Το σύστημα δεν γίνεται ανθρώπινο

Η δικομματική αντιπαράθεση για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» και τη διαπλοκή με αφορμή την υπόθεση Ζήμενς μόνο κοροϊδία προς τον λαό μπορεί να χαρακτηριστεί. Αίφνης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται για το ποιος θα προτείνει τα περισσότερα μέτρα για τη θωράκιση της «διαφάνειας» και τη συντριβή της διαπλοκής. Από πίσω και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε δέσμη (!) μέτρων για τη διαφάνεια!
Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλουν να «χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση, παρά τους εκ του αντιθέτου ισχυρισμούς τους. Προσπαθούν απλώς να εξωραΐσουν τη σαπίλα που αναδύεται από το σύστημα που και οι δύο με συνέπεια υπηρετούν.
Μέτρα επανειλημμένως έχουν υιοθετηθεί και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και απ’ αυτές του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίστηκε η διαπλοκή. Και αυτό, όχι γιατί υπήρχαν κάποιες νομοτεχνικές παραλείψεις, αλλά γιατί συνειδητά δεν έθιγαν την ουσία, την πηγή που την προκαλεί. Υπάρχει αλήθεια καμιά αμφιβολία ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να εξασφαλίσουν το κέρδος μετέρχονται οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της μίζας; Η ανταγωνιστικότητα περιλαμβάνει και τη μίζα.
Η διαπλοκή πηγάζει από τη σύμφυση του κεφαλαίου με τα μονοπώλια και τα πολιτικά κόμματα που τα υπηρετούν. Συνεπώς, χτύπημα της διαπλοκής χωρίς χτύπημα των μονοπωλίων, με τον λαό στη γωνία, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το γνωρίζουν καλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά το αποσιωπούν γιατί είναι κόμματα που υπηρετούν τη συγκέντρωση και την ενίσχυση του κεφαλαίου. Το γνωρίζει και ο Συνασπισμός που όμως επιλέγει να μην το αναδεικνύει, γιατί δεν έχει πολιτική ρήξης με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, αλλά έχει πολιτική διαχείρισης, εξανθρωπισμού (!) του συστήματος!
Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με οργανωμένο εργατικό κίνημα, στη γραμμή της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιοποιεί και την παραμικρή χαραμάδα (π.χ. εξεταστική επιτροπή), όχι με αυταπάτες ότι αυτή θα φέρει το φως…
Και ένα ακόμα θέμα: Ας μην επιχειρήσουν δήθεν για τη διασφάλιση της διαφάνειας απαράδεκτες παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Το ΚΚΕ δεν έχει κρατικά συμβόλαια, δεν έχει πάρε δώσε με το κεφάλαιο. Ανοιχτά και απερίφραστα στρέφεται κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Τα έσοδά του προέρχονται από συνδρομές μελών, φίλων και οπαδών, από τους εργαζομένους και ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα. Διαδικασίες, όπως η ονομαστικοποίηση των συνδρομών, τη στιγμή που χιλιάδες αγωνιστές διώχθηκαν στο παρελθόν γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.


Σχολιάστε εδώ