Έρχεται… τσουνάμι στην οικονομία!

Ακόμη και υπουργοί που πλέον εκφράζονται με ελάχιστα κολακευτικά λόγια για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογούν ότι φοβούνται «τσουνάμι» στην οικονομία, αν δεν αλλάξει γρήγορα και θεαματικά κάτι στο διεθνές περιβάλλον και αν το οικονομικό επιτελείο εξακολουθήσει να εμφανίζει εικόνα παράλυσης, διανθισμένη με κενές περιεχομένου εξαγγελίες «μεταρρυθμίσεων»:
1. Ο πληθωρισμός, τον οποίο ο Γ. Αλογοσκούφης επιμένει να χαρακτηρίζει εισαγόμενο πρόβλημα, ξεχνώντας την ανεξέλεγκτη δράση των ελληνικότατων καρτέλ, μονοπωλίων και λοιπών… κερδοσκοπικών δυνάμεων, εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στους επόμενους μήνες όχι μόνο θα ξεπεράσει το 5%, αλλά θα κινηθεί προς το 6%, ποσοστό ρεκόρ στην περίοδο μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Το φθινόπωρο αναμένονται μάλιστα νέα κύματα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, που θα οδηγήσουν τα κατώτερα στρώματα σε οικονομική «ασφυξία».
2. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που προβάλλεται επίμονα από το οικονομικό επιτελείο σαν επίτευγμα της πολιτικής του, παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια καθίζησης. Οι εξαγωγές μειώνονται σημαντικά, η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών κλονίζει την εσωτερική ζήτηση, οι επιχειρήσεις (από ομίλους όπως αυτός του Θ. Λαναρά, μέχρι τους μικρομεσαίους) «στενάζουν» από τη μείωση του τζίρου, την έλλειψη ρευστότητας και τη διόγκωση των υποχρεώσεών τους.
Τα σενάρια για πτώση του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 3%, ύστερα από αρκετά χρόνια, απασχολούν έντονα όλους τους αναλυτές, παρά τον εφησυχασμό του οικονομικού επιτελείου, καθώς μάλιστα είναι κατακόρυφη η αύξηση των επιτοκίων και το Χρηματιστήριο παρουσιάζει ρεκόρ πτώσης στην Ευρώπη και οι ξένες επενδύσεις είναι ανύπαρκτες!
3. Οι αδυναμίες της οικονομίας έχουν μεταφερθεί με οδυνηρές παρενέργειες στα δημόσια οικονομικά. Ο κίνδυνος να ξεφύγει το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ έχει γίνει ορατός, καθώς μάλιστα στις «αναιμικές» εισπράξεις δημοσίων εσόδων προστίθενται τα ανεξέλεγκτα φανερά και «κρυφά» ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνο από τα νοσοκομεία, τα νέα «φέσια» που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός αργά ή γρήγορα έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το φθινόπωρο καταφθάνουν στην Αθήνα ελεγκτές της Eurostat, για να ελέγξουν αν και πώς «κρύβει» η κυβέρνηση αυτά τα ελλείμματα, για να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανηφορίσει τον Σεπτέμβριο προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κρατώντας «ψίχουλα» για τους ασθενέστερους.
Το περιβόητο «πακέτο» παροχών για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι πολύ δύσκολο να εμπλουτιστεί με μέτρα που θα βελτιώσουν ουσιωδώς την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αφού ήδη θεωρείται από πολλούς επίτευγμα το ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να αποφύγει την επιβολή νέων βαρύτατων φορολογικών επιβαρύνσεων, για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.
Καλά πληροφορημένοι για το διεθνές σκηνικό πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες τονίζουν ότι το εφιαλτικό σενάριο για τη διεθνή οικονομία, που θα προκαλούσε σοβαρότατες παρενέργειες και στην Ελλάδα, είναι να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ένα «χειρουργικό πλήγμα» του Ισραήλ στο Ιράν, αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος τον Ιανουάριο.
Μια επικίνδυνη πολεμική περιπέτεια στη Μέση Ανατολή αυτή την περίοδο θα ήταν αρκετή για να επαληθευτούν οι προβλέψεις ανόδου της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολ. το βαρέλι, με όσα δεινά αυτό συνεπάγεται για την ελληνική και τη διεθνή οικονομία…


Σχολιάστε εδώ