«Μπλόκο» διαρκείας στη ΔΕΘ

Οι πιο δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων αναμένεται να εκδηλωθούν τον Σεπτέμβριο από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2008, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού όλοι τους οι σχεδιασμοί «έπεσαν έξω…».
Η σοβαρότατη οικονομική κρίση (απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η παρακμή, η διαφθορά και η σήψη που διαπερνούν τον δημόσιο βίο της χώρας) χαρακτηρίζουν την ΔΕΘ 2008 και απαιτούν τη κοινωνική αντίδραση.
Όλα τα προβλήματα των εργαζομένων είναι ανοικτά -χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, χαμηλά επιδόματα ανεργίας, μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, εργοδοτική αυθαιρεσία, κυβερνητικός στραγγαλισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στον δημόσιο τομέα, το «νέο μισθολόγιο» είναι στο χρονοντούλαπο των αρμοδίων, στον αέρα το θέμα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις και σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Για ένταση και επέκταση της οικονομικής κρίσης και ύφεσης μέχρι και το 2012 μιλούν ήδη οι οικονομικοί αναλυτές. Χειρότερα δεν γίνεται.
Αν τα Συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) δεν βρουν και τώρα κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους, αν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν υπερβούν τις ξένες για τα συμφέροντα των εργαζομένων σκοπιμότητες που τα διασπούν και τα αποδυναμώνουν και ενωτικά να παρέμβουν για την υπεράσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων, τότε χάνουν και την τελευταία τους ευκαιρία. Η απαξίωση και η περιφρόνηση του κόσμου της εργασίας και στους συνδικαλιστικούς θεσμούς θα παγιωθεί, με συνέπεια οι ηγεσίες να εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους.
Συμμετοχή σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δημιουργία δικών τους μηχανισμών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, άμεσες παρεμβάσεις παντού (προς κυβέρνηση και εργοδοσία) είναι ζητήματα που προϋποθέτουν ενότητα και καθαρούς στόχους και από ΓΣΕΕ και από ΑΔΕΔΥ. Τα περιθώρια για ανάκτηση του χαμένου κύρους και αξιοπιστίας είναι πιο ασφυκτικά. Ας αποφασίσουν επιτέλους. Αλλιώς θα μείνουν μεταξύ τους…


Σχολιάστε εδώ