ΝΕΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΟ ALTER, ΑΠΕΙΛΕΙ MEGA – ANT1

Και αυτή τη φορά είναι το παιχνίδι αναβαθμισμένο, καθώς τα ψέματα σιγά σιγά τελειώνουν. Η επερχόμενη οικονομική κρίση είναι πιθανό να στείλει επιχειρηματίες και κανάλια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η κυβέρνηση δίνει ταυτόχρονα, μετά την υπόθεση Ζήμενς, μια μάχη για τη μείωση των ζημιών στην εικόνα της. Υπάρχει πάντοτε η αναπόφευκτη βιολογική φθορά, αλλά και τα φιλόδοξα σχέδια των νέων παικτών στην τηλεόραση για αλλαγή των κανόνων. Το «Π», όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιάσει -αυτήν τη φορά σε τρεις συνεχόμενες Κυριακές- τον χάρτη των συμφερόντων των επιχειρηματιών στα ΜΜΕ, αλλά και τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται. (Για λόγους προστασίας της συγκεκριμένης δουλειάς, αφού πολλοί την αντιγράφουν, χωρίς να αναφέρουν την πηγή, υπάρχουν στον χάρτη κάποια μικρά λάθη, τα οποία δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων).
Ήδη υπάρχουν νέα μέτωπα και προφανώς και νέες συνεργασίες- «λυκοφιλίες», θα μπορούσε κάποιος να πει, υπό συζήτηση. Άξονάς τους η κόντρα των Γ. Κουρή και Δ. Κοντομηνά που ξεκίνησε το 2003, με αφορμή τις μετεγγραφές των πρωτοκλασάτων αστέρων της TV (Χατζηνικολάου, Μενεγάκη, Μικρούτσικος, Καλημέρης, Λάτσιος) που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση δίωξης εναντίον του προέδρου του Alpha.

Το «σύστημα Alter»

Για πρώτη φορά γύρω από το Alter (οικογένεια Γ. Κουρή 51% – Κ. Γιαννίκος 25%) δημιουργείται μια δυναμική παρέμβασης στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένη τη συμμαχία του Γ. Κουρή με τον Σ. Ψυχάρη, το συγκρότημα, έχοντας στην ομάδα τον Ν. Χατζηνικολάου, τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, τον Γ. Τράγκα σε δίδυμο με την Κ. Μακρή, και τη Μ. Ζαχαρέα, σύζυγο του Θόδωρου Ρουσόπουλου, απευθύνεται σε διαφορετικά τμήματα του ακροατηρίου. Και έχει τη δυνατότητα τετραπλής παρέμβασης, σε τηλεόραση, ραδιόφωνο εφημερίδες και διαδίκτυο:
– Στην τηλεόραση δείχνει να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Mega στις ειδήσεις, το οποίο έχασε έδαφος μόλις τελείωσε η σειρά «Μαρία η άσχημη». Η σειρά των Ακρίτα – Κυρίτση που θα ακολουθήσει θα πρέπει εξαρχής να κινηθεί σε υψηλά ποσοστά.
– Στο ραδιόφωνο ο Real (Α. Γ. Κουρής – Ν. Χατζηνικολάου) αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, αγγίζοντας έως και το 5% της ακροαματικότητας, μόλις μέσα επτά μήνες λειτουργίας. Επενδύοντας στην πολιτική συζήτηση, κάτι που άφησε σταδιακά ο ΣΚΑΪ, κινούμενος ως talk radio που στηρίζεται μόνο στους αστέρες, ενδεχομένως την επόμενη χρονιά να μπει στη δεκάδα των πρώτων σε ακρόαση σταθμών, ενώ πλέον αποτελεί τη δεύτερη επιλογή μετά τον ΣΚΑΪ στην ενημέρωση.
– Στις εφημερίδες καταγράφονται κατ’ αρχάς τα σχέδια των Νίκου Χατζηνικολάου και Μ. Τριανταφυλλόπουλου για την έκδοση εβδομαδιαίων εφημερίδων με τη διαφημιστική υποστήριξη του Alter. Ο πρώτος στα τέλη Οκτωβρίου, ο δεύτερος τον Φεβρουάριο του 2009.
– Ένας ακόμη παράγοντας είναι το internet, εκεί όπου η «Ζούγκλα» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου έχει ήδη παρουσία και θέλει να κάνει τα βήματά της η Platform 8 των Γ. Χουλιάρα και Μ. Ζαχαρέα

Οι συζητήσεις για άλλον πόλο

Ο Δ. Κοντομηνάς, που και στο παρελθόν συνεργάστηκε με Μπόμπολα και Λαμπράκη, φαίνεται να είναι τώρα μόνος του στο πεδίο της σύγκρουσης, αλλά δεν είναι έτσι. Για διαφορετικούς λόγους, με άξονα όμως την πίεση που ασκεί το Alter στις ειδήσεις έναντι του Mega και του ΑΝΤ1, πιο κοντά στον πρόεδρο του Αlpha φαίνεται πως ήρθε το συγκρότημα του Πήγασου, αλλά και ο ΑΝΤ1. Επίσης, το βέβαιο είναι πως και ο Δ. Κοντομηνάς συγκεντρώνει τους δικούς του φακέλους για τους ανταγωνιστές του. Υπάρχει ακόμη η αντιπαράθεση Γ. Αλαφούζου – «Καθημερινής» με το Alter και το δίδυμο Γ. Κουρή και Κώστα Γιαννίκου, με αφορμή τα τιμολόγια του τηλεοπτικού σταθμού. Θυμίζουμε πως η συνέντευξη με την πρώην γραμματέα του Α. Αλαφούζου δεν μεταδόθηκε πότε από τον Alpha και ήταν η αφορμή για τη διακοπή της εκπομπής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, προβλήθηκε όμως στη συνέχεια από το Alter.

Η κόντρα Λαμπράκη – Μπόμπολα

Σε ένα άλλο μέτωπο, η παλιά σταθερή συμμαχία των Χρήστου Λαμπράκη και Γιώργου Μπόμπλολα τρίζει.
Αφορμή η διαφωνία στους όρους συγχώνευσης των δύο συγκροτημάτων στις συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο του 2007. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας γύρος διακριτικής αντιπαράθεσης, με πρώτο δείγμα την έκδοση της αθλητικής εφημερίδας «Εξέδρα» από τον ΔΟΛ, σ’ έναν χώρο όπου κινείται ο Πήγασος με το «Goal», αλλά και ο Θ. Αλαφούζος, μαζί με τον Δ. Κοντομηνά και την ομάδα του Σπορ FM, εκδίδοντας τη «SportDay». Ακολούθησε η εξαγορά του ραδιοσταθμού Gold από τον Πήγασο, με τον οποίο συζητούσε και ο ΔΟΛ. Όμως η κορυφαία κίνηση του Γ. Μπόμπολα, που κέρδισε προς το παρόν τις εντυπώσεις, ήταν η εξαγορά του 70% του «Θέματος», την ίδια ώρα που το «Βήμα» χτυπούσε ανελέητα την εφημερίδα.
Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ούτε τις καλές σχέσεις που απέκτησαν εκ νέου οι Γ. Μπόμπολας και Β. Βαρδινογιάννης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον έλεγχο του Mega, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασκείται με βάση τη σύμπραξη ΔΟΛ – Πήγασου. Στον αντίποδα της κρίσης στις σχέσεις των Λαμπράκη – Μπόμπολα η από κοινού εξαγορά του 50% των «Studio Παιανίας». Στα αξιοσημείωτα η ανάπτυξη του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των συγκροτημάτων του Ν. Φαλήρου και της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου.

Ρέστης, Γιάννα, Μέγαρο…

Ο Χ. Λαμπράκης, από την άλλη πλευρά, μάλλον παρακολουθεί την επιχείρηση αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του. Στον ΔΟΛ, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τον Πήγασο, αναζητούσαν λύσεις στην Ισπανία, ξεκινώντας συζητήσεις με το συγκρότημα της «El Pais», όμως προς το παρόν ως επενδυτής προέκυψε με ποσοστό άνω του 13% ο εφοπλιστής Β. Ρέστης. Χωρίς ειδικές γνώσεις στα ΜΜΕ, ο εφοπλιστής μπήκε και βγήκε από την ΙΜΑΚΟ και τη Χ. Κ. Τεγόπουλος και τώρα αγκυροβόλησε στον ΔΟΛ και στο Mega, αγοράζοντας όμως και άλλα περιφερειακά ΜΜΕ.
Για τη Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν έτος ζημιών. Τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δύο μετά την εξαγορά του «Ελεύθερου Τύπου», ο μύθος της αμφισβητείται καθημερινά, αφού, παρά τα χρήματα που δαπάνησε για την εφημερίδα και το ραδιόφωνο, τα αποτελέσματα είναι μάλλον μικρότερης αξίας. Όμως η πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνη που προσέγγισε τον Χ. Λαμπράκη, προτείνοντάς του συμμαχία συνοδευόμενη από οικονομική ενίσχυση. Και ενώ υπήρξε άρνηση για συμμετοχή της στον ΔΟΛ, η πλευρά Λαμπράκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στο Μέγαρο Μουσικής.

Το ραντεβού Μπόμπολα – Ρουσόπουλου και ο «κομιστής»

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το σύστημα των Μέσων, όμως με την υπόθεση Ζήμενς, με καθημερινό έλεγχο από την «Ελευθεροτυπία» αλλά και την «Καθημερινή» (καθεμιά εφημερίδα για δικούς της λόγους) δείχνει να μην μπορεί να απαντήσει στη φθορά που δέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Προετοιμάζεται όμως για το μέλλον. Και αν το Mega σπάσει τη «συμφωνία» ήπιας αντιμετώπισης, υπάρχει πλέον ο πόλος του Alter.
Το γεύμα Ρουσόπουλου – Μπόμπολα θα μπορούσε να είναι η είδηση της χρονιάς, έχοντας υπόψη τη σύγκρουση κυβέρνησης και επιχειρηματία για τον βασικό μέτοχο. Καλύπτεται όμως από την πρωτοφανούς έντασης και σκληρότητας σύγκρουση των δύο πρώην συνεταίρων, Αναστασιάδη και Τριανταφυλλόπουλου, αλλά και από την πράξη συναλλαγής του εκδότη της εφημερίδας με τον Γιάννη Ανδριανό. Αν και όλα αυτά δείχνουν να είναι τμήματα της ίδιας ιστορίας…


Σχολιάστε εδώ