O σεισμός άνοιξε τα σύνορα και… τα μάτια

w Επιδρά η αλλαγή του κλίματος στη μετανάστευση; Όχι ακριβώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία όμως σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπαστάμκο αναγνωρίζει πως η αλλαγή του κλίματος μπορεί να λειτουργήσει ως «πολλαπλασιαστής απειλών» που επιδεινώνει τις υπάρχουσες τάσεις, εντάσεις και αστάθειες, οι οποίες έχουν ήδη επίδραση στις μορφές μετανάστευσης. Η Κομισιόν στην απάντησή της δηλώνει πεπεισμένη ότι απαιτείται συνολική στρατηγική για την αλλαγή του κλίματος, η οποία θα εξετάζει τόσο τα αίτια όσο και τις συνέπειες της συγκεκριμένης αλλαγής. Η επανεξέταση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, υπογραμμίζει η Κομισιόν, μπορεί να αποτελέσει αιτία για τη βαθύτερη ενσωμάτωση της αλλαγής του κλίματος και των πιθανών δευτερογενών συνεπειών της στη στρατηγική αυτή.
w Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου ψήφισε το νέο τηλεπικοινωνιακό πακέτο, ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ο κύριος πολιτικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η σταδιακή απορρύθμιση της αγοράς μέχρι την επίτευξη πλήρους ανταγωνισμού. Το πιο επίμαχο θέμα το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης και εφαρμογής του λειτουργικού διαχωρισμού του κατεστημένου φορέα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τις μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες με χρήση αυτής της υποδομής, κάτι στο οποίο η Ελλάδα είχε αντίθετη θέση. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ν. Βακάλης δήλωσε: «Κρίνω ότι ο λειτουργικός διαχωρισμός είναι προχωρημένο μέσο, κατάλληλο για κορεσμένες αγορές και όχι για τη δική μας».
w Τους νέους κανονισμούς συντονισμού συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, κατά την παρέμβασή της επισήμανε ότι πρόκειται για κανονισμούς που επιβεβαιώνουν τον γενικό ευρωπαϊκό πολιτικό προσανατολισμό και αφορούν στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της δημιουργίας κεντρικής ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών για τους ασφαλισμένους.
wΤον έντονο προβληματισμό του για τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης και ειδικότερα για τις αλλαγές στην ασφάλιση των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε επιστολή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Είχε προηγηθεί ερώτηση του κ. Παπαδημούλη με την οποία ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με την άποψη της κεντρικής τράπεζας για την έναρξη του ταμείου ασφάλισης εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκφράζει ανοιχτά τον προβληματισμό του σχετικά με τα ζητήματα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος και την «πιθανή παραβίαση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης».
wΕγκρίθηκε από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον κλάδο αλιείας. Η ενίσχυση βασίζεται σε προσωρινές παρεκκλίσεις από τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, με σκοπό να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των μέτρων. Με το έκτακτο πακέτο μέτρων δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για την προσωρινή ή μόνιμη παύση του επαγγέλματος, την λήψη κοινωνικών μέτρων όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση, για την αναδιάρθρωση του στόλου και τον εκσυγχρονισμό των σκαφών ή ακόμα και για τη διάλυσή τους. Κατά την παρουσίαση των μέτρων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Γκλαβάκης, τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι παράκτιοι αλιείς καθώς υφίστανται έντονα τις συνέπειες της κρίσης.


Σχολιάστε εδώ