XΡΗΜΑτιστήριο

> Κέρδη κατέγραψε η Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ανάκαμψη των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με την επαναδραστηριοποίηση των εγχώριων παικτών, αύξησε το αγοραστικό ενδιαφέρον στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.345,64 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,31%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 139 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12,2 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτοί των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Ασφαλειών και Τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Χημικών και Προσωπικών-οικιακών προϊόντων. Την επομένη από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, οι περισσότερες μετοχές του 20άρη άνοιξαν χαμηλότερα από τα κλεισίματά τους, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απαρχή του τρίτου κατά σειρά κύματος ρευστοποιήσεων, από πλευράς ξένων επενδυτών οι οποίοι σορτάρουν ή μειώνουν τις θέσεις τους, στέλνοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.285,59 μονάδες, με απώλειες 1,79%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 210,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,78%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 1,26% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση 1,03%. Ακολούθησε μια ακόμα συνεδρίαση κατά την οποία η πρόσκαιρη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη άνοδος των διεθνών αγορών ώθησαν τους εγχώριους επενδυτές σε επανατοποθετήσεις, κυρίως στους δεικτοβαρείς τίτλους, εκτοξεύοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.403,77 μονάδες, με άνοδο 3,60%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 275 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30,3 αφορούσαν πακέτα. Από τις επιμέρους μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 5% η Πειραιώς, του 4% οι Coca-Cola Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, του 3% οι Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot Αγροτική, MPB και θετική μεταβολή για το Ταχ. Ταμιευτήριο. Την επομένη η εγχώρια χρηματαγορά άνοιξε πτωτικά, στην συνέχεια εμφάνισε σημάδια αυτονόμησης, γυρνώντας σε θετικό έδαφος, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές απέκτησαν και πάλι το πάνω χέρι, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3,372.62 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,92%, ενώ η αξία των συναλλαγών άγγιξε τα 197,95 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,6 ήταν πακέτα. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 86 υποχώρησαν, 127 σημείωσαν άνοδο και 59 παρέμειναν σταθερές.

> Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών για τον μήνα Ιούνιο, επισημαίνουμε: 1) τη μείωση της τάξεως του 39% που εμφάνισε η συνολική αξία των συναλλαγών, αγγίζοντας τα 6.068 εκατ. ευρώ, έναντι 9.973 της αντίστοιχης περσινής περιόδου και 2) τις συνολικές εκροές των ξένων, που έφτασαν τα 583,3 εκατ. ευρώ, έναντι των εισροών των Ελλήνων, που άγγιξαν τα 565,07 εκατ. ευρώ.

> Άλλη μια αρνητική πρωτιά για τη Σοφοκλέους! Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των διεθνών ανεπτυγμένων αγορών σημείωσε από τις αρχές του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταβαραθρώνεται, την κεφαλαιοποίηση να μειώνεται με γοργούς ρυθμούς και την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφουν κάθετη πτώση.

> Γιατί τέτοια «πρεμούρα»; Από τη στιγμή που τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της MIG αναμένεται να ανακοινωθούν σε βάθος διμήνου, τότε ποιος ο λόγος των διαρροών προς συγκεκριμένους κονδυλοφόρους σχετικά με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών της εταιρείας;

> Νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα! Οι αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του ενιαίου τέλους στα ακίνητα, στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, στις αντικειμενικές αξίες, στα bonus των στελεχών, στην υπεραξία των μετοχών, στις προκαταβολές φόρου των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις καταργήσεις αυτοτελών ειδικών εισοδημάτων που αφορούν πρόσωπα τοπικής αυτοδιοίκησης, αθλητές, δημόσιους υπαλλήλους είναι κάποια από τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βάλει χρήματα στα ταμεία και να βγάλει εις πέρας τον προϋπολογισμό του 2009.

> Η «προπαγάνδα» της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Αν δεν φοβούνται να μην τους «πάρουν με τις πέτρες», γιατί δεν βγαίνουν από το «χρυσό κλουβί», να μιλήσουν εκτός Βουλής, προκειμένου να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις των απλών πολιτών και όχι των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων; Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς περίοδο που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα τέλη Μαΐου κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατά 22% αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

> Αυστηροποίηση των κριτηρίων εισαγωγής ή κάτι άλλο; Από τη στιγμή που η Διοίκηση της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ αφήνει να διαρρέει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα, τότε γιατί βιάζεται να εισαγάγει ένα πολύ μικρό ποσοστό μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά;

> Μπερδεμένοι εμφανίζονται πλέον οι αναλυτές, σχετικά με τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς η αρχική αισιοδοξία των πρώτων εκτιμήσεων και δειγμάτων επισκιάστηκε γρήγορα από τη ραγδαία πτώση στις τιμές των μετοχών, που αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα κεφαλαιακά κέρδη.

> Οξύμωρο, ύποπτο, περίεργο!.. Από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Citigroup, περί υποτιμημένης ελληνικής αγοράς, στη νέα μελέτη του επενδυτικού οίκου που περιλαμβάνει μειώσεις των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών. Σύσταση πώλησης για την ATEbank, αγοράς για την Alpha και διακράτησης για την Κύπρου.

> Χρηματιστηριακή μεταβίβαση μέσω οργανωμένης αγοράς ή με τη διαδικασία των over the counter συναλλαγών; Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ποσοστό 0,1% για τη συναλλαγή και 0,25 για την εκκαθάριση, ενώ στη δεύτερη 0,4 για την συναλλαγή, έτσι δεν είναι;

> «Κρατικόχαρτα» πολλών ταχυτήτων! Από τη μια ο ΟΠΑΠ «κλέβει την παράσταση» στηριζόμενος στην κερδοφορία και την υψηλή μερισματική απόδοση και από την άλλη η ΔΕΗ «σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις» που έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις των τιμολογίων και των καυσίμων.

> Δάνεια προκειμένου να καλυφθούν τα δανεικά! Οι αναχρηματοδοτήσεις των υφιστάμενων χρεών αποτελούν τη βασικότερη αιτία για την οποία πολλές από τις εισηγμένες επιχειρήσεις προχωρούν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Πρόσφατα παραδείγματα οι εταιρείες Υalco, Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.

> Δεν είναι λίγες οι φορές που η «πολυπαιγμένη» έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρησιμοποιείται ως άλλοθι! Αλήθεια πόσες από τις χορηγίες, που μοιράζουν απλόχερα φορείς, οργανισμοί, εταιρείες και τράπεζες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και την εντεταλμένη παροχή υπηρεσιών; Μια και αναφερόμαστε στο θέμα, να θυμίσουμε ότι η Εθνική τράπεζα ήταν τελικά αυτή που έλαβε το επιχειρηματικό βραβείο του ΕΒΕΑ, για την κοινωνική ευθύνη.

> Από το κακό στο χειρότερο! Η κατάρρευση του Γενικού Δείκτη Τιμών έχει οδηγήσει τις τιμές των μετοχών σε επίπεδα κατώτερα ακόμα και απ’ αυτά που τα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν λάβει τα stocks options, γεγονός που καθιστά σχεδόν ασύμφορη την άσκησή τους.

> Το ισοζύγιο κερδών είναι πάντα θετικό! Ελέω της μαζικής αναπροσαρμογής των επιτοκίων από πλευράς εγχώριων τραπεζών, βλέπε Eurobank, Ελληνική, Millennium, Marfin, FBB κ.λπ., ρωτάμε αν οι όποιες επιβαρύνσεις, κυρίως στα επιτόκια των καταθέσεων, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερες από τα οφέλη που θα προκύψουν, σε στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες;

> Αλαζονική όσο και υποκριτική ήταν η απάντηση του ΣΕΒ στον ΣΜΕΧΑ, σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας των συναλλαγών, καθώς από τη μια επικαλείται την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, λες και έχει το αλάθητο, ενώ από την άλλη επισημαίνει ότι δεν λειτουργεί ως εκφραστής συμφερόντων, λες και νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του.

> Μπορεί να μην είναι παράτυπο, ενέχει όμως σοβαρούς κινδύνους! Η αναφορά μας στη σύμβαση συνεργασίας, για παροχή υπηρεσιών σε λογιστικά και φορολογικά θέματα, μεταξύ των δύο θυγατρικών της τράπεζας Πειραιώς, ATFS και Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις.

> Παρά την πτώση στις τιμές των μετοχών, σαφές «κατάλοιπο» της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων «έχουν κολλήσει», γεγονός που δείχνει ότι οι «έχοντες και κατέχοντες» αναμένουν και άλλες πιέσεις. Η διοίκηση της Altec Telecoms πάντως ανακοίνωσε την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών και συνεργασιών με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

> Αν θέλει η γαλάζια διακυβέρνηση… βρίσκει τρόπους η κατά τα άλλα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη! Αντίστροφη μέτρηση, για την τρίτη κατά σειρά δίκη της πρώην διοίκησης της ΔΕΚΑ, σχετικά με το σκάνδαλο της χειραγώγησης των μετοχών στο ΧΑ την περίοδο 1999-2000, καθώς ο Άρειος Πάγος επέστρεψε ως εσφαλμένη την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου με την οποία απηλλάγησαν οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής.

> Με αφορμή τις πρόσφατες αγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρείες LAMDA Development, Αγροτικό Οίκο Σπύρου, Alapis Τιτάνα κ.λπ., ξανακαταθέτουμε την διαφωνία μας τόσο με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών, ως προς το εύρος ανώτερης -κατώτερης τιμής και χρονικής διάρκειας, όσο και με την υποκρισία των αρμόδιων εποπτικών αρχών, ως προς τον τρόπο παρουσίασής τους, όχι στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής, αλλά μείωση, με ακύρωση ιδίων, του μετοχικού κεφαλαίου.

> Επικεφαλής ταμείων και οργανισμών σε σύγχυση! Μπορεί η σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα να είναι θεμιτή, εγκυμονεί όμως σοβαρούς κινδύνους, καθώς αν δεν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι, οι αλχημείες στους προϋπολογισμούς και οι υπερβολές στα επιχειρηματικά σχέδια αναμένεται να είναι σύνηθες φαινόμενο.

> Κάτι πρέπει να γίνει με τους πολλούς «μικρούς», που βρίσκονται στο έλεος των λίγων «μεγάλων»! Η αναφορά μας στις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες μη έχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στα μεγάλα δημόσια έργα είναι αναγκασμένες να περιμένουν το «μοιραίο».

> Σε αντίθεση με άλλους εφοπλιστές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης του Ιωσήφ φαίνεται να πιστεύει εμπράκτως τόσο στην δυναμική της ελληνικής ακτοπλοΐας, όσο και στα επιχειρηματικά σχέδια του Ομίλου του! Για του λόγου το αληθές προέβη, μέσω της Saines Holdings, σε αγορά 70.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 111.300 ευρώ.

> Κινδυνεύει άραγε η επικουρική σύνταξη των υπαλλήλων της ATEbank; Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της τράπεζας (ΤΥΠΑΤΕ), τον σύλλογο των εργαζομένων (ΣΕΑΤΕ) και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΛΕΜ), αν αληθεύει ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του τελευταίου αποφάσισε να καταβάλει ποσό 1.503.466 ευρώ από τον λογαριασμό του ΕΛΕΜ σε αυτό του ΤΥΠΑΤΕ, προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας; Βάσει ποιας νομικής γνωμοδότησης; Mε ποιους όρους δόθηκε το ποσό; Μήπως αντίκειται σε κάποιο άρθρο του καταστατικού; Έχει επιστραφεί;

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Ποιος ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης, στην βαθμολογία των ομολογιών που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα; Είναι γεγονός ότι οι υψηλές διαβαθμίσεις οδηγούν σε ενέχυρα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας με χαμηλό κόστος;

> Μήπως η μεταφορά μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, από τις ατομικές μερίδες των βασικών μετόχων της εταιρείας Σάνυο, σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που είναι όλοι συνδικαιούχοι, έχει να κάνει και με το ενδεχόμενο ανάληψης δανείου με ενέχυρο;

> Η κόπωση της εγχώριας αγοράς, οι αυξημένες επισφάλειες, ο περιορισμός των κερδών από τις συμμετοχές τους και το ακριβό χρήμα αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων, οδηγώντας τις διοικήσεις τους σε αναθεωρήσεις των business plan.

> Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί; Από τη στιγμή που είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και μετόχων, σχετικά με την υλοποίηση της δεύτερης φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, για την κεφαλαιακή ενίσχυση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, τότε ποιος ο λόγος που ο εκπρόσωπος του Βασικού της Μετόχου γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου; Μήπως έχει να κάνει και με τον αναβρασμό που επικρατεί μεταξύ των απλήρωτων εργαζομένων στις επιχειρήσεις Λαναρά σε Θράκη και Θεσσαλονίκη; Εκτός και αν εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος, η χρηματοδότηση δηλαδή με τραπεζικό δανεισμό και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου…

> Δεν το λέμε μόνο εμείς, το «ψιθυρίζουν» πλέον οι περισσότεροι παράγοντες της χρηματαγοράς. Η ξενομανία της διοίκησης του χρηματιστηρίου και ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από τους αλλοδαπούς επενδυτές είχε καταστροφικές συνέπειες. Απτόητος πάντως ο κ. Καπράλος συνέχισε τις συναντήσεις του, βλέπε Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου, κατά τις οποίες υπήρξαν οι προγραμματισμένες άνευ ουσίας και περιεχομένου φιλοφρονήσεις, περί φιλικής ατμόσφαιρας, ταύτισης απόψεων, προώθησης των προβλημάτων κ.λπ.

> Αν δεν υπάρχει κάποιος «ιδιαίτερος» λόγος, όπως στρογγυλοποίηση ποσοστών κ.λπ., τότε η αγορά των μόλις 370 μετοχών της «πολύπαθης» Ατλάντικ, από τους τρεις βασικούς μετόχους της εταιρείας, μέσω μερίδας συγκυρίων που τηρούν εξ αδιαιρέτου, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση.

> Κάτι μας λέει ότι στο τέλος θα τα βρουν! Στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» αναμένεται να καθίσει το σύστημα αντικειμενικής πραγματογνωμοσύνης Audatex και κατ’ επέκτασιν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς οι έρευνες της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέληξαν στο ενδεχόμενο ύπαρξης αθέμιτων πρακτικών.

> Με αφορμή τις πρόσφατες πιέσεις των τιμών πολλών δεικτοβαρών μετοχών, ρωτάμε μήπως έφτασε η στιγμή να αλλάξει εκ νέου ο τρόπος υπολογισμού του κλεισίματός τους, καθώς οι δημοπρασίες που ακολουθούν τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές συναλλαγές κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και αδικαιολόγητες διαφορές.

> Χρ. Φώλιας «εναντίον» Μ. Χρυσοχοΐδη… σημειώσατε… 2! Από την μια ο υπουργός επιμένει ότι οι επιχειρήσεις εισάκουσαν τις προτροπές του και συγκράτησαν τις τιμές, ενώ από την άλλη ο αρμόδιος για τα θέματα ακρίβειας του ΠΑΣΟΚ τον διαψεύδει κατηγορηματικά.

> Με αφορμή τις ολοένα και περισσότερες διευκρινιστικές ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, ρωτάμε πόσες από τις επιχειρήσεις αναμένεται. 1) να «ωραιοποιήσουν» τους ισολογισμούς τους, «ξεχνώντας» να σχηματίσουν προβλέψεις από επίδικες διαφορές ή ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις (βλέπε Μάρακ); και 2) να κερδίσουν χρόνο, στρεφόμενες κατά της βασιμότητας των όποιων φύλλων ελέγχου, ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων;

> Μετοχές δύο ταχυτήτων! Ακόμα και στην συνεδρίαση της προηγουμένης Τετάρτης, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, περίπου το 80% του συνολικού τζίρου συναλλαγών προήλθε από τα «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

> Από τα αμιγώς επιχειρηματικά δάνεια… στα επισκευαστικά «μαϊμού», καθώς άλλο να δανείζεσαι με επιτόκιο 8% για ορισμένα χρόνια και άλλο με 6,5 έχοντας μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Η αναφορά μας στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

> Το έγκλημα είναι πολιτικό, ενώ οι ευθύνες διαχρονικές! Ενόψει της νέας ΚΑΠ, είτε επιλεγεί το κριτήριο της επιδότησης είτε εφαρμοστεί αυτό της έκτασης, η σταδιακή μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι βέβαιη, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιστροφή των παράνομων χορηγήσεων ύψους 127,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει στην μείωση της αγροτικής δραστηριότητας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ΠΑΣΕΓΕΣ και ATEbank «αλληλοκατηγορούνται», για το αν η πραγματική αύξηση του κόστους δανεισμού των αγροτών το 2007 ήταν μεγαλύτερη απ’ αυτή του 2006.

> Επαγγελματισμός, νομικό πλαίσιο, φορολογία, ή κάτι άλλο; Όποιος και να είναι ο λόγος, ένα είναι το βέβαιο, ότι ο μέσος όρος απόδοσης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων από την αρχή του έτους ήταν σαφώς καλύτερος από τον αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Δεν διορίστηκε για να αισιοδοξεί και να ελπίζει, αλλά για να διασφαλίζει και να πιστοποιεί ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, στον διαγωνισμό «ξεπουλήματος» των ΣΕΜΠΟ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η αναφορά μας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΘ, κ. Τσάρα.

> Έχει δίκιο η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου! Ακόμη και να συμφωνήσουμε με τους ορκωτούς, για την απόσυρση της παραγράφου του νομοσχεδίου που έχει να κάνει με τη μείωση των προσόντων ένταξης στον κλάδο, δεν παύουμε να τους καταλογίζουμε συντεχνιακή συμπεριφορά σε θέματα που άπτονται της διεξαγωγής των ελέγχων. Άλλωστε η εν λόγω διάταξη, αν και προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, είναι μόνο η αφορμή, καθώς η «αιτία» έχει να κάνει με τη διαχρονική συνήθεια των εν λόγω εταιρειών να «ελέγχονται από τους ελεγκτές τους».

> Προσέχουν για να έχουν πλέον οι μέτοχοι! Άλλες δύο επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις εισηγμένων επιχειρήσεων, με θέμα τη δυνατότητα των διοικητικών τους συμβουλίων να λαμβάνουν αποφάσεις για την έκδοση ομολογιακών δανείων και την αύξηση μετοχικού κεφάλαιου, οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω της μη υφιστάμενης απαρτίας από την πρώτη και της απόσυρσης του εν λόγω θέματος ημερήσιας διάταξης από τη δεύτερη. Περί των Folli Follie και Μηχανικής ο λόγος.

> Στάση χρημάτων, στάση εργασίας! Μπορεί οι τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κατασκευαστικών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, να έχουν παραμείνει σταθερές, όμως η πιστωτική κρίση και η αδυναμία λήψης στεγαστικών δανείων έχει «ρίξει» τις πωλήσεις κατά περίπου 60%, ενώ περισσότερα από 190.000 νεόδμητα παραμένουν αδιάθετα σε ολόκληρη την επικράτεια.

> Την ίδια στιγμή που οι παράγοντες της εγχώριας χρηματαγοράς ικανοποιούν «ασυζητητί» τις παράλογες απαιτήσεις του οίκου FTSE, που «αντιπροσωπεύει» τα συμφέροντα των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών του εξωτερικού έχει μπει το πολυδιαφημισμένο short shelling των μετοχών.

> Ούτε τοποτηρητής συμφερόντων να ήταν ο κ. Πιλάβιος! Από τις πρόσφατες δηλώσεις της υπεύθυνης του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, κ. Λούκα Κατσέλη, επισημαίνουμε αυτές που είχαν να κάνουν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ανυπαρξία ελέγχων στις εγχώριες τράπεζες και στους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία άτυπων καρτέλ.

> Είναι από τις λίγες φορές που το πρόστιμο μιας ανεξάρτητης αρχής συνοδεύεται με την απομάκρυνση διοικητικού στελέχους εταιρείας! Η αναφορά μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την έξοδο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Dia Hellas.

> Ζήσε Μάη μου! Yπό προϋποθέσεις ότι δεν θα προκαλούν στρεβλώσεις, για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών-προϊόντων και καλώς εχόντων των πραγμάτων από το 2011. Κάπως έτσι αναμένεται να υποδεχθούμε, σε βάθος τριετίας, τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

> Παρά τις συνεχείς διαρροές περί φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων και τις διαρκείς εξαγορές μετοχικών πακέτων, από πλευράς Γερμανών, η HSBC με πρόσφατη έκθεσή της μειώνει την τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ, στα 22 από τα 27,7 ευρώ ανά μετοχή. Γιατί άραγε;

> Αμετάβλητος μεν, στα χαμηλότερα των τελευταίων 2,5 ετών δε, γεγονός που δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση αλλά ούτε και το αρμόδιο υπουργείο! Η αναφορά μας στον Ελληνικό Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, μηνός Ιουνίου.

> Με τη δικαιολογία στο στόμα! Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε αριθμό αδειών επιφάνεια και όγκο οφείλεται κυρίως στην απεργία των μηχανικών, η οποία είχε αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης αδειών.

> Μεταξύ κακού και χειρίστου σεναρίου πρέπει να επιλέξουν οι επενδυτές! Όπως πάντα, οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την πορεία των χρηματαγορών συνέβαλαν στην κάθετη πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ ελέω στασιμοπληθωρισμού το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.


Σχολιάστε εδώ