώτατες ανά λεπτό τιμές για την ευρωταρίφα, την οποία κάθε φορέας κινητής τηλεφωνίας πρέπει να προσφέρει στους πελάτες του σε ενδοκοινοτικές υπηρεσίες περιαγωγής, θα μειωθούν από 0,49 ευρώ σε 0,46 ευρώ για την περιαγωγή φωνητικών κλήσεων και από 0,24 ευρώ σε 0,22 ευρώ για τη λήψη τέτοιων κλήσεων (οι τιμές δεν περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ). Αυτά προβλέπονται στον Κανονισμό για την περιαγωγή με πρωτοβουλία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα κοινωνίας των πληροφοριών, Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, που τέθηκε σε ισχύ το προηγούμενο έτος.

Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών περιαγωγής αποτελούν ένδειξη νίκης των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως το καλοκαίρι που οι τουρίστες μετακινούνται περισσότερο εντός της ΕΕ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της γνωμοδότησης για τον εν λόγω κανονισμό εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού, Μανώλης Μαυρομμάτης.

// Ειδική γραμμή προϋπολογισμού για την ψηφιοποίηση των αρχείων των περιφερειακών μουσείων της ΕΕ προέβλεψε η Επιτροπή στην πρόταση προϋπολογισμού για το 2009. Η γραμμή αυτή προέκυψε από τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, που εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του 2008.

Η οικονομική ενίσχυση των μουσείων ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ και διατίθεται για:

1) τη διάσωση και τη διατήρηση των ευρημάτων των περιφερειακών μουσείων, μέσω της δημιουργίας ψηφιακών αρχείων.

2) Την ευρύτερη διάδοση του πολιτισμικού πλούτου και της ιστορίας των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανταλλαγών ψηφιακού υλικού.

// Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο έφερε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του Αλιβερίου στην Εύβοια.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι ενήμερη για τα εντεινόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος βιομηχανικός φόρτος και έχει διαπιστωθεί μεγάλη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση από επιστημονικές μελέτες. Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί εάν η Κομισιόν θεωρεί ότι εφαρμόζεται αποτελεσματικά η ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με τους ελέγχους των ήδη εγκατεστημένων βιομηχανιών αλλά και σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων.

// Αν είχε εφαρμοσθεί από το 1993 το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων, δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΕΕ προς τους έλληνες αγρότες.

Την δήλωση αυτή έκανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ένας εξορθολογισμός των αγροτικών πληρωμών.

Συγκεκριμένα η κ. Κράτσα είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επαπειλείται μείωση πληρωμών. Στο παρελθόν η Επιτροπή έχει άλλωστε προβεί σε διορθώσεις και μερικές αναστολές πληρωμών, στην πλειοψηφία τους για την περίοδο 1996-2004. Από το 2004 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος πληρωμών, η οποία και έχει αναγνωριστεί σαφώς από την Επιτροπή και αποτυπωθεί στα ψηφίσματα της Επιτροπής Ελέγχου των προϋπολογισμών. Η προσπάθεια αυτή επισφραγίστηκε με την υιοθέτηση την άνοιξη του 2006 ενός σχεδίου δράσης (Action Plan), την υλοποίηση του οποίου παρακολουθούν στενά οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


Σχολιάστε εδώ