Με τη νέα συλλογική σύμβαση επιτύχαμε τις καλύτερες αυξήσεις, δηλώνει η παράταξη του Π. Σόμπολου
Την απόλυτη ικανοποίησή της για την υπογραφή της νέας διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους ιδιοκτήτες για τις αυξήσεις 2008 – 2009 εκφράζει η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», της οποίας επικεφαλής είναι ο Πάνος Σόμπολος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν είναι οι καλύτερες, υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό και προστατεύουν το εισόδημα των σκληρά εργαζόμενων στον Τύπο, τονίζεται σε ανακοίνωσή της και επισημαίνεται ότι πέρα των ποσοστιαίων αυξήσεων ανά έτος (6,45% + 6,50%) περιελήφθη στη σύμβαση για πρώτη φορά ρήτρα πληθωρισμού (2,2%), ενώ αυξάνεται η αμοιβή για εργασία της ημέρας του Σαββάτου πέρα των ορίων που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά τίθεται υπό μελέτη το θέμα των portals ώστε να ρυθμιστεί με συλλογική σύμβαση, όπως και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», που πρωτοστάτησε στην άκρως ικανοποιητική ΣΣΕ, παρά την έντονη αντίδραση των συμβούλων της μειοψηφίας, δηλώνει ότι θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο το συμφέρον του κλάδου.
Η νέα διετής ΣΣΕ για τους συναδέλφους στις εφημερίδες, η οποία επεκτείνεται στο ΑΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Τύπου, προβλέπει:
– Αύξηση 6,45% στους βασικούς μισθούς από 1.1.2008.
– Αύξηση 6,50% στους βασικούς μισθούς από 1.1.2009.
Την αύξηση θα πάρουν όλοι οι συντάκτες, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, αναδρομικά από 1.1.2008.
Έτσι, από την αρχή του 2008 εξασφαλίζεται απόσταση ασφαλείας στο ποσοστό αύξησης των μισθών από τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ και πρόσθετη ρήτρα ώστε στο τέλος του χρόνου το ποσοστό αύξησης να έχει απόσταση 2,2 μονάδων από τον πληθωρισμό, που θα έχει διαμορφωθεί στις 31.12.2008.
Ακόμη συμφωνήθηκε αύξηση 20% για την έξτρα αμοιβή που δικαιούται κάθε συντάκτης, ο οποίος θα εργαστεί το Σάββατο.
Και η ανακοίνωση της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» καταλήγει ως εξής:
«Αυτά είναι τα βασικότερα σημεία της νέας ΣΣΕ, την οποία θεωρούν ʽʽεμπαιγμόʼʼ και ʽʽξεπούλημαʼʼ κάποιοι δήθεν προστάτες των αδυνάτων του επαγγέλματος, οι οποίοι για μια ακόμη φορά αρνήθηκαν να αποδεχθούν συμφωνίες για αυξήσεις αποδοχών αυτού του ύψους: Αυξήσεις που ουδεμία άλλη τάξη ή κλάδος εργαζομένων έχει επιτύχει αυτόν τον χρόνο.
Τέτοιες όμως κραυγές δεν επιβεβαιώνουν το άγχος όσων διαφωνούν για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά τον φόβο τους ότι αποδυναμώνεται η συνδικαλιστική επιρροή τους στις τάξεις των χαμηλά αμειβομένων.
Έτσι, επικαλούμενοι αστείες δικαιολογίες, δεν ψήφισαν τη νέα συμφωνία για τις αυξήσεις στους μισθούς των συναδέλφων γιατί ήθελαν να επιτευχθεί το όποιο ποσοστό μετά από… απεργιακές κινητοποιήσεις!»
Επιτροπή διαφόρων θεμάτων
– Τη δημιουργία κοινής επιτροπής μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ για τέσσερα διαφορετικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το κρίσιμο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, προβλέπει η νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη.
Η κοινή επιτροπή θα συζητήσει τα εξής ετερόκλητα θέματα:
α) Τα πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων.
β) Τον προσδιορισμό της έννοιας των ειδησεογραφικών «portals», τον καθορισμό του τρόπου αμοιβής των σ’ αυτά εργαζομένων δημοσιογράφων με βάση τις ΣΣΕ μεταξύ ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων για την ασφάλισή τους στο ΤΣΠΕΑΘ.
Η ανωτέρω επιτροπή, στο πλαίσιο της ευθύνης των δύο Ενώσεων, ως κοινωνικών εταίρων, θα μελετήσει και θα εισηγηθεί, επίσης, για τα εξής θέματα:
α) Μέριμνα για τους δημοσιογράφους που έχουν παιδί με αναπηρία.
β) Επέκταση των ρυθμίσεων του Νόμου 3655/2008 για την κύηση – λοχεία και στις δημοσιογράφους που είναι ασφαλισμένες στον ΕΔΟΕΑΠ.
γ) Δωρητές οργάνων σώματος.
Σχόλιο: Οι δύο πλευρές δεν ασχολήθηκαν με δύο σοβαρά οικονομικής φύσεως θέματα που πλήττουν τα κοινά τους συμφέροντα: τη διανομή της κρατικής διαφήμισης σε εφημερίδες με μηδαμινή κυκλοφορία και ελάχιστο αριθμό εργαζομένων δημοσιογράφων και το τεράστιο θέμα της κλοπής των κειμένων των εφημερίδων από τις εταιρείες press clipping. Θα περίμενε κανείς, αντί για τη διακήρυξη της δημιουργίας επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα, την από κοινού κατάθεση αγωγής σε βάρος των πειρατών και τη διεκδίκηση των κλεμμένων χρημάτων των τελευταίων 15 ετών από δημοσιογράφους και εκδότες.