στα Ενδoτερα των ομάδων

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται πάνω από τους 38 βαθμούς, περισσότερα από 1.300 άτομα βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την υποδοχή του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Έπειτα από αρκετά χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δείχνουν να απολαμβάνουν το πρωτάθλημα του καλοκαιριού.

Για δύο εποχές ζουν οι φίλοι των ομάδων. Για τον Μάιο που γίνονται οι απονομές τροπαίων και για τους καλοκαιρινούς τίτλους στις μεταγραφές.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, το θερινό πρωτάθλημα έχει μεγαλύτερη σημασία από το πραγματικό. Να σας θυμίσω τι είχε πει πέρσι ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος; «Να είναι σίγουροι οι φίλοι του Ολυμπιακού ότι θα τους δώσουμε πολλές χαρές το καλοκαίρι».

Για τις μεταγραφές μιλούσε τότε το αφεντικό της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ. Προφανώς είχε αντιληφθεί ότι με τον Πίνι Γκέρσον στον πάγκο δεν υπήρχε περίπτωση να κατακτήσει η ομάδα του Πειραιά κάποιον τίτλο και γιʼ αυτό υποσχόταν στους οπαδούς μεταγραφές που ισοδυναμούσαν με τίτλο.

Κάπως έτσι αισθάνονται φέτος οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Βλέπουν τους νέους μετόχους να σαρώνουν στις μεταγραφές και ονειρεύονται μεγαλεία άλλων εποχών που στερήθηκαν την τελευταία 10ετία.

Υπάρχει άλλη μια διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Στις περισσότερες μεταγραφές ξένων παικτών, τα στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός χρησιμοποιούσαν άλλες θύρες αποχώρησης από το αεροδρόμιο.

Έτσι, όμως, στερούσαν τη δυνατότητα στους οπαδούς να αποθεώσουν το νέο ίνδαλμα και στους δημοσιογράφους να πάρουν μια δήλωση. Με τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και στην υποδοχή του Ζιλμέρτο Σίλβα θυμήθηκαν οι περισσότεροι την περσινή άφιξη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Διότι στο μπάσκετ του «τριφυλλιού» οι ρεπόρτερ είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν με τα αστέρια της ομάδας, ενώ και στον κόσμο δινόταν η ευκαιρία να πάει στο αεροδρόμιο και να χαρεί. Φιλοσοφία που πλέον εμφανίστηκε και στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Γίνεται λόγος για την απόφαση του Παναγιώτη Γιαννάκη να κόψει τον Στράτο Περπέρογλου από την αποστολή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Μέχρι και για έντονη δυσαρέσκεια του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και γενικά των «πρασίνων» για τον «δράκο» και τις επιλογές του.

Στον Παναθηναϊκό ανησυχούν μήπως επηρεαστεί ψυχολογικά ο νεαρός φόργουορντ. Και θέλουν να δείξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό του και τον πιστεύουν περισσότερο από τον ομοσπονδιακό τεχνικό.

Στην πραγματικότητα, πάντως, οι «πράσινοι» χάρηκαν για τον αποκλεισμό του Περπέρογλου. Διότι θα τεθεί στη διάθεση του Ομπράντοβιτς για την προετοιμασία.

Να σταθώ, όμως, στο θέμα της Εθνικής. Η ένσταση που καταθέτουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού υποστηρίζεται από μία σύγκριση του Περπέρογλου με τον Πρίντεζη και τον Πελεκάνο που ανήκουν στο δυναμικό του Ολυμπιακού, στον οποίο είναι προπονητής ο Γιαννάκης.

Ο «δράκος», πάντως, είχε συγκεκριμένο σκεπτικό που κράτησε τους δύο «ερυθρόλευκους» και απέκλεισε τον «πράσινο». Για διαφορετικούς λόγους, βέβαια, διατήρησε στην Εθνική τον Πελεκάνο και για άλλους τον Πρίντεζη.

Για τον Περιστεριώτη μέτρησε η εμπειρία του και η δυνατότητά του να παίξει άμυνα και σε περιφερειακό και σε ψηλό αντίπαλο. Ένα στοιχείο που ακόμα δεν διαθέτει ο Περπέρογλου, ο οποίος υστερεί ακόμα στον αμυντικό τομέα.

Στην περίπτωση του συριανού φόργουορντ ο Γιαννάκης υπολόγισε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Αντώνη Φώτση κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, να τον πιέσει και γενικά να τον υποχρεώσει να φτάσει στα όριά του. Κάτι που φαίνεται και κατά τη διάρκεια των αγώνων όταν ο Πρίντεζης αντικαθιστά συχνά πυκνά τον πρώην Μοσχοβίτη, καθώς μοιάζουν σε εκρηκτικότητα, ύψος και τρόπο παιχνιδιού.

Τα μάζεψε τα πράγματα και τα κιλά του ο Λιονέλ Νούνιες κι έφυγε για την πατρίδα του, καθώς στον Πειραιά αποφάσισαν να του δώσουν μεταγραφή. Τα λέγαμε εδώ και δύο εβδομάδες ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να πουλήσει τους Αργεντινούς, από τους οποίος είχε πολλά παράπονα.

Και τον Λεντέσμα θα είχαν δώσει οι «ερυθρόλευκοι». Αρκεί, βέβαια, να τα έβρισκαν με τη Σαν Λορέντζο στα οικονομικά ανταλλάγματα και, βεβαίως, να είχαν αποκτήσει τον αντικαταστάτη του «λύκου».

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση αφορά την ευκολία με την οποία κατάφεραν οι Αργεντινοί να χαλάσουν τη γνώμη του εργοδότη τους. Στο πρώτο διάστημα παρουσίας τους στο λιμάνι ο Κόκκαλης δήλωνε θαυμαστής τους και, μάλιστα, προσπερνούσε με ευκολία τα σχόλια που γίνονταν για το κόστος των μεταγραφών τους.

Για τον Νούνιες συγκρούστηκε μέχρι και με τον Τάκη Λεμονή, στον οποίο χρέωνε ο Ίλια Ίβιτς την αδυναμία του «χοντρού» να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το γκολ του Αργεντινού στο ντέρμπι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό δημιούργησε το μεγαλύτερο χαμόγελο του Κόκκαλη κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μεγάλη μπάλα τη νέα σεζόν υποσχέθηκε στους φίλους της ΑΕΚ ο Γκουστάβο Μαντούκα. Προφανώς ξέχασε τις… πατερίτσες, με τις οποίες κυκλοφορεί εξ αιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο πόδι και του στερεί τη δυνατότητα να ακολουθήσει την προετοιμασία των «κιτρινόμαυρων».

Το μέλλον του Βραζιλιάνου στην «Ένωση» μοιάζει αβέβαιο, καθώς, ακόμα και αν επιστρέψει απόλυτα υγιής, δύσκολα θα βρει θέση στα πλάνα του Γιώργου Δώνη. Στην αριστερή πτέρυγα, άλλωστε, υπάρχει συνωστισμός και ο Μαντούκα θα βρίσκεται πίσω από τους υπόλοιπους σε αγωνιστική ετοιμότητα και φυσική κατάσταση.

Ειδικό πριμ παραγωγικότητας έβαλε στο συμβόλαιό του με τον Πανθρακικό ο Οκάν Γιλμάζ. Ο τούρκος επιθετικός έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και θεωρεί ότι θα πλασαριστεί στην κορυφαία 5άδα των σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα.

Στην Κομοτηνή θα τους κοστίσει κάπως ακριβά ο όρος του Γιλμάζ. Αλλά όπως λένε «ας βάλει τα 15 γκολ που θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει και ας πάρει τις 100.000 ευρώ, διότι τότε πιθανότατα θα εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην κατηγορία».

Τη λύση του προβλήματος με τον Ροτζέριο περιμένει ο Νίκος Καραγεωργίου για να αρχίσει να δουλεύει το βασικό σχήμα του Εργοτέλη. Ο Καβαλιώτης υπολογίζει ιδιαίτερα τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό που θα δοθεί δανεικός από τον Αστέρα Τρίπολης.

Τον προορίζει για διάδοχο του Κοιλιάρα και επικοινωνεί καθημερινά με τους παράγοντες της ομάδας και ρωτάει λεπτομέρειες για το θέμα του νεαρού Λατινοαμερικάνου. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν άτομα που μιλάνε καθημερινά με τον Καραγεωργίου, ο προπονητής του Εργοτέλη θα ήθελε τον Ροτζέριο με ελεύθερη μεταγραφή, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της κρητικής ομάδας και αργότερα να πουληθεί με ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Στην Τρίπολη, όμως, δεν συζητάνε το ενδεχόμενο της πώλησης. Κάτι που ξεκαθάρισαν και στους παράγοντες του Πανιωνίου όταν τους προσέγγισαν για τον νεαρό μεσοεπιθετικό.


Σχολιάστε εδώ