Σχέδιο Γιώργου για τη Θεσσαλονίκη

Τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο μας εκμυστηρεύτηκαν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό μελετά συγκεκριμένους τρόπους αναστροφής αυτής της κατάστασης και σύντομα θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά λύσεις σε τρία επίπεδα:
– Πρώτον, το οργανωτικό. Η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στα χέρια των στελεχών του λεγόμενου «ρεύματος». Το ίδιο ισχύει και για την Περιφερειακή Επιτροπή, καθώς και για την πλειονότητα των στελεχών που δραστηριοποιούνται στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναζητά τρόπους ένταξης των νέων κομματικών οργάνων στον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη, ακούγοντας με μεγάλη σοβαρότητα τις προτάσεις που του υποβάλλονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης στελεχών της δικής του επιρροής, μέσω του ορισμού τους στις κεντρικές επιτροπές του κόμματος (τους λεγόμενους «τομείς»), η σύνθεση των οποίων θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
– Δεύτερον, το προγραμματικό. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι «το ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαπενταετίας δεν πρόσεξε την περιφέρεια, ασχολούμενος με το κλεινόν άστυ». «Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την αποστροφή των Θεσσαλονικέων, γιατί τους φόρτωσε με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις περί πρωτεύουσας των Βαλκανίων, χωρίς κανένα αντίκρισμα». «Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την περιοχή», δεσμεύσεις που θα «απαντούν στα καυτά προβλήματα από τη μια και θα εγγυώνται μια νέα προοπτική για την κεντρική Μακεδονία από την άλλη», είναι η πεποίθηση της ηγεσίας του κόμματος.
– Τρίτο επίπεδο, η ανάληψη συντονισμένων πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποκαθιστούν την καθημερινή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες, αν δεν είναι συνεχείς και καλοσχεδιασμένες», λένε οι άνθρωποι του Γιώργου, τονίζοντας με νόημα ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί παρά να το κάνει ένα «ενιαίο πολιτικό κέντρο» του κόμματος στην περιοχή, το οποίο θα μπορεί «να συνδιαλέγεται συλλογικά, να αποφασίζει δημοκρατικά και να δρα ενιαία».
Θέλοντας ακριβώς να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας σχέσης του ιδίου και συνολικά του κόμματος με την περιοχή, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μεταφέρει στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το «Συμπόσιο της Σύμης», το φόρουμ δηλαδή ιδεολογικής αναζήτησης του κόμματος και να πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη ουσιαστική σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο εκλέχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο. (Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣ τα μόνα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου).
Η επιλογή αυτή του Γιώργου προκάλεσε γκρίνιες (γιατί να μετακινούμε 300 νοματαίους από την πρωτεύουσα στην Θεσσαλονίκη, είπαν κάποιοι) και είχε αρκετά έξοδα, που όμως δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τον Παπανδρέου. Μάλιστα προκειμένου να αγκαλιαστεί όλη η Κεντρική Μακεδονία, το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε περιοδείες πολυμελών κλιμακίων κεντρικών του στελεχών σε όλους τους νομούς (το πρωί της Παρασκευής), ενώ το βράδυ της Τετάρτης είχε καλέσει σε δείπνο στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής τους προερχόμενους από την Κεντρική Μακεδονία βουλευτές του.
Από την Τετάρτη μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εκτός των άλλων συγκάλεσε και σύσκεψη εργασίας με το σύνολο των κομματικών στελεχών της Θεσσαλονίκης, ενώ το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε στην πόλη και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που είχε την ευθύνη της αντιμετώπισης των οργανωτικών θεμάτων της συνόδου του ΕΣ στο Βελλίδειο.
Η επόμενη άνοδος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει τον Σεπτέμβριο με αφορμή τη λειτουργία της ΔΕΘ.
Τότε, αναμένεται να διαφανούν και οι οριστικές αποφάσεις που θα έχει λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να βελτιώσει την εικόνα του στους Βορειοελλαδίτες και να ανεβάσει την επιρροή του κόμματός του στις τοπικές κοινωνίες.

Με τους βουλευτές

Δριμεία κριτική στον Κώστα Καραμανλή και ταυτόχρονα σαφή προειδοποιητικά μηνύματα προς τα επιφανή στελέχη του κόμματός του περιελάμβανε το γεύμα που παρέθεσε σε γραφική ταβέρνα στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής (στην «Απολυμένη Πέτρα») ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους βουλευτές του κόμματός του από την Κεντρική Μακεδονία.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν κορυφαία στελέχη να είναι δυσαρεστημένα «από τον προσωποπαγή τρόπο λειτουργίας του κόμματος», τόνισε προς τους βουλευτές ότι «η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική». «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που θέλω να κάνω κάτι να φωνάζω έναν από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου κι έναν από την πλευρά του Κώστα Σκανδαλίδη», είπε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν κάνει διακρίσεις και ότι δεν ξεχωρίζει κανέναν και δεν ζητάει προαπαιτούμενα από κανέναν. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την δυσφορία του για τη χλιαρή στήριξη των πρωτοβουλιών του από τα κορυφαία στελέχη και είπε ότι «το κόμμα πρέπει να βάλει πλάτη και να στηρίζει την πολιτική μας, διότι ό,τι και να κάνουμε αν δεν έχουμε πολλαπλασιαστές του μηνύματός μας, δεν μπορούμε να φτάσουμε το μήνυμα αυτό στον κόσμο».
Για την υπόθεση της Siemens, είπε ότι «η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα σκάνδαλα, αποτελεί μέρος του προβλήματος ενώ το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μέρος της λύσης» και ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μέχρι τέλους τον ανένδοτο αγώνα υπέρ της διαφάνειας στον οποίο «στρατεύομαι κι εγώ προσωπικά και θα ενεργοποιήσω και το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος».
Παράλληλα επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι θα είναι άτεγκτος απέναντι σε όποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενέχεται σε υπόθεση σκανδάλων και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ξανακερδίσει το ΠΑΣΟΚ την κεντρική Μακεδονία.
Το «παρών» στο γεύμα έδωσαν οι μισοί (επτά) από τους συνολικά 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα ήταν οι Χάρης Καστανίδης, Βασίλης Γερανίδης, Χάρης Τσιόκας, Γιάννης Δριβελέγκας, Στάθης Κουτμερίδης, Γιάννης Αμοιρίδης και Τάσος Σιδηρόπουλος. Μαζί τους και ο Κώστας Λαλιώτης.
Απουσίαζαν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Φλωρίδης, Μάρκος Μπόλαρης, και Θοδώρα Τζάγκρη.
Σχετικά με τις απουσίες, από το ΠΑΣΟΚ σχολιάστηκε ότι αυτές οφείλονταν στις υποχρεώσεις των βουλευτών στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά και στις προγραμματισμένες διακοπές κάποιων άλλων, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα».


Σχολιάστε εδώ