Το 45% δεν θεωρεί ικανό κανέναν να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα

Πλήρη απαξίωση της πολιτικής ζωής της χώρας, έντονη επιθυμία για κυβερνήσεις συνεργασίας και σταθερή διαφορά στο 4,1% της απόστασης που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει γκάλοπ που διενήργησε τις τελευταίες ημέρες η RASS, εν μέσω των αποκαλύψεων για τις… δραστηριότητες της Ζήμενς.
Συγκεκριμένα, το 45% δεν θεωρεί κανέναν πολιτικό ικανό να εξυγιάνει την πολιτική ζωή του τόπου. Όμως το 62,5% θεωρεί πως λύση στο πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 64% θεωρεί πως τη λύση μπορεί να τη δώσει ένα νέο κόμμα που θα αποτελείται από προσωπικότητες απ’ όλα τα κόμματα.
Ενδιαφέρον ακόμα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με το ποια κόμματα θα ήθελε ο κόσμος να συνεργαστούν στη δημιουργία νέου κόμματος. Γιατί αποκαλύπτεται πως οι περισσότεροι, το 42,9% θα ήθελαν το νέο κόμμα να απαρτίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 24,9% θα ήθελε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Άρα η πόλωση καλά κρατεί…
Εντυπωσιακό επίσης είναι το συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο το 39,4% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, με τον ΛΑΟΣ στη δεύτερη θέση (16,1%) και το ΚΚΕ τρίτο με 15,4% και το ΠΑΣΟΚ πολύ χαμηλότερα, με 11,4%!
Τέλος, παρά τη σκανδαλολογία, η ΝΔ προηγείται με 4,1% του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου (33,1% έναντι 29%), ενώ ο Κ. Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός, αφού τον αποδέχεται το 54% των ερωτηθέντων, ενώ τον Γ. Παπανδρέου μόλις το 25%.
Αναλυτικά από τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύονται τα εξής:
Στο ερώτημα ποιον πολιτικό θεωρείτε τον πλέον ικανό να εγγυηθεί την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, το 45% απάντησε «κανέναν»! Ωστόσο ο Καραμανλής πήρε διπλάσιο ποσοστό από τον Γ. Παπανδρέου σε όσους απάντησαν πως υπάρχει πολιτικός να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα…
Όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το 62,5% τάχθηκε υπέρ, ενώ μόνο το 35,9% θέλει ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Επίσης το 41,8% πιστεύει ότι με τη δημιουργία νέου κόμματος θα υπάρξει εξυγίανση του πολιτικού σκηνικού, ενώ το 56,8% διαφωνεί.
Από το 41,8% που πιστεύει ότι το νέο κόμμα θα φέρει την πολυπόθητη εξυγίανση στην πολιτική ζωή της χώρας, το 5,8% πιστεύει ότι το κόμμα αυτό θα πρέπει να είναι κεντροδεξιό, το 21,1% κεντροαριστερό και μόλις το 5% μικτό. Το 64% πάντως εκτιμά πως το κόμμα αυτό θα πρέπει να αποτελείται από προσωπικότητες απ’ όλα τα κόμματα.
Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε για αρχηγό αυτού του κόμματος, το 35% απάντησε «κανένα», μόλις το 10,8% τον Βενιζέλο και το 8,8% τον Τσίπρα.
Όσον αφορά τους συσχετισμούς στο νέο κόμμα, το 42,9% θέλει να απαρτίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, το 24,9% από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, το 8,5% από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το 8,4% από ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, το 5,9% από ΝΔ – ΛΑΟΣ, το 2,8% από ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ, το 2,6% από ΝΔ – ΚΚΕ, το 2% από ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΟΣ, το 1% από ΚΚΕ – ΛΑΟΣ και το 1% από ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ.
Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 39,4%, ο ΛΑΟΣ 16,1%, το ΚΚΕ 15,4%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το 15% κανένας και το 10,2% ήταν αδιευκρίνιστο, λευκό – άκυρο.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ φτάνει σε… σταλινικό ποσοστό (79,9%), ενώ μόλις 12,3% παίρνει το ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 54% «ψήφισε» Καραμανλή και το 25% Γ. Παπανδρέου.
Όσον αφορά, τέλος, την πρόθεση ψήφου, το 33,1% «ψήφισε» ΝΔ, το 29% ΠΑΣΟΚ, το 7,9% ΚΚΕ, το 13,7% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,2% ΛΑΟΣ και το 1,9% Οικολόγους.


Σχολιάστε εδώ