Εξεταστική Επιτροπή… Ποια Εξεταστική;

Παρακολούθησα τη συζήτηση-θέατρο στη Βουλή (27/6/08), σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το δυσώδες σκάνδαλο της Siemens. Υπάρχουν άλλα χειρότερα που πέρασαν… υποδορίως, γιατί δεν αφορούσαν τόσο πολλούς εκλεκτούς πολιτικούς, και ξεχάστηκαν (υποβρύχια, ελικόπτερα ΝΗ-90, ιπτάμενα ραντάρ, πώληση ναυπηγείων κ.ά.).
Η συζήτηση περιεστράφη στην αναγκαιότητα ή μη άμεσης συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, λες κι αυτή πρόκειται να οδηγήσει στον εντοπισμό των υπολόγων. Προκάλεσε, όντως, ακράτητα γέλια στους γνωρίζοντες τα πράγματα…
Τέτοια Επιτροπή συγκροτήθηκε και προ τετραετίας, βασισμένη σε πρόταση προς το Κοινοβούλιο του Αρείου Πάγου, με βάση διενεργηθείσα προανάκριση. Αφορούσε δύο σκοτεινές υποθέσεις προμήθειας εξοπλισμών. Τα πορίσματα της προανάκρισης ήταν, χωρίς περιθώρια αμφισβητήσεων και αμφιβολιών, καταλυτικά σε βάρος πολιτικών και μη προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.
Συγκροτήθηκε, λοιπόν, η Εξεταστική Επιτροπή υπό τον κ. Τραγάκη και μέλη εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα και από τα τέσσερα κόμματα της Βουλής. Η συζήτηση της υπόθεσης εξελίχθηκε σε… οπερέτα, λόγω της ασχετοσύνης των μελών ή του κομματικού φανατισμού τους, και δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι υπήρξε κοινή άποψη του «κουκουλώματος» του θέματος για να μη θιγεί ο πολιτικός κόσμος! Ακόμη και οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, που είχαν στα χέρια τους συγκλονιστικά στοιχεία, απεφάνθησαν, γενικά, ότι «υπάρχει διαφθορά», χωρίς καν να υπεισέλθουν στην ουσία! Μέχρι και ψευδείς βεβαιώσεις δόθηκαν (αντισταθμιστικά ΤΟR-Μ1), για να εισπραχθούν 25 εκατ. δολάρια, γεγονός που το παρέβλεψαν οι της Εξεταστικής Επιτροπής.
Για ποια Εξεταστική Επιτροπή μιλάμε λοιπόν; Για «μια από τα ίδια»;
Οι κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή είναι μια κοινοβουλευτική βόμβα πυροτεχνήματος και καπνού, χωρίς άλλο ουσιαστικό αποτέλεσμα…
Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, όμως, που απηλλάγη πανηγυρικά από τους συναδέλφους του της Εξεταστικής Επιτροπής του 2004, επιμένει για άμεση συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής («Ε» 13/7/08). Αυτός ξέρει… Ο κ. Μανώλης, όμως, της ΝΔ, ειλικρινής, δηλώνει στο Alter: «Αν γίνει Εξεταστική Επιτροπή, θα κουκουλωθεί η υπόθεση». Ξέρει περισσότερα, φαίνεται. Κι από κοντά ο κ. Αλαβάνος κορυφώνει την άποψη περί Εξεταστικής: «Η στάση των δύο μεγάλων κομμάτων στο ζήτημα της κάθαρσης θυμίζει καλόγρια που από μέσα φοράει στρινγκ…»
Δυστυχώς, ισχύουν τα υποστηριζόμενα από δύο εξέχουσες γραφίδες της δημοσιογραφίας:
> Υπάρχει θεσμοθετημένη ατιμωρησία των πολιτικών εγκλημάτων. Ποτέ στην Ελλάδα επαγγελματίας πολιτικός δεν καταδικάστηκε από δικαστήριο, έστω και με άψογα τεκμηριωμένες καταγγελίες για καταλήστευση του δημόσιου κορβανά… (Χρ. Γιανναράς, «Καθημερινή» 24/10/05).
> Ο πολιτικός κόσμος, συλλήβδην και συναινετικά, παραμένει στο καθεστώς της διαρκούς τιμωρησίας. (Γ. Βότσης, «Ελευθεροτυπία» 10/4/07).
Ανέφερα πιο πάνω περί συζήτησης-θεάτρου, γιατί άπαντες οι πολιτικοί, και ιδιαίτερα οι αρχηγοί, υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι καμιά «πάταξη» της διαφθοράς δεν είναι δυνατή, εφόσον ισχύουν το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/03, που καλύπτουν πλήρως τις αρπαχτές υπουργών. Το «κεφάλι» του ψαριού είναι που βρωμάει πρώτο… Προέχει λοιπόν η λήψη, ομόφωνα, θεσμικών μέτρων που οι ηγέτες δεν τα βλέπουν.
Και θα προκαλέσω ακόμη περισσότερο. Η Εξεταστική του 2004 απάλλαξε πάσης ευθύνης τους αρμόδιους υπουργούς για τα αντιαεροπορικά ΤΟR-Μ1 και τα ραντάρ ΤPQ-37. Το πρώτο σκάνδαλο επιβεβαιώνεται σήμερα με τους λογαριασμούς της Ελβετίας, των οποίων οι εισπράξαντες είναι γνωστοί-άγνωστοι. Για τα ΤΡQ-37 ας μας γνωρίσει το ΥΕΘΑ αν είναι επιχειρησιακώς ενεργά σήμερα. Αν ναι, τότε ασφαλώς ορθώς απαλλάχτηκε η τότε πολιτική ηγεσία…
Αν όμως επιθυμούν να «τελειώνουμε», ας κάνουν μια Εξεταστική με πρόεδρο πάλι τον κ. Τραγάκη και τα ίδια ακριβώς μέλη. Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε…


Σχολιάστε εδώ