τυποΘεσσαλονίκη

~Με το που μεταφέρθηκε η ώρα έναρξης του δελτίου ειδήσεων της ΕΤ3 από τις 7.30 μ.μ. στις 10 το βράδυ, το ποσοστό της ακροαματικότητάς του, σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 4%. Άδικο έχουν μετά οι Φράστανλης και Φερέτης (που

επέμεναν στην ανάγκη μετάθεσης του δελτίου) να θεωρούν τους ιθύνοντες των ειδήσεων του καναλιού τους άσχετους με την τηλεόραση;

~Πιο δυνατοί τίτλοι και έμφαση στα τοπικά θέματα και στο ρεπορτάζ είναι το πρώτο δείγμα γραφής του Γουσίδη στη διεύθυνση της «Μακεδονίας». Η επιλογή του μάλιστα να αγνοήσει τις απειλές για αγωγές και μηνύσεις και να βγει την Κυριακή με πρωτοσέλιδο για τον κοινό λογαριασμό Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια, συζητήθηκε στη δημοσιογραφική πιάτσα. Άντε να δούμε πότε θα πάρει μπροστά και το νέο πιεστήριο του συγκροτήματος, καθότι η σημερινή ποιότητα εκτύπωσης των εφημερίδων είναι επιεικώς απαρέδεκτη.

~Έχει παραγίνει αυτό το κακό με τους χουλιγκάνους των ομάδων της Θεσσαλονίκης, να μην ανέχονται το ρεπορτάζ της ομάδας τους στην ΕΤ3 να το κάνει οποιοσδήποτε αθλητικογράφος δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής της διοίκησης της ομάδας τους. Σκληρότεροι όλων οι SUPERάδες του Άρη, που προπηλάκισαν και έναν ακόμη δημοσιογράφο που πήγε στο Κλεάνθης Βικελίδης για να καλύψει την προπόνηση της ομάδας τους. Και μάλιστα όχι έναν δημοσιογράφο που τυγχάνει δηλωμένος φίλος άλλης ομάδας, αλλά τον Σταύρο Πετρακόπουλο, έναν εξαίρετο συνάδελφο -κινητή βιβλιοθήκη της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου- που δέχτηκε ποτήρια με νερό και καφέ,

όταν με το συνεργείο της ΕΤ3 μπήκε στο γήπεδο του Άρη.

~Το περιστατικό το κατήγγειλε η ΕΣΗΕΜ-Θ, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση αυτή «προστίθεται σε μια μακρά σειρά ανάλογων γεγονότων που στρέφονται εν τέλει εναντίον της ίδιας της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας». Η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει στις ΠΑΕ ότι «φέρουν αντικειμενική ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε χώρους τους οποίους ελέγχουν και καλεί τις διοικήσεις τους να εγκαταλείψουν την υποκριτική τακτική να αποδίδουν κρούσματα, όπως το παραπάνω, στη δράση μεμονωμένων φιλάθλων».

~Θορυβημένοι από τη νέα αποκάλυψη για τον κοινό λογαριασμό του δημάρχου με τον Λεμούσια, οι επικοινωνιολόγοι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προσπάθησαν να περιορίσουν με κάθε τρόπο τη δημοσιοποίηση της ιστορίας, με τέσσερις κυρίως τρόπους:

1. Στη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου κάλεσαν

όλους τους αντιδημάρχους, αλλά και μερικές δεκάδες

«αγνώστων πολιτών», που ανέλαβαν να παρεμβαίνουν λοιδορώντας τους δημοσιογράφους που έκαναν ενοχλητικές ερωτήσεις. Το γεγονός καταγγέλθηκε από δημοσιογράφους με επιστολή τους στην ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου ζήτησαν προστασία.

2. Από τα δελτία ειδήσεων της TV 100 εξαφάνισαν, στην κυριολεξία, κάθε επικριτική για τη διοίκηση του δήμου αναφορά, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της

αντιπολίτευσης. Μάλιστα η -και δημοσιογράφος το επάγγελμα- Χρύσα Αράπογλου προσέφυγε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας την παρέμβασή της υπέρ της στοιχειώδους τήρησης της δεοντολογίας από τα δημοτικά ΜΜΕ. («Δύο χρόνια επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχω κληθεί ούτε μία φορά από τα δημοτικά ΜΜΕ για συνέντευξη», επισήμανε χαρακτηριστικά.)

3. Ο προϊστάμενος ειδήσεων της ΕΤ3 -μέχρι πρότινος προσέφερε και επίσημα τις υπηρεσίες του στο γραφείο επικοινωνίας του δημάρχου- απαγόρευε στους συντελεστές ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού να καλέσουν στην εκπομπή τους τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε τον επίμαχο λογαριασμό, με το επιχείρημα ότι αφού αρνείται να βγει ο δήμαρχος, θα εμφανιστεί μονομερώς το θέμα.

Οι συντελεστές της εκπομπής παραπονέθηκαν στη γενική διευθύντρια του καναλιού, που έδωσε τη συμβιβαστική λύση να βγει ο δημοσιογράφος της «Μ» αλλά τηλεφωνικά!

4. Παρενέβησαν σε όλα τα κανάλια και όλες τις εφημερίδες, ζητώντας να εξαφανιστεί το θέμα. Αποτέλεσμα, τα περισσότερα κανάλια να το στρογγυλέψουν, ενώ μια εφημερίδα (αυτή του γνωστού εθνικού μεγαλοεργολάβου)

να μη διαθέσει ούτε ένα μονόστηλο για το θέμα.

~Όλα τα προαναφερόμενα τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, που αποφάσισε να παρέμβει σε τρία επίπεδα. Την επιστολή της Χρύσας για θέματα δεοντολογίας την παρέπεμψε στο «συμβούλιο τιμής και δεοντολογίας» της Ένωσης, για την καταγγελία κατά του Χρήστου Νικολαΐδη, αποφάσισε να τον καλέσει για να παράσχει εξηγήσεις, ενώ για τους προπηλακισμούς δημοσιογράφων από τους κλακαδόρους που παρεισέφρησαν στη συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο απευθύνεται στον Τύπο οφείλει να διασφαλίζει άψογες συνθήκες για να ασκούν οι δημοσιογράφοι το έργο τους.

Η παρουσία χειροκροτητών, αυτόκλητων τιμητών και δήθεν αγανακτισμένων υβριστών, που προπηλακίζουν εκπροσώπους του Τύπου, αποτελεί κατάφωρη επίθεση στην ελευθεροτυπία, την οποία χρεώνονται όχι μόνο όσοι επιδιώκουν παρόμοια ”υποστήριξη”, αλλά και όσοι την ανέχονται».

~Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι πως την εν λόγω απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ την ψήφισαν όλα τα μέλη της διοίκησης, ακόμη και οι τρεις προσκείμενοι στο κυβερνών στρατόπεδο, που άπαντες άλλωστε εργάζονται και στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. (Ο Αδάμ μάλιστα είναι και διευθυντής ειδήσεων στο δημοτικό ραδιόφωνο!!!)

Ο Θεσσαλονικιώτης


Σχολιάστε εδώ