ΨΑΡΙ-ΦΙΛΕΤΟ ΒΡΕΘΗΚΕ «ΤΙΓΚΑ» ΣΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ

Η κατάσχεση των αλιευμάτων ατλαντικής αλιείας της Μαλέας Αλιευτική ΝΕ (Σαχτούρη 5, Πειραιάς) έγινε μετά τη σχετική δειγματοληψία και τη συνακόλουθη εξέταση, βάσει της οποίας τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν ως αποκλειόμενα της κατανάλωσης, καθώς βρέθηκε να έχουν υδράργυρο πάνω από το όριο που προβλέπεται.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου δείγματος που εξέτασε το Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκριναν τα δείγματα μη ασφαλή και επιβλαβή για τη δημόσια υγεία ως προς την παρουσία υδραργύρου (υπέρβαση του ορίου Hg).
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εξέτασης ζήτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου των κατεψυγμένων αλιευμάτων από την εν λόγω εταιρεία. Τα αλιεύματα κατασχέθηκαν στις Ψυκτικές Αποθήκες Ψυγεία Ευρώπη (Πέτρου Ράλλη 8), όπου και είχαν συγκεντρωθεί μετά την απόσυρση που πραγματοποίησε η εν λόγω εταιρεία, εκτός από 69,3 κιλά που έχουν διατεθεί στην κατανάλωση. Θα ακολουθήσει καταστροφή – αποτέφρωση υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών και της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του τόπου καταστροφής. «Συνεχίζουμε τους ελέγχους με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γ. Σγουρός, «αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα. Σύντομα θα βρεθούμε σε αδυναμία να συγκροτήσουμε κλιμάκια ελέγχου και κατά συνέπεια να κάνουμε ελέγχους στην αγορά, καθώς φεύγουν οι περισσότεροι συμβασιούχοι που εργάζονται στη Νομαρχία Αθηνών.
Κάνω έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει τις προσλήψεις που είναι απαραίτητες και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νομαρχίας Αθηνών και κατ’ επέκταση είναι απαραίτητες για την προστασία των καταναλωτών».
Η υπόθεση παραπέμπεται στον Εισαγγελέα και θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.


Σχολιάστε εδώ