Ακάθεκτοι για «λύση» και επιστροφή του Σχεδίου Ανάν

16 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Χριστόφιας και Ταλάτ ανακοίνωσαν χθες αυτό που ήξεραν όλοι προ καιρού. Ότι δηλαδή στις 3 Σεπτεμβρίου αρχίζουν πλήρεις και απευθείας συνομιλίες. Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τονίζεται ότι ο στόχος των απευθείας συνομιλιών που τελούν υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών είναι η εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης που θα στηριχθεί σε βασικά και νομιμοποιημένα δικαιώματα και συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα. Ταυτοχρόνως, αποφασίστηκαν 16 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν στους εξής τομείς:
– Περιβάλλον
– Πολιτισμό και Πολιτιστική Κληρονομιά
– Διαχείριση Κρίσεων
– Εγκληματικότητα
Επιπροσθέτως αποφασίστηκε όπως εγκατασταθεί κόκκινη γραμμή μεταξύ των δύο ηγετών.

Βήμα μπροστά

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ χαρακτήρισε την απόφαση για τις απευθείας συνομιλίες βήμα προς τα μπρος και σημείωσε ότι η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι δύο ηγέτες προς τη λύση θα αποφασιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Αυτό το οποίο είναι εμφανές είναι ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών εξακολουθούν να υπάρχουν.

Χωρίς κοινό έδαφος

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την παρουσία ξένων στρατών και εγγυήσεων, ενώ για την τουρκική πλευρά η κατοχύρωση αυτών των δύο θέσεων συνιστά απαραβίαστη κόκκινη γραμμή. Ταυτοχρόνως, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η κυριαρχία θα πηγάζει από τα δύο συνιστώντα κράτη και από τους δυο λαούς, θέση που οδηγεί σε συνομοσπονδία και παρθενογένεση. Οι θέσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επιπροσθέτως, η τουρκική πλευρά επιδιώκει την πλήρη παραμονή των εποίκων, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχεται αρχικώς τη νομιμοποίηση 50 χιλιάδων. Αυτά είναι μερικά από τα ουσιώδη και καυτά σημεία που δημιουργούν προβλήματα στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στις απευθείας συνομιλίες.

Χωρίς επιδιαιτησία

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι με βάση το κοινό ανακοινωθέν συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Το ζητούμενο όμως είναι άλλο: Εάν θα επανέλθει ή όχι το Σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα… γεγονός που είναι εμφανές ότι θα συμβεί εάν λάβει κάποιος υπόψη τις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπό τη σκιά των απευθείας συνομιλιών φθάνει σήμερα Κυριακή στην Κύπρο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ην. Εθνών στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Σχολιάστε εδώ