Γκάφες ολκής από Χριστόφια

Έτσι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που προεκλογικά ανέλυε το
«ΠΑΡΟΝ» ότι στόχος των Άγγλων και των Αμερικανών ήταν η απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου από την εξουσία και η συμμαχία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για να δημιουργηθεί πλειοψηφία πέραν του 70% με στόχο την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.

Εκ περιτροπής και έποικοι

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ήδη αποδεχθεί ως βάση για συζήτηση την παραμονή 50.000 εποίκων. Ταυτοχρόνως, ανήμερα της επετείου της εισβολής, την 20ή Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ αποδέχθηκε την εκ περιτροπής Προεδρία! Όπως εξήγησε ο κύπριος Πρόεδρος, το νέο πολιτειακό σύστημα της Κύπρου θα πρέπει να έχει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο που θα εναλλάσσονται στην εξουσία! Το διάστημα που ο ελληνοκύπριος Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Προεδρία θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Τουρκοκύπριου, επειδή οι Ελληνοκύπριοι είναι πληθυσμιακά περισσότεροι. Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, εκτός του Προέδρου και του Αντιπροέδρου θα πρέπει να υπάρχει και Υπουργικό Συμβούλιο με καθορισμένες αρμοδιότητες. Επιπροσθέτως ο κ. Χριστόφιας είπε περίπου στους Ελληνοκύπριους ότι πρέπει να κατανοήσουν και να χωνέψουν τι είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δηλαδή, όπως παρατήρησε, θα πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που θα αποτελείται από δύο συνιστώσες αυτόνομες οντότητες, οι οποίες θα έχουν μία κεντρική κυβέρνηση με εναλλαγή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Προεδρία. Τόνισε επίσης ότι θα δεν θα δεχθεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση ξένων εγγυήσεων, καθώς και ότι θα φροντίσει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής οι πρόσφυγες και ότι θα κατοχυρωθούν γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας αποδέχθηκε την αυτονομία των δύο συνιστωσών οντοτήτων στη βάση των εγγυημένων πλειοψηφιών, που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι θα έχουν την πλειοψηφία στον βορρά. Οπότε οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι πριν από το ’74 αποτελούσαν πλειοψηφία και κατείχαν το μέγιστο μέρος του εδάφους (της τάξης του 87%), δεν θα έχουν το δικαίωμα της επιστροφής, διότι εάν εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο, οι Ελληνοκύπριοι, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, ενδέχεται να επιστρέψουν στον βορρά και σε τέτοια περίπτωση θα έχουν την πλειοψηφία και δεν θα ελέγχουν μόνο το ελληνοκυπριακό αλλά και το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος!

Προς παρθενογένεση

Ενώ ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας υποχωρεί προτού αρχίσουν οι συνομιλίες, η τουρκική πλευρά σκληραίνει τη στάση της. Τόσο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής ομοσπονδίας με καθεστώς πολιτικής ισότητας που θα προκύψει από «δύο λαούς» και δύο συνιστώντα συνιδρυτικά κράτη. Τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία Ταλάτ και Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η μια κυριαρχία θα πηγάζει από τις «δύο κυριαρχίες», τη μία των Ελληνοκυπρίων και την άλλη των Τουρκοκυπρίων, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε στην ουσία δυο πηγές εξουσίας και δυο αυτόνομες περιοχές, «δύο κράτη», που θα συνεταιρισθούν στο πλαίσιο ενός σύνθετου πολιτειακού συστήματος. Στο σενάριο διάλυσης ο καθένας θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει κρατικό δικαίωμα αναγνώρισης. Οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούν στις συνομιλίες να γεφυρωθούν μέσω της εποικοδομητικής ασάφειας και της παροχής δυνατότητας σε κάθε συνιστών κρατίδιο να ερμηνεύει όπως θέλει τις καυτές «κόκκινες γραμμές», όπως είναι π.χ. η κυριαρχία και οι πηγές της.
Πάντως, η τουρκική πλευρά επιμένει στα εγγυητικά δικαιώματα της Άγκυρας και στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Οι Βρετανοί έχουν για όλα φόρμουλες! Γιατί π.χ. και στο θέμα των εγγυήσεων να μη βρουν διαδικασία παρόμοια με τη Ζυρίχη; Όσο δε για το θέμα των ξένων στρατευμάτων, γιατί να μην εισηγηθούν τα χρονοδιαγράμματα σταδιακής αποχώρησης, με πλήρη απόσυρση τότε που η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ, δηλαδή… ποτέ;


Σχολιάστε εδώ