Διασφάλιση των οικογενειών και ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες
Απόλυτη η αναντιστοιχία μεταξύ των «καλοπροαίρετων προθέσεων» της κυβέρνησης για μια ενισχυμένη κοινωνική πολιτική σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας των πολιτών λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, με την πραγματικότητα που οι «αριθμοί» αναδεικνύουν:
Στο 5% κινείται ο πληθωρισμός, το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 χρόνων φτάνει το 20,4% και των γυναικών στο 11,8% η ακρίβεια ανεξέλεγκτη, το δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει, τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού κινούνται στο 3% (αντί του 1,3%), οι μισθοί και οι συντάξεις σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, τα νοικοκυριά καταχρεωμένα. Όμως: Η υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης στο Παρίσι, αναφερόμενη στην αναθεωρημένη κοινωνική ατζέντα και τους στόχους της Γαλλικής Προεδρίας σημείωσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε δύο κεντρικά ζητήματα:
– Τη δυνατότητα να διασφαλιστούν οι οικογένειες, με έμφαση αυτές που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες (μονογονεϊκές, πολύτεκνες, οικογένειες ατόμων με αναπηρίες), για να μπορούν να παρέχουν αξιοπρεπή ζωή στα παιδιά τους. Τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για όλους καθώς και την επένδυση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες με ισότιμη πρόσβαση του συνόλου των πολιτών, που είναι ακόμη στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Συνοψίζοντας την ελληνική θέση, η κ. Πετραλιά είπε μεταξύ άλλων και το εξής:
«Οτιδήποτε προκρίνουμε από εδώ και πέρα, οτιδήποτε επεξεργαστούμε περνάει σε κάθε περίπτωση από την ανάπτυξη αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων πολιτικών για την προώθηση μιας αγοράς εργασίας που δεν εξαιρεί κανένα.
* Που διευκολύνει την πρόσβαση και τη συγκράτηση των ευπαθών ομάδων στον ενεργό επαγγελματικό βίο.
* Που δημιουργεί εγγυήσεις για επαρκές εισόδημα σε κάθε φάση της ζωής και ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης.
* Που διασφαλίζει σε όλους τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».
Η κ. Πετραλιά στη διάρκεια της παρέμβασής της επανέλαβε την πρότασή της για την καθιέρωση μιας εβδομάδας το χρόνο ως «Εβδομάδας της Κοινωνικής Ευρώπης», την οποία παρουσίασε αναλυτικά στο πρόγευμα των υπουργών. Νωρίτερα, σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη της Ευρώπης καλούνται να εγγυηθούν στην πράξη την ασφάλεια του κόσμου της εργασίας, που αποτελεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθοριστικό παράγοντα από τη διεθνή κρίση. Ενώ αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι: «Η χώρα μας συνεχίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με σκοπό περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ίσες ευκαιρίες για όλους». Και κατέληξε λέγοντας η υπουργός: «Με σταθερή προσήλωση στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης θα δώσουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας και της φτώχειας και θα στηρίξουμε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών». Αμείλικτη όμως η πραγματικότητα, εξουδετερώνει, εκ των προτέρων, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.