Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Τις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για προώθηση αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου και Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Υπογραμμίζουν ότι στον Οργανισμό Αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ (EDA) που αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης συμμετέχουν μόνο κράτη-μέλη, ενώ οι αποφάσεις αλλά και οι προτάσεις διεύρυνσης των συνεργασιών των δύο διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ-ΕΕ) απαιτούν διάλογο και ομοφωνία.

> Αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα στον ΟΣΕ καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον Χάρη Τσιόκα. Αναφέρονται στην απευθείας ανάθεση μεταφορικού έργου και υπηρεσιών Logistics στην εταιρεία TABLOGIX με συνεχείς παράνομες επεκτάσεις από τον Ιανουάριο του 2006, σύμβαση που χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενη και από άποψη τελικής οικονομικής απόδοσης για τον ΟΣΕ/ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές επιβαρύνονται σημαντικά από αντίστοιχες πληρωμές στην εταιρεία TABLOGIX και άλλους εργολάβους. Επικαλούνται επίσης δημοσιεύματα για σκανδαλώδη διαχείριση στην εκποίηση μεγάλων ποσοτήτων «άχρηστου» υλικού από τον ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ σε διάφορους εργολάβους με απευθείας αναθέσεις και με ιδιαίτερα χαμηλές και επιζήμιες για το ΟΣΕ τιμές. Ζητούν να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις των απευθείας αναθέσεων, έργων, προμηθειών, συμβούλων και υπηρεσιών που έγιναν χωρίς δημόσια διακήρυξη από τον ΟΣΕ, την ΕΔΙΣΥ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2005 μέχρι σήμερα.

> Μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών από τους ιδιώτες αγροτεμαχίων και τους αγρότες στα ευρωπαϊκά πρότυπα προτείνει η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. Εξηγεί ότι στην Ευρώπη επιβάλλεται η προληπτική απομάκρυνση μέρους της βλάστησης (καθαρισμός από τα ξερόχορτα, όργωμα της γης) στα κτήματα, ενώ αμφισβητεί τη χρησιμότητα δημοσίευσης των ημερήσιων δελτίων πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, αφού γνωστοποιεί και στους επίδοξους εμπρηστές τις περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

> Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση των δήμων Αρτέμιδος, Κορωπίου, Μαρκόπουλου και Σπάτων λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Προσυπογράφει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα σταθμοί ελέγχου ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και της ηχορύπανσης ενώ την ίδια στιγμή επενδύονται χρήματα για την περαιτέρω οικιστική και εμπορική ανάπτυξη του αερολιμένα.

> Την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης που να αίρει τα γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια στην ανάπτυξη μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Είκοσι τέσσερις μήνες, όπως τονίζει, μετά την ψήφιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η αγορά εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον οικιακό-κτιριακό τομέα έχει καταδικαστεί σε ανυπαρξία λόγω των εμποδίων που συνεπάγεται η αργή αδειοδοτική διαδικασία.

> Την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς καθώς και την κατάθεση των συμβάσεων ανάθεσης των έργων ανακαίνισης και όλης της συναφούς αλληλογραφίας του ΟΣΕ με τους εργολάβους. Παράλληλα ερωτά τον υπουργό Μεταφορών για ποιους λόγους δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία το κομμάτι Κορίνθου- Ανδρίτσας-Τρίπολης στο οποίο έχουν γίνει δοκιμαστικά χωρίς προβλήματα.

> Να παραταθεί η προθεσμία των δηλώσεων Κτηματολογίου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο όπως ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, επειδή έχουν προκύψει προβλήματα και δυσλειτουργίες που θα επιδεινωθούν εξαιτίας των θερινών διακοπών, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

> Προβλήματα από την έλλειψη φαναριών και διάβασης πεζών στην αερογέφυρα Σταυρούπολης αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Σημειώνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν φτάσει να διεκδικούν το αυτονόητο, το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή, μια και μόνο μέσα σε ένα μήνα μετράνε τρεις νεκρούς από δυστυχήματα.


Σχολιάστε εδώ