ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ
Συγγνώμη, που με… πάτησες
Και εκεί που έχουμε σπρωχθεί, έχουμε ιδρώσει και διψάσει, έχουμε «συμβιώσει» για ώρες με… ορδές ηλικιωμένων στην ουρά και είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε έντυπα, ξαφνικά λέει ένα παιδαρέλι από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Κτηματολογίου της Αθήνας, κάτω στο Μετρό: «Δεν μπορώ, κύριε, να σας δώσω πάνω από πέντε Δηλώσεις. Αν θέλετε παραπάνω, πηγαίνετε απέναντι στο Γραφείο Κτηματογράφησης». Πάμε εκεί, αφού ακούμε τα «εξ αμάξης» από όσους προσπεράσαμε, και η υπάλληλος του μελετητή μας λέει «Μέχρι πέντε Δηλώσεις δίνουμε. Αν θέλετε παραπάνω μπορείτε να βγάλετε φωτοτυπίες». Δηλαδή, συγγνώμη που εγώ και η γυναίκα μου κάναμε γονική παροχή στα παιδιά μας, δύο σπιτάκια στα Πατήσια, συγγνώμη που έχουμε οκτώ δικαιώματα σύνολο, άρα θέλω οκτώ Δηλώσεις. Κι αν κάνω λάθος κανένα νούμερο; Δεν μπορείτε να μου δώσετε λίγες δηλώσεις παραπάνω; Σχεδόν τριακόσια ευρώ θα μου πάρετε, εν μία νυκτί, δεν αξίζω λίγες Δηλώσεις ακόμα;
Συγγνώμη κιόλας… Ζήτω που καήκαμε…
Συνέχεια μας λένε από την Κτηματολόγιο πως κτηματογραφείται όλη η Αττική. Η πικρή αλήθεια όμως είναι πως αρκετοί δήμοι και κοινότητες κυρίως της Ανατολικής Αττικής δεν εντάχθηκαν, όπως π.χ. ο Βαρνάβας, οι Αφίδνες, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, η Μαλακάσα, τα Νέα Παλάτια, η Αυλώνα, τα Γλυκά Νερά, τα οποία δεν κτηματογραφούνται. Άρα δεν είναι όλη η Αττική. Ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Χρήστος Γούλας τις γνωρίζει καλά αυτές τις περιοχές, διότι διορίσθηκε Νομάρχης Ανατολικής Αττικής προ δεκαπενταετίας. Παρ’ όλ’ αυτά δεν εντάχθηκαν. Πέρυσι έλεγε το ΥΠΕΧΩΔΕ (αυτολεξεί): «Μετά τις φωτιές στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας φέτος το καλοκαίρι, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αποφάσισε να κτηματογραφηθούν όλοι οι ΟΤΑ στους οποίους ανήκει μέρος της καμένης έκτασης ή συνορεύουν με την Πάρνηθα. Η απόφαση αφορά τους ΟΤΑ Αυλώνος, Αφιδνών, Μαλακάσης, Πολυδενδρίου, Δερβενοχωρίων και Οινοφύτων». Μπορεί κάποιος να απαντήσει γιατί δεν κτηματογραφήθηκαν αυτές οι περιοχές; Κατά τραγική «σύμπτωση», εκτός από το ότι είναι από τους ελάχιστους δήμους και κοινότητες που δεν κτηματογραφούνται, πολλοί από αυτούς είναι ήδη θύματα πυρκαγιών. Σου λέει ο εμπρηστής – οικοπεδοφάγος «θα το… κάψουμε, όσο είναι καιρός». Και, δυστυχώς, είναι περιοχές που ήθελαν… Κτηματολόγιο πιο πολύ από κάποιες άλλες, μια και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι πιο σύνθετο και πιο «θολό».
Όνειρα… θερινής νυκτός
Σιγή ιχθύος κρατούν από την εταιρεία για τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κτηματολόγιο. Βεβαίως από την Κτηματολόγιο ΑΕ αφήνουν εντέχνως να εννοηθεί πως πήραμε έναν χρόνο παράταση για το πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι Ευρωπαίοι επισκέφθηκαν και το γραφείο στο Σύνταγμα, στο οποίο οι υπεύθυνοι, την τελευταία -στην κυριολεξία- στιγμή έτρεχαν να κολλήσουν όπως όπως αυτοκόλλητα με τα σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζει ο Νόμος, διότι… τα είχαμε ξεχάσει. Πέραν αυτού όμως, διατύπωσαν κάποια «παράπονα» σε σχέση με τη μικρή -μέχρι τώρα συμμετοχή- των πολιτών, που οφείλεται στην ελλιπή οργάνωση και ενημέρωση αλλά και στη χρονική καθυστέρηση, που μας ανάγκασε να ξεκινήσουμε μέσα στο καλοκαίρι.
Κληρονομικό… χάρισμα
Πολλοί… τυχεροί κληρονόμοι ρωτούν τι θα κάνουν με… την κληρονομιά τους. Χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή:
Σε περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, μπορεί να δηλωθεί ακόμα κι αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς (ή άλλη ισοδύναμη πράξη π.χ. κληρονομητήρια). Σε αυτήν την περίπτωση όμως, θα πρέπει να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα:
– Κληρονομιά με διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
– Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
Απόψε… αυτοσχεδιάζουμε
Σημαντικά προβλήματα στην πορεία της κτηματογράφησης εντοπίζει η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων. Με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ζητά διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων και τονίζει ότι έχουν καταγραφεί πολλές και αντιφατικές προφορικές συμβουλές, με συνέπεια οι αρμόδιοι υπάλληλοι που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις να αδυνατούν να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις και να αναγκάζονται ακόμα και να… αυτοσχεδιάσουν κάτω από την πίεση για γρήγορη παραλαβή των δηλώσεων. Σύμφωνα με την Ένωση, ο αριθμός των σφαλμάτων πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, για να μην επιφορτιστούν εν τέλει οι πολίτες το κόστος της διόρθωσης αυτών μέσω ενστάσεων και ενδεχομένως προσφυγών στα δικαστήρια, που συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα. Οι φοροτεχνικοί ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ να διευκρινίσει αν κάποιος ο οποίος γνωρίζει τα στοιχεία μεταγραφής του τίτλου του, αλλά δεν έχει διαθέσιμο ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής να προσκομίσει, μπορεί να το αναγράψει στα αντίστοιχα πεδία.
Εκλεκτικές… υπερκομματικές συγγένειες
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, το έργο έχει… υπερκομματικό χαρακτήρα. Υπεύθυνη για την Κτηματογράφηση είναι… γλυκύτατη δικηγόρος, σύζυγος ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με την Κτηματολόγιο ΑΕ ο υπεύθυνος Τύπου μικρού κοινοβουλευτικού κόμματος. (Ήθελα να ʼξερα αν κάνει το εν λόγω κόμμα κάποια ερώτηση στη Βουλή για τις προσλήψεις της εταιρείας τι θα γίνει…) Θέλετε κι άλλο;
Ο προσωπάρχης της εταιρείας, συγγενής πρώην βουλευτή του Συνασπισμού, προσέλαβε όχι μία αλλά… δύο εξαδέλφες του. Ναι, καλά διαβάσατε. Δύο. Το τρομερό; Και οι δύο έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο. Οπότε με έναν σμπάρο… δύο τρυγόνια. Για γιους και κόρες πρώην βουλευτών δεν το συζητάμε. Ποδοσφαιρική ομάδα κατεβάζουν. Πρόσφατα η ομάδα αυτή ενισχύθηκε από κόρη «γαλάζιου» πρώην βουλευτή που συνδέθηκε… με πίτσες. Η δε ξαδέλφη υπουργού της κυβέρνησης, προερχόμενη από Θεσσαλονίκη, έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, ούσα υπεύθυνη για την Κτηματογράφηση σε διάφορες πόλεις τις Β. Ελλάδας. Το μοναστήρι να είναι καλά…