Εφοδος για καρτέλ σε «αφεντικά» της χαλυβουργίας
Σε παράλληλες εφόδους στα «στρατηγεία» των τριών πανίσχυρων χαλυβουργιών της χώρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άρχισε αυτή την εβδομάδα έρευνα για καρτέλ στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων, σε μια εποχή μάλιστα που οι τιμές των οικοδομικών υλικών στη χώρα μας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλώντας δυσβάστακτη επιβάρυνση σε όσους χτίζουν σπίτια.
Οι έφοδοι των ελεγκτών, οι οποίοι «σήκωσαν» πολλά στοιχεία (έγγραφα και ηλεκτρονικά), εστιάστηκαν στη ΣΙΔΕΝΟΡ (του Ομίλου Βιοχάλκο, Στασινόπουλου) τη Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και την Ελληνική Χαλυβουργία των οικογενειών Ευστρατίου – Σαλαπάτα. Όπως όλοι γνωρίζουν στην αγορά, πρόκειται για τους τρεις ομίλους που αποτελούν τα «μεγάλα αφεντικά» της εγχώριας αγοράς, ελέγχοντας σχεδόν κατά τρόπο απόλυτο την παραγωγή, ενώ διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους μεγάλους χονδρεμπόρους της χώρας.
Βέβαια, γνώστες της υπόθεσης τονίζουν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είχε πραγματικά αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, αφού ήδη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εκκρεμεί υπόμνημα της εταιρείας Iron Tenco με καταγγελία για καρτέλ, το οποίο πρόσφατα πήρε τον χαρακτήρα επίσημης καταγγελίας προς την Επιτροπή. Όλη αυτή την περίοδο, οι εταιρείες εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είχαν τη δυνατότητα να προετοιμασθούν κατάλληλα, εξαφανίζοντας ενοχοποιητικά στοιχεία από τα γραφεία τους…
Θεωρώντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπ. Ζησιμόπουλος δεν χειρίσθηκε σωστά την υπόθεση, η Iron Tenco κατέθεσε λίγες ημέρες πριν από τις εφόδους μηνυτήρια αναφορά εναντίον του, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 ΠΚ), της παρασιώπησης εγκλημάτων (άρθρο 232 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ).
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Iron Tenco, οι οποίοι φαίνεται να θεμελιώνονται από στοιχεία (είναι στη διάθεση και του «Π»), οι μεγάλες χαλυβουργίες και οι χονδρέμποροί τους καθορίζουν τουλάχιστον από το 2000 τις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων, ενώ σε αγαστή συνεργασία με κρατικό φορέα ουσιαστικά αποκλείουν τις εισαγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό τιμών:
– Όπως σημειώνεται στην αναφορά προς τον Εισαγγελέα, στην εταιρεία Λιανός, χονδρέμπορο της ΣΙΔΕΝΟΡ, οδηγούνται υποχρεωτικά για να αγοράζουν χαλυβουργικά όσες εταιρείες κάνουν μεγάλες καταναλώσεις. Η εταιρεία Λιανός, μάλιστα, «πωλούσε σε τιμή 20% χαμηλότερη από την τιμή της παραγωγού εταιρείας ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε (419 ευρώ/τόνος η ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. έναντι 350 ευρώ/τόνος για τη ΛΙΑΝΟΣ)». Δηλαδή, ο χονδρέμπορος είχε φθηνότερες τιμές από τον παραγωγό!
– Ύστερα από διάφορες μεθοδεύσεις της εταιρείας Λιανός, η Iron Tenco καταγγέλλει ότι οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού η προμηθεύτρια εταιρεία αρνήθηκε αδικαιολόγητα να συνεχίσει να την εφοδιάζει.
– Το σημαντικότερο, για τους καταναλωτές, στοιχείο της καταγγελίας που έγινε αργότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ότι υποβλήθηκαν στην Επιτροπή «πίνακες συνεχών κοινών ταυτόχρονων αυξήσεων των τιμών σιδήρου από το έτος 2000 και μετά καθώς και αντίγραφα τιμολογίων των εταιρειών του κλάδου που αποδεικνύουν την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των χαλυβουργιών αλλά ακόμη και των εισαγωγέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα»!
– Στοιχεία υποβλήθηκαν επίσης για τον ρόλο της ημικρατικής εταιρείας ΕΒΕΤΑΜ στην παρεμπόδιση των εισαγωγών. «Η εταιρεία αυτή, που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά στην οποία συμμετέχουν με υψηλά ποσοστά οι χαλυβουργίες με κυριότερη τη ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. και τις άλλες θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, χρησιμοποιεί το μονοπώλιο που κατέχει στην ποιοτική πιστοποίηση των προϊόντων σιδήρου για να προστατεύσει τους μετόχους της», αναφέρουν οι μηνυτές. «Προσκομίσαμε τότε την από 9-10-2006 επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης της εταιρείας ΜΠΗΤΡΟΣ, που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος. Στην επιστολή της η ΜΠΗΤΡΟΣ αναφέρει ότι η κατάσταση στις εισαγωγές χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος από τρίτες εκτός ΕΕ χώρες είναι κυριολεκτικά τραγελαφική, καθώς οι σχετικοί έλεγχοι ποιότητας αργούν ή παρουσιάζουν υψηλό κόστος, αφού ορισμένοι από αυτούς μπορούν να διενεργηθούν στο μοναδικό εργαστήριο της Ελλάδας, αυτό της ΕΒΕΤΑΜ (…). Σημειωτέον δε ότι, σύμφωνα με την επιστολή, ο ΕΛΟΤ αρνείται πεισματικά για πολλά χρόνια να πιστοποιήσει παραγωγούς τρίτων χωρών».
Οι καταγγελίες για καρτέλ στα χαλυβουργικά άρχισαν να συζητούνται μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση έγινε λίγο νωρίτερα η αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία των εταιρειών. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση των καταγγελιών Δρίτσα για την Nestle, η Επιτροπή κινήθηκε δραστήρια μόνο μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του κ. Ζησιμόπουλου, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική εξέταση ο κ. Ι. Διώτης, προτείνοντας την άσκηση ποινικής δίωξης.
Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, η Iron Tenco έχει ήδη υποβάλει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αίτημα εξαίρεσης των εκπροσώπων του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού ο ΣΕΒ έχει ταχθεί από το καταστατικό του να προασπίζει τα συμφέροντα των βιομηχανιών και στην προκειμένη περίπτωση οι καταγγελίες αφορούν ορισμένα από τα ισχυρότερα και παλαιότερα μέλη του.