Κάτω τα χέρια από το… ταμείο μας!

Τα στελέχη του κόμματος, αμέσως μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από τις κατηγορίες Καρατζαφέρη για χλιαρή στάση του ΚΚΕ στην υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote, ξεκαθάρισαν σε κάθε κατεύθυνση ότι το ΚΚΕ δεν έχει ούτε είχε καμία σχέση με την επιχείρηση Γερμανός. Διευκρίνιζαν δε ότι στη σχετική συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής δεν ήταν παρών βουλευτής του ΚΚΕ που αποχώρησε στη συνέχεια, όπως είναι η κατηγορία από τον ΛΑΟΣ, αλλά ότι δεν πήγε καν βουλευτής του κόμματος στη σχετική συζήτηση στην επιτροπή λόγω άλλων κομματικών υποχρεώσεων. Άλλωστε, λένε, εκείνη την ημέρα οι βουλευτές του ΚΚΕ λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν πήραν μέρος σε καμία συνεδρίαση των πέντε επιτροπών που λειτουργούσαν εκείνη την ημέρα.
Η αντίδραση του ΚΚΕ ήρθε από το ανώτερο δυνατό επίπεδο, από την Α. Παπαρήγα και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, και ήταν ιδιαίτερα αυστηρή κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ κατονομάζεται ως «η βασική πηγή απʼ όπου εκπορεύεται η ανήθικη επίθεση κατά του ΚΚΕ», ενώ για τον ΛΑΟΣ γίνεται η εκτίμηση ότι αποτελεί τη δύναμη κρούσης που εκτοξεύει τον πιο πρόστυχο και πρωτόγονο αντικομμουνισμό της εποχής των «κονσερβοκουτιών», των στρατοδικείων και των «Παρθενώνων της Μαρκονήσου».
Υποκριτικές χαρακτηρίζονται από το ΚΚΕ και οι φωνές για τη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος και τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στον έλεγχο των οικονομικών του. Το ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ίδια η Α. Παπαρήγα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε να γίνει έλεγχος της εσωτερικής ζωής και της λειτουργίας του ΚΚΕ για πολιτικούς λόγους. Δεν εμπιστευόμαστε ένα σύστημα αυταρχικό, πολύ περισσότερο που είμαστε στην εποχή του φακελώματος. Δεν πρόκειται να δώσουμε στη δημοσιότητα κατάλογο των μελών του κόμματος». Στον Περισσό κάνουν και ιστορική αναδρομή, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν μέλη και φίλοι του κόμματος στάλθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα απλώς και μόνο επειδή ενίσχυσαν οικονομικά το ΚΚΕ.
Επικαλούμενοι σχετική πρόβλεψη του καταστατικού του ΚΚΕ υπερασπίζονται τη δυνατότητα του κόμματος να ασκεί και επιχειρηματική δράση, αλλά διευκρινίζουν ότι αυτή η δράση δεν γίνεται με σκοπό την αποκόμιση κερδών για κάποιους αλλά για την οικονομική ενίσχυση της δράσης του κόμματος. Ως παράδειγμα φέρνουν την Τυποεκδοτική, η οποία δεν το κρύβει ότι είναι εταιρεία του ΚΚΕ στην οποία τυπώνεται ο «Ριζοσπάστης», καθώς και άλλα έντυπα του κόμματος.
Πάντως εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή της Α. Παπαρήγα ότι «εάν έρθουν επιχειρηματίες και μας πουν ότι εμείς για την ψυχή του πατέρα μας δίνουμε 100.000 ευρώ ενίσχυση, εμείς θα τα πάρουμε». Θύμισε έτσι την αλήστου μνήμης ρήση του Χ. Φλωράκη: «εκκλησία να είναι καλά και όποιος θέλει ας ανάψει κερί». Βέβαια, η Α. Παπαρήγα έσπευσε να διευκρινίσει ότι η όποια ενίσχυση του ΚΚΕ από κάποιον επιχειρηματία δεν σημαίνει ότι το κόμμα θα αμβλύνει την κριτική προς αυτόν ή ότι θα βοηθήσει με διάφορους τρόπους τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις.
Στο ΚΚΕ διευκρινίζουν ότι για την κρατική ενίσχυση, που δίνεται στο κόμμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, υπάρχει πλήρης έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των οικονομικών αρμόδια είναι η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία εκλέγεται κατευθείαν από το συνέδριο του κόμματος και είναι ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα όργανα του ΚΚΕ.

***
Εκτελεστικός βραχίονας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Καρατζαφέρης, υποστηρίζει η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ σχετικά με το σκάνδαλο της εξαγοράς της Γερμανός
από την Cosmote στην προχθεσινή συνέντευξή της στην «Πρώτη γραμμή» της ΝΕΤ. Άλλος, είπε χαρακτηριστικά, σχεδιάζει (εννοώντας το ΠΑΣΟΚ) και ο Καρατζαφέρης εκτελεί… Ξεχώρισε μάλιστα ότι δεν σημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ συμφωνούν…


Σχολιάστε εδώ