ΧΡΗΜΑτιστήριο

Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα ισχυρά κέρδη των διεθνών αγορών, ελέω του σχεδίου διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac, και οι φημολογίες περί νέων επιχειρηματικών deal ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.315,66 μονάδες, αυξημένο κατά 0,76%. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου οκτώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,32%, ο μεσαίας με πτώση 0,07%, ο μικρής με άνοδο 0,17%, και ο FTSE 140 με άνοδο σε ποσοστό 1,09%. Την επομένη, η αδυναμία του δολαρίου, το νέο υψηλό του πετρελαίου και οι ανησυχίες για επέκταση της πιστωτικής κρίσης έφεραν μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει σε νέο χαμηλό τριετίας, ήτοι 3.177,93 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά της τάξης του 4,15%. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 245 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου επτά αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι ΑΝΕΚ (π), Ελβιεμέκ, PC Systems και Εlbisco, αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Κλωνατέξ (π), Βαρβαρέσος, Σφακιανάκης και Προοδευτική. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών είχαν οι Alapis και Μarfin Popular Bank, ενώ τη μεγαλύτερη αξία η Εθνική και ΟΤΕ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η Σοφοκλέους περιήλθε στη δίνη της πτώσης των ξένων αγορών, διατηρώντας το χαρακτηριστικό της υπερβολής σε κάθε αλλαγή σκηνικού, δίνοντας έτσι το έναυσμα για νέες ρευστοποιήσεις στα blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.155,11 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,72%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 239,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Ασφαλειών και Προσωπικών-οικιακών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν εκείνοι των Κατασκευών, Χημικών και Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Την επομένη το εντυπωσιακό γύρισμα των διεθνών αγορών, οι αυξημένες προσδοκίες για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου και το αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες, κυρίως Εθνική, Eurobank και Alpha,εκτόξευσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.332,10 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, ενισχυμένο κατά 5,61%. Αύξηση εμφάνισε και ο τζίρος, ο οποίος έφθασε τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28,46 ήταν πακέτα. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 209 ενισχύθηκαν, 38 κατέγραψαν απώλειες και 31 παρέμειναν σταθερές.

> Παρά τη ραγδαία πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών, την καταβαράθρωση των μετοχών και το νοσηρό πολιτικό κλίμα, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom «τρίβουν τα χέρια» τους, συνεχίζοντας τις αγορές «χαρτιών» του ΟΤΕ σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με σκοπό να αποκτήσουν το 22% του μετοχικού του κεφαλαίου και να ενεργοποιήσουν τη συμφωνία αγοράς επιπλέον 3% από το Δημόσιο. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η νέα έκθεση της UBS που μειώνει στα 16 ευρώ, από 20,7 που ήταν προηγουμένως, την τιμή στόχο για τη μετοχή του οργανισμού, διατηρώντας τη σύσταση neutral.

> Από τις πολλές και ενδιαφέρουσες συστάσεις που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουμε 1) την αποτροπή φαινομένων δημοσιονομικής, νομισματικής, εισοδηματικής εκτροπής και 2) τη στοχευμένη αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Η Πειραιώς πάντως, τράπεζα από την οποία προέρχεται ο κ. Προβόπουλος, θεωρεί ότι η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών παραμένει αισθητά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

> Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι απανταχού ειδικοί που μέχρι πρότινος προέτρεπαν το ευρύ επενδυτικό κοινό να τοποθετηθεί στα «βαριά χαρτιά»; Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ακόμα και σήμερα «αδυνατούν» να προσδιορίσουν το μέγεθος της κρίσης και την έκταση του προβλήματος; Για του λόγου το αληθές, οι «αγαπημένες» τους τραπεζικές μετοχές από την αρχή της πτωτικής πορείας του Γενικού Δείκτη κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 35 και 44%.

> Κατά τα άλλα το οικονομικό επιτελείο έχει εξαπολύσει φοροεπιδρομή προκειμένου να μαζέψει χρήματα στα δημόσια ταμεία! Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι ολόκληρα χρόνια έχει να ελεγχθεί φορολογικά η θυγατρική του OTE Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία». Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ προετοιμάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διάθεση ιδίων μετοχών.

> Ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους! Ο λόγος για τους ισχυρούς ιδιωτικούς ομίλους υγείας, οι οποίοι αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσης προκειμένου να αποκτήσουν τις λίγες εναπομείνασες νοσοκομειακές δραστηριότητες της χώρας.

> Ποιος έκανε άραγε το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στη γενική συνέλευση της εταιρείας Μοχλός; Ποιον θα βόλευε η αναβολή της «ακροαματικής διαδικασίας» της θυγατρικής του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής; Όχι πάντως τους μικρομετόχους, οι οποίοι εδώ και καιρό αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που υπέστη η εταιρεία τόσο από τις προβληματικές δραστηριότητες του ομίλου στις ΗΠΑ όσο και από την πρόσφατη τελεσίδικη δικαστική απόφαση της πρώην Αλκάρ.

> Αφού την «απάλλαξαν» από τις υποχρεώσεις της, με διαγραφή μέρους των οφειλών της εις βάρος της δανείστριας τράπεζας, περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ, γιατί να μην παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μέχρι το 2033; Ο λόγος για την απόφαση που έλαβε η Βʼ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας Ευρωσυμμετοχές.

> Αυτά κάνουν οι ισχυροί φίλοι που προσβλέπουν σε σημαντικές δουλειές! Χείρα βοηθείας στη μετοχή της ΕΧΑΕ και κατʼ επέκταση στον κ. Καπράλο έδωσε με τις εκτιμήσεις της η Deutsche Bank, η οποία ξεκίνησε την κάλυψη της εταιρείας δίνοντας τιμή στόχο τα 9,7 ευρώ και σύσταση διακράτησης.

> Ποιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την πορεία του ενεργητικού των εισηγμένων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου; Μα θέλει και ερώτημα, ο Ιούνιος, καθώς συνοδεύτηκε με απώλειες που ανέρχονται στο 40% από την αρχή του έτους, με το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των ΑΕΕΧ να διαμορφώνεται στα 315,05 εκατ. ευρώ.

> «Από κοντά»… προκειμένου να διαπιστώσουμε αν μετά την επίσημη αναγνώρισή της ως Εξωτερικό Οργανισμό Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων για τον Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των Χρηματοπιστωτικών εταιρειών, θα παραμείνει ως είχε, τόσο από πλευράς αξιοπιστίας όσο και αντικειμενικότητας. Περί της ICAP ο λόγος.

> Δεν λέμε… καλές οι συστάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για ασφαλείς συναλλαγές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ακόμα καλύτερη όμως θα ήταν η αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής του ΡΙΝ με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, έτσι δεν είναι;

> Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί άραγε ο «εκλεκτός» του κ. Αλογοσκούφη; Μαθαίνουμε ότι η «πρεμούρα» του κ. Πιλάβιου να αποτρέψει τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας από μια μικρή, υγιή και ταχέως αναπτυσσόμενη ΑΧΕΠΕΥ, ήταν τόσο μεγάλη, που τον «ανάγκασε» να ζητήσει τη «βοήθεια» του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος παρίσταται στα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι προθέσεις πάντως της αρμόδιας εποπτικής αρχής φάνηκαν και από το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη δημιουργία δύο Συνεγγυητικών Κεφαλαίων, εξέλιξη που αναμένεται να χαρίσει στα πιστωτικά ιδρύματα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

> Πού το πάει άραγε ο Ιταλός; Από αναβολή σε αναβολή… οι αναμενόμενες δεσμεύσεις του προέδρου των Μινωικών Γραμμών κ. Γκριμάλντι σχετικά με την υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά ή όχι του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

> Βίοι αντίθετοι! Την ίδια στιγμή που η αγορά κατοικίας δείχνει να ακροβατεί, η αντίστοιχη των εμπορικών κέντρων ανθει, καθώς ολοένα και περισσότεροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι προσβλέπουν στις προοπτικές και επενδύουν στις αποδόσεις τους. Παρά ταύτα οι κατασκευαστές εξακολουθούν να αντιστέκονται χωρίς να ρίχνουν τις τιμές των διαμερισμάτων, γεγονός που έχει αφήσει απούλητα τουλάχιστον τα δύο στα δέκα.

> Αυτά κάνουν οι συνεχείς «αναβολές» των φορολογικών υποχρεώσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων! Η αʼ επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας Μεσοχωρίτης αποφάσισε τη μη διανομή κερδών, λόγω ζημιογόνου υπολοίπου αποτελέσματος χρήσεως 2007.

> Eurobank Securities, Proton Bank, UBS, Piraeus Securities, HSBC και Marfin Analysis-IBG! Με αφορμή την κατάταξη των εγχώριων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης για τις ελληνικές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αναρωτιόμαστε πού είναι «χαμένες» οι «κρατικοδίαιτες» Αγροτική και Εθνική – Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ;

> Πώς αλλιώς θα προστατεύσουν τα συμφέροντα των «αυριανών» ιδιοκτητών της; Η αναφορά μας στην προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία ΕΥΔΑΠ, που, παρά τη σημαντική μείωση του προσωπικού της, προχωρά σε ελάχιστες προσλήψεις. Μέσα σε όλα αυτά ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, χρήματα που αναμένεται να ενισχύσουν τα ταμεία και την κερδοφορία της εν λόγω ΔΕΚΟ.

> «… δεν σημαίνει μείωση των πληρωμών προς τους ίδιους τους γεωργούς, αλλά ότι θα επιστρέφονται λιγότερα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο…»: Η διευκρίνηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα του προβλεπόμενου Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων της Ελλάδας μάς «άνοιξε τα μάτια».

> Από τη γενική συνέλευση του ΣΜΕΧΑ και τον πόλεμο ανακοινώσεων με τον ΣΕΒ επισημαίνουμε 1) τη μετατόπιση της ευθύνης του ελέγχου των ΑΕΠΕΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους ορκωτούς ελεγκτές, γεγονός που κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καθώς η γνωστική τους επάρκεια επί χρηματιστηριακών θεμάτων είναι περιορισμένη και 2) τις «υπηρεσίες» που φαίνεται να προσφέρουν ορισμένα από τα τμήματα private banking των εγχώριων τραπεζών, προκειμένου οι πελάτες τους να αποφύγουν τη φορολόγηση των υπεραξιών και όχι μόνο, είτε μέσω της δημιουργίας επενδυτικών σχημάτων σε τρίτες χώρες είτε μέσω των λογαριασμών omnibus.

> Βασική ή εναλλακτική; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας θα αποφασίσει σύντομα σε ποια αγορά αναμένεται να εισαγάγει τη μετοχή της μένοντας εξαρχής μακριά από τα χρηματιστηριακά «παιχνίδια» των αναδόχων.

> «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει»! Εκτός κι αν αυτό είχε εξαρχής στον νου της η κυβέρνηση, γιʼ αυτό και έφερε ένα νομοσχέδιο, με πλήθος επιτροπών και ειδικών υπηρεσιακών μονάδων που υποτίθεται ότι θα επεξεργαστούν από κοινού στρατηγικές, με σκοπό την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

> «Ναι μεν αλλά»… στις εκτιμήσεις-προβλέψεις! Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επισκόπηση της Εθνικής – Π&Κ, η πρόσφατη ανάθεση των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ αναμένεται «υπό ευνοϊκές συνθήκες» να δώσει ώθηση στην κερδοφορία του οργανισμού και «ενδέχεται» να βελτιώσει την αποδοτικότητα και τα περιθώρια των δραστηριοτήτων του.

> Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, οι θεσμοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι ανεξάρτητες αρχές και τα εποπτικά όργανα του αμερικανικού κράτους όχι μόνο λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου, αλλά κυνηγούν τους ισχυρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εντολή των επιθεωρητών για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Indy Mac. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι έρευνες της SEC, οι οποίες επικεντρώνονται στο αν οι τράπεζες ακολούθησαν τους κανονισμούς και έλεγξαν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά στις εκάστοτε χορηγήσεις δανείων.

> Εν αναμονή των εταιρικών ανακοινώσεων ζουν αυτήν την περίοδο οι επενδυτές! Από τις 24 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου θα μάθουμε τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών, με τον χορό να ανοίγει η Κύπρου και να ακολουθούν Eurobank, Πειραιώς, Emporiki, Alpha, Εθνική, MPB και ΑΤΕ.

> Για προσαρμογή των ελληνικών μεγεθών του προϋπολογισμού ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, εκτός κι αν το οικονομικό επιτελείο περιμένει ως άλλοθι τις επικείμενες αρνητικές εκτιμήσεις των κοινοτικών οργάνων για τις αναπτυξιακές προοπτικές και την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

> Έλλειψη απαρτίας! Αλήθεια, πόσες επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών «θα χρειαστούν» προκειμένου να εγκριθούν ως έχουν τα θέματα που αφορούν τη θέσπιση των προγραμμάτων διάθεσης μετοχών; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Altec.

> Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές άγγιξαν τα ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

> Καιρός ήταν! Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είχε μεσοβδόμαδα την «τιμητική» του, καθώς επιβλήθηκαν στα μέλη του πρόστιμα που είχαν να κάνουν με παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή. Πρώτη και καλύτερη η Forthnet, ενώ ακολούθησαν οι HOL, On Telecoms, Teledome, Tellas και Vivodi.

> Η υπόθεση έχει… πολύ «ψωμί»! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποδίδουν το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει του συνόλου των δαπανών που απορρέουν από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες;

> Αλήθεια, κ. Αθανασόπουλε, από το 2000 πόσο και μετά θα πρέπει να αναμένει η ΔΕΗ την προσθήκη των «εγχώριων» μεγαβάτ; Η κατασκευή πάντως του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρυσι, ενώ ήρθαν και οι διορθώσεις στα τεύχη δημοπράτησης του έργου λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, γεγονός που θα επιφέρει και νέα καθυστέρηση στην ενίσχυση της ισχύος του συστήματος.

> Ένα προς ένα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών που ασχολούνται με την ακίνητη περιουσία, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες και το σύνολο των εργασιών από τις τραπεζικές διευθύνσεις στις θυγατρικές εταιρείες. Πρόσφατο παράδειγμα η Eurobank Property Services.

> Βαριές κατηγορίες κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote απηύθυνε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, ζητώντας παράλληλα τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, καθώς η πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος αφήνει την αρμόδια εποπτική αρχή έκθετη, ενώ η γενικότερη στάση της (χρονική καθυστέρηση, αποσιώπηση της χειραγώγησης, μη απόδοση ευθυνών στις κρατικά διορισμένες διοικήσεις) την καθιστά υπόλογη για κουκούλωμα.

> 0,35% για τις συναλλαγές των αγορών, 0,50% για εκείνες των μετρητών εκτάκτου ανάγκης! Η αναπροσαρμογή των επιτοκίων της Τράπεζας Πειραιώς συνοδεύτηκε από «δυσανάλογες» αυξήσεις στα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών.

> Καλή δύναμη… Τη χρειάζονται άλλωστε! Μέσα σε ένα έντονα αρνητικό επενδυτικό κλίμα, κάτω από αντίξοες συνθήκες ανταγωνισμού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και υπό τον φόβο των εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω διεθνούς πιστωτικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα η σύσταση του νέου ΔΣ της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.

> Λίγο προσοχή δεν βλάπτει! Για να δούμε αν η γενική συνέλευση των μετόχων της Αlapis, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 6 Αυγούστου, δώσει το «πράσινο φώς» στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προκειμένου να προχωρά «εν λευκώ» στην έκδοση ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές;

> Γνωρίζουν περισσότερα από εμάς τους κοινούς θνητούς! Τι κι αν ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε ελεύθερη πτώση, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές των «insiders» ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν δαπανήσει για αγορές μετοχών περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, απορροφώντας έτσι την αθρόα προσφορά που εκδηλώνεται από το εξωτερικό.

> Άλλο η αποχώρηση ενός υπεύθυνου τμήματος εξυπηρέτησης μετόχων, άλλο του οικονομικού διευθυντή και άλλο ενός μέλους διοικητικού συμβουλίου εταιρείας. Ο λόγος για την πρόσφατη απομάκρυνση του κ. Καρατζά, μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της Global Asset Management ΑΕΠΕΥ.

> «… Ο ΣΕΒ εκφράζει μία σύγχρονη επιχειρηματική τάξη που έχει συνείδηση του ρόλου και των ευθυνών της έναντι του συνόλου της κοινωνίας…»! Αν οι συντάκτες αυτής της ανακοίνωσης δεν είναι « υποκριτές και Φαρισαίοι», τότε σίγουρα ζουν σε μια άλλη χώρα, βιώνοντας μια διαφορετική πραγματικότητα.

> Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι είναι Ολυμπιακή χρονιά! Αν και οι αφίξεις στα αεροδρόμια εμφανίζουν οριακή αύξηση, εντούτοις οι διανυκτερεύσεις είναι σημαντικά μειωμένες, γεγονός που έχει βάλει τους ξενοδόχους σε μπελάδες και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε σκέψεις, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στην πάταξη των φαινόμενων αισχροκέρδειας. Και κάτι ακόμα. Καλή η σύσταση και λειτουργία του νέου Οργανισμού Εγγυοδοσίας Ταξιδιών, αρκεί όμως να μη «φέρει τις αμαρτίες» των άλλων συνεγγυητικών κεφαλαίων, όπως το πλαφόν αποζημίωσης λόγω αφερεγγυότητας αντισυμβαλλομένων.

> Μόνο τυχαίο δεν ήταν! Μία μόλις ημέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το κοινοπρακτικό σχήμα
Edison – ΕΛΠΕ, που αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή – εμπορία ενέργειας, και η Credit Suisse προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή, στα 8,7 από τα 10 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση underperform.

> Διπλασιασμός των μηνιαίων δόσεων και έχει ο Θεός! Από το κακό στο χειρότερο τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται σε καθυστέρηση για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι λήπτες στεγαστικών με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και όσοι επέλεξαν τον δανεισμό σε euribor.

> Για να δούμε αν η επιμονή της διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, στο guidance που είχε δώσει από τις αρχές του έτους, για καθαρά κέρδη της τάξης των 540 εκατ. ευρώ έχει βάση ή αν όλα έγιναν προκειμένου να επηρεαστούν οι μικρομέτοχοι και να εντυπωσιαστούν οι θεσμικοί…

> Απίστευτο και όμως αληθινό! Μαθαίνουμε ότι δικηγόρος Αθηνών, με ειδικότητα στα χρηματιστηριακά και εμπλοκή στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ 16 επενδυτών και της πρώην εισηγμένης εταιρείας Αλκάρ, απαίτησε δικαστικώς ως αμοιβή το 30% επί της συνολικής εκδικασθείσας αποζημίωσης, ήτοι 600.000 ευρώ. Έχουμε συνέχεια…

> Μήπως θα ήταν προτιμότερη η από μέρους του εξαγγελία δέσμης μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών, τη βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων; Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη πάντως, η μείωση των εξαγωγών στο αʼ τετράμηνο του έτους οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και στα συντεχνιακά συμφέροντα των λιμανιών.

> Με αφορμή τις διευκρινίσεις που έδωσε η Βιοσώλ σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων από τις αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, ρωτάμε αν η μη έκδοση πληροφοριακού δελτίου για εξαγορά της οποίας το τίμημα δεν υπερβαίνει το 30% των ίδίων της κεφαλαίων αποτελεί νόμιμη διαδικασία;

> Άλλο νομοθετικές ρυθμίσεις, άλλο χαριστικές διευκολύνσεις και άλλο υποταγή στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων! Διαφωνούμε πλήρως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, καθώς με αφορμή τα προβλήματα της εκκαθάρισης και του διακανονισμού των συναλλαγών «νομιμοποιούνται» από το παράθυρο και οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φορολογικοί παράδεισοι.

> Η «αποσύνθεση» του Γενικού Δείκτη και η «εξαΰλωση» των μετοχών είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της εταιρείας Βαρβαρέσος στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών, καθώς η τιμή κλεισίματος των μετοχών της διαμορφώθηκε μεσοβδόμαδα κάτω από το όριο των 0,30 ευρώ.

> Σε φάση διαπραγματεύσεων κατʼ αυτούς, «χαρακωμάτων» κατʼ εμάς, βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες και οι αλλοδαποί συνεργάτες τους, καθώς η πίτα των προμηθειών έχει λιγοστέψει δραματικά, ενώ οι νέες προκηρύξεις δεν αρκούν για να χορτάσουν τους μεγάλους του κλάδου.

> Αλήθεια, ποιος ο ρόλος του «project manager» της τεχνικής εταιρείας του Ομίλου της «ΑΤΕbank», αφού ούτε manager είναι, αλλά ούτε και τα project φαίνεται να γνωρίζει; Ποιος είναι ο βασικός του μισθός; Λαμβάνει extra χρήματα προκειμένου να παρακολουθεί την ορθή λειτουργία των Η/Υ της εταιρείας;

> Η ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και οι προσφορές και μειώσεις τιμών που προηγήθηκαν της επίσημης έναρξης των θερινών εκπτώσεων φαίνεται ότι επηρέασαν αρνητικά τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να έχουν αρχίσει ήδη την «γκρίνια».

> «Μονά ζυγά δικά τους»! Τι κι αν ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα αισθητή πτώση, οι μειώσεις των τιμών δεν έφτασαν ποτέ στις αντλίες των βενζινάδικων και κατʼ επέκταση στις τσέπες των καταναλωτών, Γιατί άραγε;

> Αμετάβλητος μεν, πολύ υψηλός δε, γεγονός που σε συνδυασμό με τις μικρές αυξήσεις των χαμηλών εισοδημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η αναφορά μας στον ελληνικό πληθωρισμό, που για τον μήνα Ιούνιο άγγιξε το 4,9%.

> Αν και ως ποσοστό φαντάζει μεγάλο, εντούτοις θεωρούμε ότι ως χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε ένα ευρώ! Η αναφορά μας στην πορεία της απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ από τα αρμόδια υπουργεία, που αισίως αγγίζει το 85%.


Σχολιάστε εδώ