«ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ» ΖΗΜΕΝΣ – ΝΔ ΕΨΑΧΝΕ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ!

Eάν επιβεβαιωθεί ότι όντως αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο της έρευνας Ζορμπά, θεωρείται βέβαιο σε πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους ότι ο παλαίμαχος εισαγγελέας επιχείρησε να εστιάσει τη δική του έρευνα στο σημείο ακριβώς που φάνηκε ότι θέλουν να αποφύγουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί του οι οποίοι διερευνούν το σκάνδαλο Siemens, δηλαδή στις ενδεχόμενες ροές «μαύρου χρήματος» προς στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Το μυστήριο των 6 εκατ. ευρώ

Ένα από τα «λαβράκια» που ενδεχομένως να έχει πέσει στα «δίχτυα» Ζορμπά είναι και ο λογαριασμός Μαυρίδη στο private banking της Societe Generale στην Αθήνα. Ο Μαυρίδης φέρεται να έχει εισαγάγει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, σχεδόν 21 εκατ. ευρώ, το 2005, όταν δηλαδή ο Αλογοσκούφης είχε επιτρέψει με νόμο να εισάγεται στη χώρα μας ακόμη και «μαύρο χρήμα», χωρίς να γίνονται έλεγχοι προέλευσης, με μόνη απαίτηση την καταβολή ασήμαντου εφάπαξ φόρου 3% επί των κεφαλαίων.
Όπως πρώτο έχει αποκαλύψει το «Π», για να ακολουθήσουν τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές αναφορές από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, στον επίμαχο λογαριασμό Μαυρίδη στη γαλλική τράπεζα μεταφέρθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2005 ποσό 6 εκατ. ευρώ, από άλλο λογαριασμό του Μαυρίδη στην Dresdner Bank Ελβετίας.
Αν και η έρευνα Αθανασίου δείχνει μια ακατανόητη εμμονή να μη συσχετίζει αυτή τη μεταφορά κεφαλαίων με τη δικογραφία για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, οι συμπτώσεις… βγάζουν μάτι και φαίνεται να συνδέουν αυτή τη μεταφορά με συμφωνία Βουρλούμη-Siemens για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στον ΟΤΕ. Για τη συμφωνία αυτή έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες να σταλεί η υπόθεση στο ακροατήριο, με τον «ισχυρό άνδρα» του ΟΤΕ να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ποιος πήρε τα 6 εκατ. ευρώ;

Όπως έχει αποκαλύψει το «Π», φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως την επιστολή Μαυρίδη προς τον Π. Βουρλούμη που… «αποκάλυψε» τη Δευτέρα και μεγάλη αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα,
1. Ο Μαυρίδης είχε με τον Παναγή Βουρλούμη την τελευταία μεγάλη διαπραγμάτευσή του, για λογαριασμό της Siemens, 16 μήνες πριν εκδιωχθεί από τον γερμανικό όμιλο, επειδή οι διεθνείς έρευνες στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του οδήγησαν στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία».
2. Στα τέλη του 2004, ο κ. Μαυρίδης εκπροσώπησε τη Siemens στα «παζάρια» με τον ΟΤΕ για τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης, που έκλεισαν με «καπέλο» πολλών εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των προμηθευτών (Siemens, Intracom, ANKO), ύστερα από καθοριστικές παρεμβάσεις του κ. Βουρλούμη, στον οποίο ο Μαυρίδης απηύθυνε προσωπική επιστολή λίγο πριν «κλείσει η δουλειά», για να τον ενημερώσει ότι η εταιρεία του συμβιβάζεται με την καταβολή 18 εκατ. ευρώ για τη διετία 2003-2004.
3. Tο ποσό αυτό ενσωματώνει «καπέλο» 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον «λογαριασμό» που έβγαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Μαυρίδης μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην Αθήνα ακριβώς το ίδιο ποσό των 6 εκατ. ευρώ! Πλήρωσε μάλιστα και φόρο 180.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομίας, με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη για την ελεύθερη εισαγωγή «μαύρου χρήματος» στη χώρα μας!
4. Στοιχεία που κατατέθηκαν από την Dresdner Bank στις γερμανικές αρχές έδειξαν ότι από το 2001 έως τον Αύγουστο του 2005 έγιναν δεκάδες ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του Μαυρίδη, συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 25,5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τη Siemens και δεσμεύθηκαν από τις ελβετικές αρχές. Την ίδια περίοδο έγιναν επίσης δεκάδες πληρωμές από λογαριασμούς του Μαυρίδη σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών με «εξωτικές» επωνυμίες (Ursula Marketing, Prince Pacific κ.ά.).
5. Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα ότι στις 3/2/2005, δηλαδή επίσης πολύ κοντά χρονικά στη συμφωνία με τον ΟΤΕ, από λογαριασμό του Μαυρίδη στην Dresdner Ελβετίας «έφυγε» προς μη κατονομαζόμενο κάτοχο λογαριασμού επίσης στην Dresdner ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Κυβερνητικοί κύκλοι αποκρούουν κάθε προσπάθεια συσχετισμού της αποπομπής Ζορμπά με την έρευνά του για τη Siemens. Ωστόσο, για να είναι και να φαίνεται ειλικρινής αυτός ο ισχυρισμός, νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι θα πρέπει και ο ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, που έχει πλέον στα χέρια του τη δικογραφία Αθανασίου, να διερευνήσει επιτέλους αυτές τις περίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς Μαυρίδη στις αρχές του 2005, δηλαδή αμέσως μετά τις σκανδαλώδεις συμφωνίες για την τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ…

Ποιος φοβάται τον Γ. Ζορμπά;

Πάντως, οι «διαρροές» από το υπουργείο Οικονομίας περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου για την απομάκρυνση Ζορμπά και τον πλήρη έλεγχο της Αρχής του από το υπουργείο (όπως και τελικά έγινε την Πέμπτη) κατέκλυζαν με ιδιαίτερη ένταση τα δημοσιογραφικά γραφεία από τον Μάιο, δηλαδή περίπου από το χρονικό σημείο έναρξης της έρευνας Ζορμπά για τη Siemens (σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει πρώτο το «Π» όπου μάλιστα αποκάλυπτε ότι η μεθόδευση προβλέπει ότι επικεφαλής της Αρχής θα πρέπει να είναι εν ενεργεία δικαστής). Αυτή η έρευνα Ζορμπά ήταν ιδιαίτερα «επικίνδυνη» για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς και νομικούς κύκλους, με δεδομένο ότι:
1. Ο κ. Ζορμπάς έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να στραφεί κατά του κυβερνώντος κόμματος, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλει το καθήκον του ως προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα. Ήδη στο περσινό του πόρισμα για το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ είχε διαπιστώσει ότι μέρος των προμηθειών πιθανότατα κατευθύνθηκε σε πολιτικό κόμμα, υπονοώντας σαφώς τη ΝΔ.
2. Μάλιστα, ο κ. Ζορμπάς κινήθηκε ως τώρα ανεξάρτητα ή και σε αντιπαράθεση με τους δικαστές που είχαν αναλάβει «ευαίσθητες» έρευνες, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ επίμονα καταγγέλλει ότι βρίσκονται σε συντονισμό με την κυβέρνηση, για να «συσκοτίσουν» ευθύνες κυβερνητικών στελεχών. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την «καρατόμηση» Ζορμπά μιλάει για «αδυναμία συνεργασίας (σ.σ.: της Αρχής για το ξέπλυμα) με τις εισαγγελικές αρχές». Πώς θα ήταν αγαστή η συνεργασία, διερωτώνται συνομιλητές του παλαίμαχου εισαγγελέα, όταν με μεθοδεύσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών έχουν επιστραφεί (παράνομα, κατά τις ίδιες πηγές) στον αποστολέα τους και τα τρία πορίσματα Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων;
3. Η Αρχή Ζορμπά είχε από τον νόμο τη δυνατότητα να χειρίζεται με μεγάλη ευελιξία και αποτελεσματικότητα τις έρευνες διακίνησης κεφαλαίων, δεδομένου ότι κατά τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης μπορούσε να έχει πρόσβαση μέσω ηλεκτρονικού συστήματος σε στοιχεία λογαριασμών, ζητώντας μάλιστα και συνδρομή ξένων αρχών, όπως η ελβετική αντίστοιχη Αρχή για το ξέπλυμα, από την οποία προήλθαν και «λαβράκια» για τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του δομημένου του ΤΣΠΕΑΘ. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό ο κ. Ζορμπάς να έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για τις κινήσεις λογαριασμών, ιδιαίτερα του Πρ. Μαυρίδη, στα οποία ακόμη δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις τι θα γίνουν;

Το νομοσχέδιο που καταργεί την Αρχή δεν προβλέπει τίποτε για την τύχη που θα έχουν 3.000 περίπου καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από τις οποίες οι 100 είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πολύ σοβαρές. Θα πάνε στο ράφι; Λαμπάδα θ’ ανάψουν στον Αλογοσκούφη όλοι εκείνοι που θα γλιτώσουν…


Σχολιάστε εδώ