Στην εξαγορά της «Γερμανός» εμπλέκεται και η Τράπεζα της Ελλάδος

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατάθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις σοβαρότατες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote. Στην ερώτηση υποστηρίζεται ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, αφήνει πλήρως έκθετη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είχε προσπαθήσει να κλείσει την υπόθεση με την από 7/3/2008 466η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.»
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως αναφέρεται στον Τύπο, αφορά στα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της χειραγώγησης αγοράς από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και της ηθικής αυτουργίας στη χειραγώγηση.
Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά τη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ (στις 7/2/2007) και την εισαγγελική έρευνα, χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να βγάλει το πόρισμά της. Με την από 7/3/2008 απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου επιχείρησε ουσιαστικά να αποσιωπήσει το θέμα της χειραγώγησης, αρκούμενη να μιλήσει για «στήριξη της τιμής της μετοχής». Προφανώς εκτελώντας άνωθεν εντολές και υποδείξεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και να πέσουν «στα μαλακά» οι υπεύθυνοι. Τα πρόστιμα που είχε τότε επιβάλει ήταν επιλεκτικά και προκλητικά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της παράβασης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τον Γ. Αλογοσκούφη:
1. Γιατί καθυστέρησε δύο χρόνια η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
2. Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επέβαλε πρόστιμα κατά όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών Γερμανός, Cosmote, OTE, και Eurobank ΑΧΕΠΕΥ; Και
3. Έχει γίνει έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης από τους γνωρίζοντες την εξαγορά σε αυτές τις υψηλές τιμές με αποτέλεσμα να αγόρασαν και να επωφελήθηκαν οι ίδιοι ή παρένθετα πρόσωπα;
Και η Τράπεζα της Ελλάδος
«στο κόλπο»
Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε σε κοινούς ελέγχους με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση αυτή. Οι κοινοί έλεγχοι δεν είχαν την ποιότητα και την επαγγελματική πληρότητα που απαιτούσε η σοβαρότητα της περίπτωσης. Γι’ αυτό η συνευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι δεδομένη.


Σχολιάστε εδώ