Έμειναν με τα λόγια τα μεγάλα οι πυροπαθείς της Ηλείας

Το πρόγραμμα δράσης και αποκατάστασης αφορούσε την ενίσχυση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των κατοίκων της περιοχής, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την αποκατάσταση των οικιών, την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την εισοδηματική ενίσχυση των πληγέντων.
Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνέταξε και ανάλογη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου πέρυσι το φθινόπωρο. Σήμερα πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση διότι η προσφορά ζωοτροφών έχει σταματήσει. Οι αποζημιώσεις για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο προχωρούν με αργούς ρυθμούς και ακόμα και το αίτημα της παράτασης της ημερομηνίας του αναπτυξιακού νόμου προσκρούει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Πολλές μικρές επιχειρήσεις που ήθελαν να τύχουν της ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χαρτιά, άδειες κ.λπ. Δυστυχώς όμως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται να απορρίπτει το αίτημα της παράτασης. Τέλος, με πολύ βραδείς ρυθμούς προχωράει η αποκατάσταση των σπιτιών των κατοίκων αυτών που είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν πραγματική ανάγκη. Έτσι, πολλές πυρόπληκτες οικογένειες θα περάσουν δεύτερο καλοκαίρι στα ISO. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, αμφισβητούμε όμως τις ικανότητες της διοικητικής μηχανής να διαχειριστεί και να απορροφήσει τα χρήματα. Και αυτό αναφέρεται τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μια ευκαιρία να μας ανακοινώσει ο κ. Μολυβιάτης τι εκταμιεύσεις έχουν γίνει από το κεφάλαιο του ειδικού ταμείου. Είναι μια ευκαιρία να μας πει ο κ. Κοντός ποιο είναι το ποσοστό υλοποίησης των μέτρων που συμπεριλαμβάνονταν στη μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι μια ευκαιρία να μας πουν οι υπηρεσίες του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, το οποίο ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πώς προχωράει η αποκατάσταση των σπιτιών. Επανερχόμαστε στην πρόταση που είχε γίνει αμέσως μετά τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού. Σύσταση ειδικού φορέα (με ημερομηνία λήξεως) που θα ασχολείται με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων. Αν είχε συσταθεί, πολλά από αυτά που βρίσκονται σήμερα σε τέλμα θα είχαν προχωρήσει. Έστω και αργά, ας δώσει εντολή ο κ. Καραμανλής να συσταθεί. Αλλιώς, πολλούς χειμώνες θα ζουν σαν ζητιάνοι αυτοί που, χωρίς να φταίνε, είδαν να καίγονται όσα για χρόνια έχτιζαν. Ξεχάστηκαν όμως όλα εκείνα τα λόγια τα μεγάλα. Όπως συμβαίνει πάντα.


Σχολιάστε εδώ