Ανοίγουν μέτωπα…

OΥΔΕΝ κακόν αμιγές καλού, δεν λένε; Πυρκαγιές, σεισμοί, συγκρούσεις τρένων και… εκρήξεις (του Γκρούεφσκι) ήρθαν να δώσουν «ανάσα ζωής» στην κυβέρνηση. Καθώς τις αμέσως προηγούμενες ημέρες έβαλαν σε δεύτερη μοίρα ζητήματα όπως αυτό της Ζήμενς και του ΟΤΕ. Τις «μίζες», τις υπερτιμολογήσεις, τους άγνωστους τραπεζικούς λογαριασμούς…
Παρά ταύτα, η προκλητική επιστολή του σκοπιανού πρωθυπουργού προς τον Κ. Καραμανλή -όπου εγείρει ζητήματα μακεδονικής μειονότητας, επιστροφή περιουσιών κ.λπ.- προκαλεί ζωηρές ανησυχίες στην κυβέρνηση. Όχι τόσο γι’ αυτό καθαυτό το περιεχόμενο, όσο για τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η ενέργεια αυτή. Έχοντας τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση κατήγγειλε τον Ν. Γκρούεφσκι για «ακραίο εθνικισμό» που υποσκάπτει τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται μέσω του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι το μόνο ζήτημα προς επίλυση είναι αυτό της ονομασίας. Αυτό και τίποτα περισσότερο… Η τακτική των Σκοπίων προβληματίζει τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης απομακρύνεται σταθερά. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της χώρας Μπ. Τσερβενκόφσκι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Ν. Γκρούεφσκι θα έχει βαριά επακόλουθα. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με προσοχή τις εκδηλώσεις που οργανώνουν φιλοσκοπιανές οργανώσεις στην περιοχή της Φλώρινας.

Προβοκάτσιες

ΤΟ ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου επέμειναν -αν και χωρίς νεώτερα στοιχεία- στην αντιπαράθεσή τους τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Δικαιοσύνη. Για την κυβέρνηση επανέλαβε ότι «υπηρετεί πελατειακά συμφέροντα» και όχι τα συμφέροντα των πολιτών και πως «χειραγωγεί» τη Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών παραγόντων προκαλεί η αφίσα που κυκλοφόρησε το ΠΑΣΟΚ και με την οποία καταγγέλλονται γενικώς οι εισαγγελείς ότι σε «συμπαιγνία» με την κυβέρνηση επιχειρούν να «συγκαλύψουν» τα σκάνδαλα. Υπάρχουν δικαστές που βγάζουν τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι δικαστές που βγάζουν τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, απεφάνθη η Αλ. Παπαρήγα. Ωστόσο, στον απόηχο των διώξεων (και των καταγγελιών) για την υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΛΑΟΣ. Ξεκίνησε με τις κατηγορίες του Γ. Καρατζαφέρη για «εμπλοκή» του Περισσού στην υπόθεση εξαγοράς και κατέληξε στις πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο ΛΑΟΣ διατύπωσε υπαινιγμούς για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Περισσό να μην κρύβεται επικαλούμενος ιδεολογίες και να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ενισχύουν τα κόμματα. Η απάντηση του ΚΚΕ ήταν σκληρή, με την Αλ. Παπαρήγα να καταγγέλλει «προβοκάτσια» και «πρακτικές Γκέμπελς». Υποστήριξε ότι εμπνευστής της επίθεσης είναι το ΠΑΣΟΚ και εκτελεστής ο ΛΑΟΣ. Εν κατακλείδι απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί το ΚΚΕ έλεγχο στα οικονομικά του, διότι δεν είναι κόμμα εξουσίας ώστε τα χρήματα να προέρχονται από «μίζες».

Αποστάσεις…

ΣΤΙΣ… ΠΑΡΥΦΕΣ της πολιτικής σύγκρουσης ήρθαν στο φως νέες αποκαλύψεις για δικαστικές διώξεις εναντίον της διοίκησης του ΟΤΕ για υπερτιμολογήσεις με προμηθεύτριες εταιρείες. Για συμβάσεις που υπεγράφησαν επί ΠΑΣΟΚ και ανανεώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της. Το ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει να ζητά την αντικατάσταση του Π. Βουρλούμη, μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος του, ενώ εγείρει θέμα και για τον Γ. Αλογοσκούφη. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη παίρνουν αποστάσεις από τον ισχυρό άνδρα του Οργανισμού. Την ίδια στιγμή από έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ προκύπτει ότι ο Οργανισμός είναι ευάλωτος σε απόπειρες υποκλοπών από τις εταιρείες που τον προμηθεύουν τεχνολογικό εξοπλισμό.
ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ μετακόμισε τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ και με απόφαση του Γ. Παπανδρέου συνεδρίασαν εκεί το Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου παραπονέθηκε ότι το κόμμα δεν βοηθάει την προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία και ότι κορυφαία στελέχη δεν βγήκαν μπροστά στην υπόθεση της Ζήμενς. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει το όνομα και το σήμα του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει πολιτική… κρατώντας ισορροπίες.

Αναταραχή

ΕΝ ΜΕΣΩ θέρους η κυβέρνηση προωθεί τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Με νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια. Ο αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης διαβεβαιώνει ότι μπαίνουν αυστηρότεροι όροι στη λειτουργία τους, ωστόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα καταγγέλλεται ότι εξισώνονται τα κολέγια με τα πανεπιστήμια και ότι «μπαίνουν όλα στο ίδιο σακί». Καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος προανήγγειλε αναταραχή στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο. Το ΠΑΣΟΚ πάλι εμφανίσθηκε με τρεις γραμμές.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ των τρένων στην περιοχή της Φθιώτιδας, και κυρίως οι συνθήκες και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη, επανέφεραν στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΣΕ. Ελλείψεις προσωπικού, αποδιοργάνωση των υπηρεσιών, κακός συντονισμός, κακή κατάσταση του τροχαίου υλικού κ.ά. Ξεκίνησε η προβλεπόμενη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αναμένεται το πόρισμα, αλλά όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ανθρώπινο λάθος. Το ατύχημα ωστόσο αποκάλυψε τη δράση ενός «κυκλώματος» που εκμεταλλεύεται το μεταφορικό έργο του Οργανισμού αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ, τραυματίες και υλικές ζημιές άφησε πίσω του ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Ρόδου. Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν, αλλά τους προβληματίζει η έξαρση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.


Σχολιάστε εδώ