Από το Περιστύλιο

Τις κόντρες μεταξύ των υπουργείων με αφορμή τη συνήθη άρνηση του κ. Αλογοσκούφη να εγκρίνει κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες, αλλά και τις καταγγελίες των βουλευτών ότι πολλοί υπουργοί δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε καν να ενημερωθούν για τα θέματα που θέτουν οι βουλευτές, επιβεβαίωσε μια ερώτηση -σε οξύτατο έως αντιπολιτευτικό ύφος- που υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης σχετικά με την επτάμηνη καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για το μειωμένο ή δωρεάν εισιτήριο στις μετακινήσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήριζε απαράδεκτη εξέλιξη, που εκθέτει την κυβέρνηση και την παράταξη δημιουργώντας εικόνα κοινωνικής αναλγησίας το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για φέτος, με βάση την οποία τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Ο Γιάννης Μανώλης το είχε ερευνήσει το θέμα: Απέδιδε εύσημα στο υπουργείο Υγείας, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην παρέμβασή του, διαπίστωνε πως το πρόβλημα δημιουργείται επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις που απαιτούνται γι’ αυτό το μέτρο κοινωνικής πρόνοιας, κάρφωνε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειές του να έρθει σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό «δεν κατέστη δυνατό και όχι με δική μου ευθύνη» και τελικά απηύθυνε το ερώτημα που… σκοτώνει, αν δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη πιστώσεων, στη γραφειοκρατία ή στην αναλγησία και την αδιαφορία διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων.

Τι ακριβώς συνέβη; Το θέμα άνοιξε όταν την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την απόφαση του υπεραστικού και αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας να μην κάνουν δεκτά τα παλιά δελτία κυκλοφορίας, ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας επιστολή με την οποία τον καλούσε να επιληφθεί αμέσως του θέματος. Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που ανέφερε ότι η απόφαση για το 2008 υπεγράφη από τον υφυπουργό Νίκο Λέγκα στις 3 Ιουλίου 2008 και επεστράφη στο υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύναψη σχετικών συμβάσεων με τους συγκοινωνιακούς φορείς… Με τη σειρά του ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι τα χρήματα που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομίας (20 εκατ. ευρώ) δεν επαρκούν, και ότι απαιτείται άμεση οικονομική ενίσχυση κατά το ελάχιστο με ποσό 33.338.322 ευρώ για δαπάνες τρέχοντος έτους και με το ποσό των 131.944.252 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρέη και παρελθουσών χρήσεων.

«Λεπτομέρεια» με σημασία: Στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομίας, ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης βρήκε κλειστές πόρτες. Στη… διαδρομή μίλησε με τον διευθυντή του γραφείου του, τον κ. Νικολαρόπουλο, και με τον υφυπουργό Νίκο Λέγκα, οι οποίοι του διεμήνυσαν ότι δεν μπορούν να δοθούν τόσα χρήματα διότι με αυτή την τακτική θα μας ξεφύγουν τα ελλείμματα και θα μπούμε υπό επιτήρηση (αν δώσουμε λεφτά στους ανάπηρους;), ενώ δεν παρέλειψαν να τα ρίξουν στο υπουργείο Υγείας για τους ανάπηρους μαϊμού! Φταίει ο βουλευτής που δηλώνει μετά: «Θεωρώ επικίνδυνη για την παράταξη τη λογική και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού σε συζήτηση που είχα μαζί τους»;

Τη δυσφορία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από τη Θράκη προξένησε η απαίτηση του συναδέλφου τους βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν να ιδρυθούν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην περιοχή, όπου φυσικά θα διδάσκεται η τουρκική, πρόταση που, όπως άφησε να εννοηθεί, δεν απορρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών. Καλές έλεγαν είναι οι διακηρύξεις για τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε θρησκευτική μειονότητα που κάποιοι σχεδιάζουν να εξελιχθεί σε εθνική και στη συνέχεια να κατοχυρωθεί ως κοινότητα. Κάρφωναν μάλιστα τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Χρήστο Παπουτσή ότι δεν απάντησε επί της ουσίας, ότι δεν ξέρει το θέμα και ότι μίλησε απλώς για να μιλήσει. Λέγανε επίσης ότι ενώ η κ. Μπακογιάννη δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει διευκρινίσει τίποτα για το θέμα αυτό, εμείς τρέχουμε από πίσω… Τι άλλο θα κάνει η δημοκρατική παράταξη με τους μουσουλμάνους της Θράκης, αναρωτιούνταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν ο Ελ. Βενιζέλος που το 1936 έδωσε ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας που έδωσε το πέντε τοις χιλίοις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια…

Από οικολογική αντίληψη διακατέχεται η Βουλή και ο πρόεδρός της Δημήτρης Σιούφας. Περνά μάλιστα για μια ακόμα φορά στην πράξη, καθώς οποιαδήποτε ηλεκτρονική αποστολή συνοδεύεται πλέον και με μια περιβαλλοντική παραίνεση «Δρω γιατί αντιδρώ – Δεν τυπώνω αυτό το mail γιατί προστατεύω το περιβάλλον». Που πάει να πει, μην τυπώνεις το e-mail που παραλαμβάνεις, εάν σου είναι άχρηστο μπορείς να το σβήσεις, αλλιώς αποθήκευσέ το και μη σπαταλάς χαρτί. Είδαμε και βουλευτές που υιοθέτησαν την οικολογική παραίνεση: Από τους πρώτους η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Οικονόμου.

Όπως είναι γνωστό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης συνηθίζει τις… χαλαρές εμφανίσεις εντός της Βουλής. Ένας λόγος παραπάνω να παραξενεύεται με την αμφίεση των συναδέλφων του εν μέσω του θέρους, όπου λίγο πολύ όλοι αισθάνονται κάπως… χύμα στο κύμα!

Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι λίγο εξαπατημένος. Είπαμε για θερινό τμήμα της Βουλής, και όλοι οι συνάδελφοι έχουν έρθει με χειμωνιάτικα», είπε στον προεδρεύοντα Γιώργο Σούρλα…
Γ.Σούρλας: «Πάντως, εσείς είσαστε πολύ θερινός στην ενδυμασία σας».
Π. Κοροβέσης: «Μα, είμαι νομιμόφρων, κύριε πρόεδρε!»
Γ. Σούρλας: «Νομιμόφρων δεν είστε. Προσαρμοσμένος στα θερινά είστε. Όχι, όμως, στη Βουλή νομιμόφρων»!


Σχολιάστε εδώ