ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Στο αρχείο θα… αναπαυθεί το πόρισμα για τις επιχορηγήσεις
Προς το αρχείο της Βουλής οδεύει, όπως όλα δείχνουν, το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση Ζαχόπουλου, που διαβιβάστηκε μέσα στην εβδομάδα και στην ουσία ζητάει την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Παρά τη ρητή αναφορά που κάνουν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Παν. Αθανασίου και Ελένη Ράικου ότι «από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν, κατά τη γνώμη μας, σοβαρές ενδείξεις αξιοποίνων πράξεων σε βάρος υπουργών, για τις οποίες (πράξεις) δεν μας επιτρέπεται η περαιτέρω ποινική αξιολόγησή τους» και «ως εκ τούτου παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες», δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνέχεια.
Και δεν θα υπάρξει γιατί οι ευθύνες αυτές είναι διακομματικές, αφού αφορούν «την επιχορήγηση διαφόρων χρηματικών ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό» του υπουργείου Πολιτισμού, τον οποίο οι «γαλάζιες» ηγεσίες (Φάνη Πετραλιά, Γ. Βουλγαράκης, Π. Τατούλης και Μ. Λιάπης) χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν ακολουθήσει οι προκάτοχοί τους (και κυρίως ο Β. Βενιζέλος) για τις πληρωμές διαφόρων επιδομάτων στους υπαλλήλους του υπουργείου, αλλά και την επιχορήγηση συλλόγων, σωματείων, ακόμη και ιδιωτών που ήταν «αρεστοί» στην εκάστοτε ηγεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τρίτης, που αναμενόταν η διαβίβαση του πορίσματος στη Βουλή, η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Πολιτισμού Μαρία Δαμανάκη περίμενε να παραλάβει αντίγραφο του πορίσματος και έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «δεν μας δεσμεύουν αυτά που είπε ο Βενιζέλος» και ότι η ίδια θα έπαιρνε θέση τις επόμενες ώρες. Πέρασαν, όμως, ώρες, πέρασαν και μέρες και δεν έμεινε ούτε στους πιο εύπιστους καμία αμφιβολία για την αρχειοθέτηση ενός ακόμη εισαγγελικού πορίσματος που φθάνει στη Βουλή.
—————–*—————-
Ασυντόνιστοι για πολλοστή φορά οι «πράσινοι»
Απέχει πολύ ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση από το να γίνει ένα οργανωμένο κόμμα που τα στελέχη του επικοινωνούν και συντονίζονται μεταξύ τους. Στα πολλά ανάλογα φαινόμενα που είχαμε τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν δύο ακόμη αυτήν την εβδομάδα.
1. Δυο «ντουζίνες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται στις περιφέρειες της πρωτεύουσας και χρειάστηκε να πάει στο θερινό τμήμα της Βουλής για ψήφιση το νομοσχέδιο για το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας -που είχαν υπερψηφίσει στην Επιτροπή- για να πάρουν είδηση ότι με αυτό προβλέπεται να γίνουν τσιμέντο άλλα οκτώ στρέμματα από το πάρκο στο Γουδί. Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και να αντικαταστήσουν τον εισηγητή τους, που ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Γ. Πεταλωτής, τη θέση του οποίου πήρε ο βουλευτής Κυκλάδων Π. Ρήγας, για να αλλάξουν θέση οι «πράσινοι» και να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο στο Γουδί αντί πάρκο πρασίνου θα γίνει πάρκο της Αστυνομίας, η οποία θα καταλάβει -για τη στέγαση του Αρχηγείου της και άλλων υπηρεσιών της- συνολικά 28.000 τ.μ.
2. Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της νομιμοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Οι «πράσινοι» βουλευτές παρακολουθούσαν αμήχανοι τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνου να «πυροβολεί» την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που μιλούσε -με τη γνωστή υπερβολή που διακρίνει όλο και περισσότερο τον λόγο του- για «συνταγματικό πραξικόπημα» και για «πυρηνική βόμβα στην εκπαίδευση». Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήξεραν τι θέση να πάρουν και αν θα έπρεπε να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση που «επιτέλους δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς νέους και τις οικογένειες τους» ή να καταγγείλουν την παράκαμψη του άρθρου 16, όπως υποστηρίζει ο Ε. Βενιζέλος.
Ας μην αναρωτιούνται μετά… «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»…
—————–*—————-
Της (ν)τροπολογίας το ανάγνωσμα
Όσο φυσικά το ΠΑΣΟΚ θα πορεύεται ασυντόνιστο και χωρίς κοινοβουλευτική πυξίδα, αφού παρά την -έστω καθυστερημένη- αντίδρασή του στην υπόθεση με το πάρκο στο Γουδί δεν κατάφερε να προκαλέσει ούτε μία ονομαστική ψηφοφορία για την «τιμή των όπλων», η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι θέλει στη Βουλή και θα ακολουθεί την «πεπατημένη» της νομοθέτησης με (ν)τροπολογίες που το περιεχόμενό τους είναι παντελώς άσχετο με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Έτσι, στο σχέδιο νόμου για το Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ «κόλλησαν» αρκετές άσχετες τροπολογίες και μεταξύ άλλων αυτή του -απόντα από τη σχετική συζήτηση- υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου για να πάψει η απαγόρευση δημοσιοποίησης προεκλογικών δημοσκοπήσεων, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη και εξαιρέθηκαν τελικά τα πρόσωπα για τα οποία οι έρευνες δεν θα δημοσιεύονται ένα δεκαπενθήμερο πριν από τις κάλπες. Επίσης, η τροπολογία-δώρο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στους συντοπίτες του Λαρισινούς, που θα αποκτήσουν νέο γήπεδο με κρατικά (όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και σύντομα και η ΑΕΚ) βρήκε «φιλόξενη στέγη» σε νομοσχέδιο που μπαίνει αυτήν την εβδομάδα στο θερινό τμήμα και αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία για τους ορκωτούς ελεγκτές! Η μεθόδευση είναι προφανής. Κατατίθενται σε άσχετα νομοσχέδια για να μη συζητηθούν στις Επιτροπές και να περνούν χωρίς αντιδράσεις.
Αλλά ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης την τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων δεν την κατέθεσε στην Επιτροπή -παρότι προκλήθηκε και από τον αρμόδιο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, αλλά και από τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπάγια- αλλά περίμενε να πάει το νομοσχέδιό του στο τμήμα για να την ανακοινώσει. Αν με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρονται υπεύθυνοι υπουργοί, ας μην αναρωτιούνται οι πολιτικοί μας γιατί οι πολίτες αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική.