Θερμός Αύγουστος για την Τουρκία

Όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις στην Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ραγδαίες και ο τουρκικός Αύγουστος προβλέπεται θερμός.
Τούτο γιατί περί τα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα έχουμε τις ετήσιες τακτικές κρίσεις στο Στράτευμα, όπου όχι μόνο αποστρατεύεται η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό της, αλλά θα έχουμε και επιλεκτικές αποστρατείες ανωτέρων και χαμηλόβαθμων στελεχών που θεωρούνται φίλα προσκείμενα στους «Ισλαμοδημοκράτες» και το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ ταυτόχρονα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα εκδοθεί και η πολυσυζητημένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προς τη συμβατότητα της πολιτικής δράσης και της φιλοσοφίας του κυβερνώντος κόμματος με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Έτσι, θα έχουμε αντικατάσταση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ από τον επίσης σκληροπυρηνικό σημερινό Αρχηγό ΓΕΣ Ιλκέρ Μπασμπούγ, και φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσον η πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου θ’ ακολουθήσει την πρόταση του εισηγητή Οσμάν Τζαν, περί απαλλαγής του κόμματος και της ηγεσίας του από τις κατηγορίες ή αν θα ψηφίσει, όπως πολλοί αναμένουν, αντιθέτως, δηλαδή θα αποφασίσει να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Το τελευταίο θα σήμαινε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και φυσικά την απομάκρυνση από τις θέσεις τους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και άλλων 69 στελεχών του κόμματος και βουλευτών, για τουλάχιστον πέντε χρόνια και κατ’ επέκταση την απομάκρυνσή τους από τις πολιτικές ή πολιτειακές θέσεις που κατέχουν σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας. Πιθανότατα δε, σύμφωνα με το προηγούμενο του Ερμπακάν τη δεκαετία του 1990, θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ό,τι και αν συμβεί από τα δυο, θα πρόκειται για μια σημαντικότατη, θα λέγαμε, στρατηγικής σημασίας εξέλιξη για την επιβίωση του κεμαλικού καθεστώτος καθώς και για την ικανότητά του να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πρόταση του εισηγητή περί απαλλαγής εκ των κατηγοριών, θα βρεθούμε ενώπιον μιας μοναδικής στην ιστορία του κεμαλικού καθεστώτος ήττας της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας και ανάδειξης του Ερντογάν σε κυρίαρχο του παιχνιδιού στο τουρκικό πολιτικό σύστημα με θετικές επιπτώσεις ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Δεδομένου όμως ότι γνωρίζουμε πολύ καλά το δαιδαλώδες σύστημα επιρροής σε όλα τα επίπεδα, το οποίο ανέπτυξε βαθιές ρίζες στις δομές του κρατικού οικοδομήματος της Τουρκίας από το στρατογραφειοκρατικό κατεστημένο εδώ και δεκαετίες, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα εγκατέλειπαν οι κεμαλιστές ως στράτευμα και ως γραφειοκρατία αμαχητί τις δομές εξουσίας που μέχρι τούδε περιφρούρησαν και διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού.
Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα οδηγούνταν σταδιακά τα πράγματα σε απομάκρυνση του στρατεύματος από την πολιτική και σε εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, που θ’ αναγνώριζε εν τοις πράγμασι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες όλων, συμπεριλαμβανόμενων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων που βρίσκονται στη χώρα του Κεμάλ.
Εάν όμως συμβεί το άλλο σενάριο, που είναι και το πιθανότερο, τότε θα υποχρεωθεί η Ευρώπη και η δημοκρατική Δύση να βιώσει μια πρωτοφανή ιστορικής σημασίας εξέλιξη στους κόλπους της, ή πιο σωστά στο γεωπολιτικό της περίγυρο, να απομακρυνθεί από την εξουσία η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με δικαστική απόφαση η οποία στηρίζεται ουσιαστικά στη διεκδίκηση ελευθεριών και δικαιωμάτων για τους πολίτες της χώρας, τις οποίες θέλει να διατηρήσει σε καθεστώς απαγόρευσης. Αναφερόμαστε εν προκειμένω στην απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με την ελευθερία των γυναικών να φέρουν εάν το επιθυμούν μαντίλα στην κεφαλή τους.
Στο μεταξύ, φαίνεται ότι το κόμμα του Ερντογάν ετοιμάζεται γι’ αυτό το σενάριο, σχεδιάζοντας διάδοχο σχήμα κατά το πρότυπο της μετα-Ερμπακάν εποχής, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε ήδη ως προετοιμάζων νέο πολιτικό σχήμα ο πρώην υπουργός του Ερντογάν Αμπντουλατίφ Σενέρ, αλλά και ο προσφιλής στην αμερικανική ηγεσία, μετριοπαθής ισλαμιστής, Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κινεί τα νήματα των πολιτικών εξελίξεων στην Άγκυρα, ευρισκόμενος στην Ουάσινγκτον.
Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο: ο φετινός Αύγουστος θα είναι θερμός και εξαιρετικά κρίσιμος για την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ