Επικράτησε η συμβιβαστική γραμμή!

Χάθηκε, έτσι, μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί η Ελλάδα σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έναντι των Σκοπίων στη διεθνή κοινότητα και να «ξεμπερδέψει» με το θέμα της ονομασίας, χωρίς μάλιστα την παροχή έστω και ενός επιχειρήματος στην άλλη πλευρά, που θα μπορούσε να μας κατηγορήσει για αδιαλλαξία.
Πράγματι, η προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι μας έδινε τη δυνατότητα:
* Να αποδείξουμε με ακαταμάχητα επιχειρήματα στη διεθνή κοινότητα ότι η άλλη πλευρά είναι η αδιάλλακτη, και μάλιστα με την προβολή επιχειρημάτων ανιστόρητων και αστείων.
* Να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η αδιαλλαξία των Σκοπίων μάς οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στο ξεπέρασμα του συμβιβασμού της σύνθετης ονομασίας, που έτσι κι αλλιώς είναι ένας συμβιβασμός ετεροβαρής, ο οποίος δεν συναντά μάλιστα την επιδοκιμασία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», ακόμα και στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή (εντός και εκτός κυβέρνησης…) του πρότειναν να μην μπει σε κανενός είδους διάλογο με τον Γκρούεφκσι. Να κάνει διάλογο μόνο με τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στον οποίο να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα πλέον δεν αποδέχεται ούτε τη σύνθετη ονομασία ό,τι σταματάει κάθε συζήτηση και ότι επισυνάπτει την προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της FYROM.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φάνηκε να πείθεται κατ’ αρχάς απ’ τις προαναφερθείσες εισηγήσεις και να κινείται σ’ αυτό το μήκος κύματος.
Τελικά όμως επικράτησε, για άλλη μια φορά, η συμβιβαστική άποψη που βασικά επικρατεί στο ΥΠΕΞ. Ίσως και να δίστασε να κάνει άλλη μια κόντρα με την Ουάσινγκτον…
Έτσι, μπήκε επί της ουσίας σε διάλογο με τον απερίγραπτο σκοπιανό πρωθυπουργό. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και έπεται το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του, που κινείται βεβαίως σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά.
Σε ό,τι αφορά τη σύναξη «Μακεδόνων» της διασποράς στη Μελίτη της Φλώρινας, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μη δημιουργηθούν επεισόδια, χωρίς παράλληλα τον παραμικρό «χώρο» για προκλήσεις απ’ τη μεριά των οργανωτών του πανηγυριού.
Έτσι, θα υπάρχει η κατάλληλη περιφρούρηση για τη διοργάνωση ενός ελεύθερου πανηγυριού. Απ’ την άλλη μεριά όμως, δεν θα επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η υποστολή της ελληνικής σημαίας απ’ τον χώρο αυτόν. Τα προηγούμενα χρόνια, προκλητικά οι συμμετέχοντες κατέβαζαν την ελληνική σημαία χωρίς καμιά αντίδραση. Φέτος δεν θα επιτραπεί σε καμιά περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ