Μακεδονική μειονότητα ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει

Ο Τίτο το 1944, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, μετονόμασε τη Νότια Γιουγκοσλαβία, μέχρι τότε γνωστή ως Βαρντάρσκα, σε Μακεδονία και δημιούργησε στα χαρτιά ανύπαρκτα στοιχεία ψευδομακεδονικού έθνους. Ακολούθως συνέστησε «μακεδονική κυβέρνηση» και Βουλή και ονόμασε το ομιλούμενο στα Σκόπια προφορικό βουλγαρικό ιδίωμα «μακεδονική γλωσσά». Ειδική επιτροπή λογίων κατασκεύασε τα στοιχεία της γλώσσας και το 1975 έγινε η 6η επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας ως «μακεδονική». Την 1η Μαΐου 2008 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε όλα τα στοιχεία της FYROM στο Διαδίκτυο. Στο κεφάλαιο «Ιστορία» αναφέρει ότι «Οι κάτοικοί της ως Σλάβοι έφτασαν στη Βαρντάρσκα τον 6ο και 7ο αιώνα και ότι η κουλτούρα και η γλώσσα δημιουργήθηκαν από τον Τίτο».
Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Ιανουάριο του 1992 σε επιστολή του προς τους πρωθυπουργούς της ΕΕ έγραψε ότι «Ούτε ιστορικά ούτε εθνολογικά δικαιούται να λέγεται Μακεδονία». Τον Ιούνιο του 1992 εξεδόθη απόφαση Κορυφής η οποία αναφέρει ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια, εφόσον δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη «Μακεδονία».
Η Ελλάδα, ακόμη και προ της καταρρεύσεως του Κομμουνισμού, έλαβε θέση εναντίον του ισχυρισμού των Σκοπιανών
ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και ότι υπάρχει «μακεδονικό
Έθνος».
Ο Τίτο το 1950, με την απόσχισή του από την Κομιντέρν, ζήτησε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Ο τότε έλληνας πρωθυπουργός, στρατηγός Πλαστήρας, αρνήθηκε εφόσον δεν ανεκαλείτο από τον Τίτο δήλωσή του ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, διότι η ύπαρξη μειονότητας προϋποθέτει ύπαρξη αντίστοιχου έθνους σε άλλη χώρα, και μακεδονικό έθνος ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει, διότι οι Μακεδόνες ήσαν και είναι Έλληνες. Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, που επισκέφθηκαν αμέσως τον έλληνα πρωθυπουργό, του δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδος «αλλά τόνισαν ότι τυχόν επιστροφή του Τίτο στο κομμουνιστικό μπλοκ θα είχε βαρύτατες συνέπειες για τον ελεύθερο κόσμο, αλλά και για την Ελλάδα. Παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Πλαστήρας δήλωσε ότι δεν συζητά το θέμα εάν ο Τίτο δεν τροποποιήσει προηγουμένως τη δήλωσή του, η οποία ακολούθησε μετά επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, με συνέπεια την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας.
Το 1959 ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, λόγω και της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας, και επειδή οι Γιουγκοσλάβοι έπαψαν να θέτουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας», υπέγραψε συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων.
Το 1961, όταν ο Καρντέλι έθεσε πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος κατήγγειλε τη δήλωση αυτή και ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής ανακάλεσε τη συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων.
Το 1965 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, παραμονές της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, επανέφερε τη συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Κατά τη διάρκεια επισήμων συζητήσεων στο Βελιγράδι, οι Γιουγκοσλάβοι έθεσαν πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας», γεγονός που αρνήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ομιλών στο αεροπλάνο είπε: «Φαίνεται ότι οδηγούμεθα σε νέο μακεδονικό αγώνα».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγγειλε ως πρωθυπουργός στη Βουλή τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.
Ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της ΕΔΑ, σε επιστολή του το 1980 προς το υπουργείο Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή στη Μακεδονία», έλαβε τη θέση όλων των Ελλήνων πολιτικών ηγετών.
Ο Γεώργιος Ράλλης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Φρανκφούρτη και στην εφημερίδα «Το Βήμα» της 22/12/1992 μεταξύ άλλων έγραψε: «Δεν πρόκειται για το όνομα, αλλά για την Ιστορία… Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν ως σύμβολο τον Λευκό Πύργο και τον μοιράζουν…».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης το 1988 στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα» και αποδοκίμασε συνεπώς τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος».


Σχολιάστε εδώ