Αμυντικά θέματα

Αδιανόητα…

//Αν πιστέψουμε τα όσα παραπολιτικά γράφονται από μερικές εφημερίδες για τα παρασκήνια επιλογής του νέου μαχητικού και συγκεκριμένα για τις επιχειρούμενες προσπάθειες στήριξης ορισμένου τύπου, που δεν είναι καθόλου νέο, από το πολιτικό αεροπορικό κατεστημένο, τότε θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά και τα όρη.
//Αν είναι αλήθεια, τότε η παχυδερμία, το θράσος, ο αριβισμός και η αλαζονεία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όταν μάλιστα ζούμε μια περίοδο όπου η χώρα είναι ανάστατη για το αποκαλυπτόμενο μέγεθος της διαφθοράς και ιδιαίτερα για τις μίζες στους εξοπλισμούς.
//Τελικά πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (Αρχηγός, Υπαρχηγός, Επιτελείς) θα σταθεί στο ύψος της, αφού φροντίσουν να απομακρύνουν τα αμφιλεγόμενα στοιχεία… Μπορούν…

…και προκλητικά

//Δεν φτάνουν τα όσα αναφέραμε πιο πάνω. Υπήρξε μια προκλητική επιβεβαίωση.
//Όπως μας πληροφόρησαν στη μεσημεριάτικη εκπομπή του ΥΕΘΑ από την ΕΤ1 (Κυριακή 13/7/08) έγινε παρουσίαση των μαχητικών 4ης γενιάς και άνω που είναι υποψήφια για την Πολεμική Αεροπορία.
//Ο άγνωστος καλός ρεπόρτερ άρχισε από το F-16 με ύμνους και χειροκροτήματα, αναφέροντας ότι είναι φθηνό, έχει ακόμη μπροστά του δράση 25ετίας (!) και με τις βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά κατατάσσεται στα μαχητικά… 5ης γενιάς! Ούτε πληρωμένη διαφήμιση να ήταν…
//Ακολούθησε συνοπτική περιγραφή των Rafale, Gripen και Eurofighter, συνολικής διαρκείας όσο αυτή του F-16.
//Τα υποψήφια Super Hornet και Sukhoi αγνοήθηκαν. Δεν είχαν δοθεί στη λίστα του ευγενούς ρεπόρτερ…
//Ο κ. υπουργός αδιαφορεί;

Τα ΤΟR-ΜI

//Έχουμε καταγγείλει τόσες αλήθειες… Τελευταία, στο «Π» της 11/5/08, πρώτοι μιλήσαμε για το άνοιγμα των λογαριασμών της Ελβετίας που αποκαλύπτονται σήμερα. Επιλογή χρόνου, timing, με συσχέτιση;
//Τι μας λένε τώρα; Δύο ξένοι κι ένας Έλληνας, γνωστός, πολύ γνωστός, ο κ. Καμπούρογλου, πήραν από τη Ζυρίχη τα 25 εκατ. δολάρια. Πού τα έδωσαν όμως; Γνωστόν κατ’ υπόθεση…
//Βιάστηκαν πάλι να θριαμβολογήσουν: Δεν υπάρχει ανάμειξη πολιτικού προσώπου. Πώς δεν υπάρχει; Είναι βέβαιο;
//Σε ποιους μοίρασαν τα λεφτά οι τρεις καμπαλέρος; Λησμονήσαμε τα δρομολόγια των μιζών της Siemens;
//Ποιος υπέγραψε την ψευδή διαβεβαίωση ότι πραγματοποιήθηκαν αντισταθμιστικά 250 εκατ. δολαρίων, ώστε να εισπράξει η Drumila το 1/10 για να το διανείμει; Ο τότε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, κ. Α. Κάντας, επίλεκτος του κ. Τσοχατζόπουλου. Έτσι δεν είναι; (Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο προηγούμενο φύλλο ότι το υπέγραψε ο κ. Τραυλός.)
//Ποιος δέχτηκε να διαπραγματεύεται με τον κ. Καμπούρογλου τα ΑΩ το 1998, άλλος γνωστός επίλεκτος του κ. Τσοχατζόπουλου, παλιά καραβάνα στα ΑΩ, ο οποίος κ. Καμπούρογλου είχε κηρυχθεί από το ΥΕΘΑ (κ. Αρσένης) persona non grata, είχε διαγραφεί από τους προμηθευτές του υπουργείου το 1995, για παρασπονδίες του στην μηχανοργάνωση του ΝΙΜΤΣ; Διέφυγε το γεγονός από τα παλικαράκια; Δεν ήξεραν με ποιον μιλούσαν;
//Οι κύριοι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής υπό τον κ. Τραγάκη δεν τα ήξεραν αυτά; Σίγουρα αναφέρθηκαν στη διαδικασία. Τότε πώς άφησαν τους κ. Καμπούρογλου, Κάντα κ.λπ. να φύγουν χαμογελώντας; Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη; Και κάτι παραπάνω;

Παραμύθι;

//Και κάτι που για εμάς ακούγεται σαν όναρ ή ρομαντικό παραμύθι.
//Τρεις αξιωματικοί του Νορβηγικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων ο Ναύαρχος Τορμπγιόρν Κάρλσβικ, χειριζόμενοι μια σύμβαση με τη Siemens, έκαναν το λάθος να δεχθούν μια «ευγενική» πρόσκληση, μετά συζύγων, της εταιρείας να επισκεφθούν για ένα σαββατοκύριακο την Ίμπιζα της Ισπανίας για να παίξουν γκολφ.
//Τι το ‘θελαν το γκολφ οι έρμοι; Κόστος ταξιδιού: 2.500 ευρώ.
//Έλα όμως που τους πήραν χαμπάρι, οπότε ο Νορβηγός Α/ΓΕΝ τους απέταξε πάραυτα και το νορβηγικό ΥΕΘΑ επέβαλε πρόστιμο στην «καλοπροαίρετη» εταιρεία 2.500 x 100 = 250.000 ευρώ.
//Πέραν αυτού, άρχισαν έρευνα σε βάρος ακόμη 15 προσώπων για πιθανή είσπραξη μιζών…
//Πρόκειται περί κράτους και υπεύθυνων πολιτικών…

Κι άλλη σφαλιάρα

//Μετά την ανάδειξή μας ως πρωταθλητών της διαφθοράς στην Ευρώπη από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Transparency International, ήρθε νέος κόλαφος από τον ΟΟΣΑ.
//Τονίζει ότι η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στη διαλεύκανση καμιάς περίπτωσης διαφθοράς και, φυσικά, δεν έχει επιβάλει καμιά ποινή.
Περασμένα μεγαλεία…
//Διαβάσαμε σε άλλες στήλες του «Π» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Γιώργου Αγραφιώτη, άλλοτε στενότατου συνεργάτη, εξ απορρήτων, του Άκη Τσοχατζόπουλου και πολιτικού «εν τω γεννάσθαι» της νεότερης πασοκικής γενιάς και σε πλήρη κομματική δράση σήμερα.
//Επί Άκη υπουργεύοντος στο ΥΕΘΑ, δεν ήταν μόνο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού και εκφραστής των επιθυμιών του, ισχυρό μέλος της τρόικας (Χωραφάς – Σμπώκος – Αγραφιώτης), αλλά και πρόεδρος, ταυτόχρονα, θυγατρικής της Γενικής Τράπεζας επί ευτυχών ημερών διοίκησής της από τον κ. Δασκαλάκη, άλλο στενό συνεργάτη του Άκη…
//Διαβάζουμε στο αρχείο μας, από το «Βήμα» της 21/10/01: «…Τελευταίως, ο κ. Άκης έχει προβιβάσει σε κομματικό Στρατηγό τον ηλικίας μόλις 36 χρονών κ. Γ.Α., ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ως πρόεδρος θυγατρικής της ΓΤΕ, κυκλοφορεί με μια υπερσύγχρονη ασημένια Mercedes Compressor με οδηγό…» Δεν είχαμε δει διάψευση…
//Δεν γνωρίζουμε την τύχη της θυγατρικής, αλλά όταν ο κ. Τσοχατζόπουλος μετακόμισε στο Ανάπτυξης, προαχθείς από τον κ. Σημίτη μετά το τεράστιο εξοπλιστικό του έργο στο ΥΕΘΑ, ο κ. Αγραφιώτης ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.
//Η ίδια Γενική πήγε κατά διαβόλου και πουλήθηκε, όπως γνωρίζετε, μπιρ-παρά στη Societe Generale.
//Το αναφερόμενο ότι το 2000 ήταν πρόεδρος εταιρείας που ίδρυσε ο κ. Κάτσικας ακούγεται ως ανακριβές. Αλίμονο να ήταν αληθινό… Αλίμονο…
ΚΥΣΕΑ και C4I
//Επιμέναμε σε προηγούμενα κείμενά μας ότι ΚΥΣΕΑ δεν σημαίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών – Άμυνας, αλλά Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξασφάλισης Αδιαφάνειας.
//Πλήρης δικαίωση της θέσης μας είναι η τελευταία αποκάλυψη ότι ο υφυπουργός Δ.Τ. κ. Μαρκογιαννάκης έστειλε στη SAIC σχέδιο απόφασης ΚΥΣΕΑ «προς έγκριση» πριν εισαχθεί προς υπογραφή!
//Του απαντά η εταιρεία (18/4.05): «Κύριε, έχουμε ολοκληρώσει την εξέταση του σχεδίου απόφασης του ΚΥΣΕΑ που μας γνωστοποιήσατε την 8/4/05. Εκτιμήσαμε το γεγονός που μας δώσατε…»
//Συγχαρητήρια στη SAIC που πέτυχε να ελέγχει το ΚΥΣΕΑ. Δεν ήταν η πρώτη όμως…


Σχολιάστε εδώ