Δεν επιτρέπει ο Βαρθολομαίος την εκλογή βοηθών Επισκόπων στις Μητροπόλεις «Νέων Χωρών»!

Η απάντηση έρχεται, αφού προηγουμένως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε αποστείλει ειδικό ερώτημα σε όλους τους Μητροπολίτες, Παλαιών και Νέων Χωρών για το αν οι Μητροπόλεις τους χρειάζονται ή όχι θέση βοηθού Επισκόπου. Η όλη κίνηση αφήνει έκθετη την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία πρώτα θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει την απάντηση του Οικουμενικού Θρόνου και έπειτα να έθετε το σχετικό ερώτημα. Με την απάντησή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται ανυποχώρητο στη θέση του για τη σχολαστική τήρηση της πράξης του τόμου του 1928, με την οποία δεν επιτρέπεται η δημιουργία θέσεων βοηθών Επισκόπων στις Νέες Χώρες. Με την εξέλιξη αυτή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος βλέπει να ναυαγεί η επιθυμία να αποκτήσει βοηθό. Οι αιτήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 8.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην τελευταία για την εκκλησιαστική περίοδο ΔΙΣ όπου μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ζακύνθου θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στις φυλακές του Κορυδαλλού και τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Ιερωνύμου για δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης όσων ιερωμένων καταδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε το σχετικό αίτημα στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης και όχι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο είναι συνυπεύθυνο. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση παρέμενε ανενεργή για 32 ολόκληρα χρόνια, ενώ για την εφαρμογή της απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα, και βέβαια ένα μεγάλο οικονομικό κονδύλι.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις προθέσεις του οποίου είναι η εξασφάλιση μιας άνετης και καθ’ όλα αξιοπρεπούς κράτησης, θα αναγκασθεί, αν και πολύ θα ήθελε να το αποφύγει, να προχωρήσει στην καθαίρεση του κ. Παντελεήμονα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει ο πρ. Αττικής, η οποία αναμένεται σύντομα, η Ιεραρχία θα προχωρήσει στην πλήρωση της κενής Μητρόπολης.
Στο ενδεχόμενο μετατροπής ενός μοναστηριού σε χώρο φύλαξης του εν λόγω κληρικού, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα επανέλθει στην τάξη των μοναχών, θα εγείρουν αξιώσεις και άλλες κατηγορίες κρατούμενων, π.χ. πολιτικοί, δικαστές, ζητώντας ειδικές φυλακές γι’ αυτούς, ενώ το ίδιο θα ζητήσουν και άλλοι κληρικοί όπως π.χ. ο Βαβύλης (και παλαιότερα ο Γιοσάκης) που εμφανιζόταν ως παπάς. Το όλο θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους πιστούς, οι οποίοι εύλογα αναρωτιούνται αν αυτές οι διακρίσεις επιτρέπονται στους κόλπους της Εκκλησίας όπου, όπως η ίδια διδάσκει, απέναντι στην κρίση του Θεού όλοι είμαστε ίσοι.
Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να δημιουργηθούν φυλακές και για άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολιτικοί, οι δικαστές, οι γιατροί, οι καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι.
Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος θα ενθρονίσει τον νέο Μητροπολίτη Θηβών σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, αφού από σήμερα και τυπικά εγκαταλείπει την τοποτηρητεία της Μητρόπολης όπου διαποίμανε για τόσα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ