ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η βραδιά στο Βεάκειο, την περασμένη Κυριακή, δεν είχε πυροτεχνήματα για να φτιάξουν το κέφι των ελαχίστων συνέδρων της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) που μπήκαν στον κόπο να κατεβούν μέχρι τον Πειραιά. Έτσι, παρά το εκλεκτό πρόγραμμα και το ταλέντο των καλλιτεχνών, οι εντυπώσεις ήταν αρνητικές.

ο ίδιο συνέβη και με το 86ο Συνέδριο. Το πρώτο υπό την σκια της Ακροπόλεως, μετά από 38 έτη. Πολλοί ανέμεναν ότι θα έγραφε ιστορία. Δυστυχώς, έξω από τα εορταστικά διαδικαστικά, επί της ουσίας τα οργανωτικά παρατράγουδα το οδήγησαν σε επίπεδο κατώτερο του αναμενόμενου.
Το Συνέδριο υποβαθμίστηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Το γεγονός ξένισε καθώς δύο χρόνια πριν (το 2006), όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα το τότε προεδρείο της ΑΧΕΠΑ με επικεφαλής τον π. πρόεδρο Gas James, είχαν παραστεί και τιμηθεί από την οργάνωση τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας όσο και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ενώ είχε υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Στο ερώτημα τι συνέβη τη φορά αυτή και απουσίασαν οι πολιτειακοί παράγοντες, κύκλοι της ΑΧΕΠΑ, αντί άλλης απαντήσεως, «έδειχναν» την οργανωτική επιτροπή της Αθήνας (District 25) και, ειδικότερα, την κόντρα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της, καθώς έχει απομονωθεί το Chapter HJ1, το αρχαιότερο στην πρωτεύουσα.
Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για αδυναμία συντονισμού, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της ΑΧΕΠΑ, που έφθασε στην Αθήνα, αγνοώντας τα «τοπικά» προβλήματα έδωσε έμφαση σε δευτερεύουσες παραμέτρους της παρουσίας της στην πρωτεύουσα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΑΧΕΠΑ Αθήνας Γιώργο Δούσσια (George Dussias), είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρμόδιοι παράγοντες στην Ηρώδου Αττικού χωρίς, όμως, οι τελευταίοι να απαντήσουν.
Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, το γεγονός ότι παρόλο που ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, δεν συναντήθηκε με την ηγεσία της ΑΧΕΠΑ, αν και στο παρελθόν είχε δεχθεί την ηγεσία του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού).
Στις εργασίες του Συνεδρίου την κυβέρνηση την εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Νίκος Τσιαρτσιώνης. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου στο Ζάππειο, όπου δεξιώθηκε τους συνέδρους. Στη δεξίωση προσήλθαν ορισμένοι ακόμα υπουργοί και βουλευτές, καθώς και ο βουλευτής Γρηγόρης Νιώτης από πλευράς ΠΑΣΟΚ, και ο Άδωνις Γεωργιάδης από τον ΛΑΟΣ.

Οργάνωση

Τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και καιρό την Περιφέρεια της Αθήνας αναδείχθηκαν κατά τον εντονότερο τρόπο στο Συνέδριο, καθώς εξ αιτίας των προσωπικών αντιδικιών δεν επιστρατεύθηκε το σύνολο του δυναμικού της ΑΧΕΠΑ-Αθήνας με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν μεγάλα κενά, καθώς λίγα άτομα επωμίστηκαν μεγάλο έργο.
Έτσι, παρά τις προσπάθειες του αντικυβερνήτη, κ. Ανάστου Δημητρόπουλου, σημειώθηκαν παραλείψεις και λάθη που σημάδεψαν το Συνέδριο.
Το Πρόγραμμα του συμποσίου και των λοιπών συνεδριακών εκδηλώσεων, αν και δόθηκε στη δημοσιότητα την τελευταία στιγμή, εντούτοις άλλαζε συνεχώς -και απροειδοποίητα- κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ενώ εκδηλώσεις είτε αναστέλλονταν είτε, ενώ αρχικά είχαν αναβληθεί, τελικά πραγματοποιούνταν.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα των συμποσίων ως ομιλητές δεν είχαν ενημερωθεί ή είχαν ειδοποιηθεί αργά με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχουν.
Τα «στρογγυλά τραπέζια» όπου τέθηκαν σημαντικά ζητήματα υπέφεραν από την πρόχειρη επιλογή ομιλητών, ενώ αμφισβητήθηκε η θεσμική δυνατότητα ορισμένων εκ των συμμετασχόντων να εκφράζουν την Ομογένεια. Διάχυτη ήταν, εξάλλου, και η υποκειμενικότητα ορισμένων τοποθετήσεων τόσο στο πάνελ για το ρόλο των ομογενειακών ΜΜΕ όσο και στη συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και ομογενειακών οργανώσεων-ΣΑΕ.

Σκοπιμότητα

Πανηγυρικά απουσίαζε από το σύνολο των επταήμερων εκδηλώσεων η σκοπιμότητα για την οποία διεξήχθη το Συνέδριο στην Αθήνα. Αν υπήρχε συκεκριμένη σκόπευση, πέραν των όποιων πολυμιλημένων «τύψεων» για την αναβολή του προγραμματισμένου Συνεδρίου του 2002, αυτή δεν πέρασε ως μήνυμα ούτε στον ελληνικό Τύπο- που, δυστυχώς, αγνόησε το σύνολο των εκδηλώσεων και το Συνέδριο με εξαίρεση την ERT WORLD, η οποία κατέγραψε τις εργασίες του- ούτε στους συνέδρους οι οποίοι, πάντως, με αφορμή και μόνον το γεγονός ότι βρέθηκαν στο πάτριο έδαφος δήλωναν ενθουσιασμένοι και τα έβλεπαν όλα όμορφα.Η αλήθεια πάντως είναι, για όσους έχουν παρακολουθήσει και άλλα συνέδρια της ΑΧΕΠΑ, ότι τόσο το opening ceremony όσο και τα διάφορα events (όπως π.χ. η εκδήλωση στο Γκολφ της Γλυφάδας, η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η κρουαζιέρα) ήταν από τα πλουσιότερα και καλύτερα μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, στο ουσιαστικό του μέρος, το Συνέδριο σημαδεύτηκε από τις οργανωτικές αδυναμίες αλλά και την απουσία του ύπατου προέδρου κ. Ice Gulas (Άικ. Γκούλα) από σημαντικές συζητήσεις στα διάφορα πάνελ όπου τέθηκαν ζητήματα ουσιώδη για την οργάνωση, όπως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με την παρουσία του Αμερικανού Deputy Chief of Mission κ. Thomas Countryman, οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ομογενειακών οργανώσεων κ.ά.

Ομπρέλα…

Μάλιστα σε μία από τις «στρογγυλές τράπεζες», όπου παρευρίσκοντο ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και ο πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Νίκος Τσιαρτσιώνης, ακούστηκαν καταπληκτικά πράγματα, όπως ότι όλες οι ομογενειακές οργανώσεις πρέπει να τεθούν και να συντονισθούν «κάτω από την ομπρέλα του ΣΑΕ».
Ο παριστάμενος κ. Ανάστος Δημητρόπουλος κατέβαλε προσπάθεια να ισορροπήσει τα πράγματα, μιλώντας για συνεργασία με βάση την ισότητα και όχι την ιεραρχία, αλλά, καθώς ο ίδιος δεν είναι ομογενής, ορισμένοι σύνεδροι αναρωτήθηκαν για το εάν και κατά πόσο η παρέμβασή του υπήρξε εκ των πραγμάτων αποτελεσματική. «Θα έπρεπε να ήταν παρών ο πρόεδρος και να αποστόμωνε όσους θέλησαν να βάλουν την ΑΧΕΠΑ σε υποδεέστερη θέση αναφορικά με άλλες οργανώσεις της Ομογένειας», δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» πρώην αξιωματούχος της Περιφέρειας Καναδά.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιαρτσιώνης υπήρξε σαφής: «Καμία οργάνωση της Ομογένειας δεν θα επιτρέψουμε να πειραχθεί, αλλά εμείς θέλουμε να λειτουργούν όλες κάτω από την ομπρέλα του ΣΑΕ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης έκανε λόγο για συνεργασία «μεταξύ ίσων», αλλά αφού προηγουμένως είχε ακούσει με καταφανή ευχαρίστηση τον κ. Τσιαρτσιώνη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση «θα στηρίζει το ΣΑΕ» όσα λάθη και αν κάνει.
«Ουδείς ρώτησε, πάντως, το πάνελ εάν το ΣΑΕ είναι ικανοποιμένο από τη δική του συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, από το γεγονός ότι παραμένει πάντα οικονομικά απόλυτα εξαρτώμενο από αυτήν και από την αποτυχία του στο να εκπροσωπεί την Ομογένεια σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές ποσοστό», είπε στο «ΠΑΡΟΝ» μέλος της επανεκλεγείσας (την Κυριακή) ύπατης διοικήσεως της ΑΧΕΠΑ.
Αντίθετα, το ερώτημα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως από αξιωματούχους της ΑΧΕΠΑ -και που συζητήθηκε, αργότερα, σε κλειστή σύσκεψη με τον πρόεδρο κ. Γκούλα- ήταν γιατί αφέθηκαν να διαμορφώνουν πολιτική και στρατηγική για λογαριασμό της ΑΧΕΠΑ διάφορα «μη αρμόδια πρόσωπα».
Ένα άλλο ζήτημα που ανέκυψε στο παρασκήνιο ως παράλειψη των αξιωματούχων της ΑΧΕΠΑ που παραβρέθηκαν στο εν λόγω πάνελ, και μεταφέρθηκε στο «ΠΑΡΟΝ» από έγκυρη πηγή, ήταν γιατί κανείς τους δεν ανέφερε ότι «το ΣΑΕ το επιδοτεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ενώ η ΑΧΕΠΑ επιδοτεί εξ ιδίων της πόρων όχι μόνο τη λειτουργία της, αλλά και τα έργα που πραγματοποιεί στην Ελλάδα». Πώς μπορεί, λοιπόν, «να ακούγεται ότι πρέπει να μπούμε κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα;», διερωτούντο οι ίδιοι κύκλοι. Ο νέος κυβερνήτης Ελλάδος κ. Τάσος Μαστρογιάννης δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» αισιόδοξος για το μέλλον της οργάνωσης. «Το 86ο Συνέδριο αποτελεί πλέον ιστορία. Η ΑΧΕΠΑ θα συνεχίσει το έργο της και εδώ και παντού», τόνισε χαρακτηριστικά. Την εκτίμηση ότι η ΑΧΕΠΑ θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της γενικότερα και του Συνεδρίου της Αθήνας ειδικότερα διατύπωσαν πολλοί ακόμη σύνεδροι, οι οποίοι πρόσθεταν ότι «η συγκάλυψη των προβλημάτων και των λαθών δεν βοηθά κανέναν».

Σύνεδροι

Οι αξιωματούχοι-σύνεδροι που έφθασαν στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τους 250 (αναμένονταν περισσότεροι από 500), ενώ συνολικά οι επισκέπτες υπολογίζονται περίπου σε 650 άτομα.
Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, οι συνδαιτυμόνες στο Μεγάλο Δείπνο του Σαββάτου ήταν περίπου 1.000 άτομα. Αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων παρατηρητών, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 700 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ όταν ελήφθη η απόφαση (από την προηγούμενη υπό τον κ. Τζέιμ Γκας διοίκηση) γινότανε λόγος για 3.000 μέλη των ΑΧΕΠΑ που θα κατέφθαναν στην Ελλάδα, η νυν διοίκηση μιλούσε για 1.200 άτομα, αριθμός που απεδείχθη και αυτός υπερβολικός.
Το γεγονός της μη προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνέδρων και συνοδών οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην μεγάλη πτώση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ (1 ευρώ /1.75 δολ.), γεγονός που κατέστησε το ταξίδι, την δεκαήμερη παραμονή στην Αθήνα, και τη συμμετοχή στα διάφορα events και την κρουαζιέρα πανάκριβα.

Ευχαριστημένοι

Ωστόσο, όσοι ομογενείς αγνόησαν το οικονομικό και έφθασαν στην Αθήνα, δήλωναν στο «ΠΑΡΟΝ» ενθουσιασμένοι «με τον καλό καιρό και με το ότι βρίσκονταν πίσω στην πατρίδα». Μεγάλο ήταν το κέφι των ομογενών που ταξίδεψαν από ΗΠΑ, Αυστραλία, και Καναδά. Χόρεψαν και απόλαυσαν τα εορταστικά δρώμενα.
Οι εντυπώσεις τους για το Συνέδριο ήταν θετικές και το χαρακτήριζαν ως ένα από τα καλύτερα που έχουν γίνει χωρίς να λείπουν και κάποιες επισημάνσεις του τύπου «να μη μας αγνοούν οι κρατούντες», «εμείς αγαπάμε την πατρίδα περισσότερο από σας» και «μας λείπει η καθοδήγηση για να ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε στα εθνικά θέματα».

Επιτυχίες

Από τις επιτυχημένες στιγμές του Συνεδρίου η παρουσία του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, που ζήτησε να γίνει επίτιμο μέλος της ΑΧΕΠΑ. Η δεξίωση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ζάππειο. Η ακούραστη παρουσία του Νίκου Τσιαρτσιώνη. Ο αυθορμητισμός του Γιάννη Ιωαννίδη και οι πολλά υποσχώμενοι μπασκετμπολίστες της ΑΧΕΠΑ.
Η περιήγηση των συνέδρων από τον καθηγητή κ. Παντερμανλή στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η διάλεξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τέλος, θετικά σχολιάστηκε η παρουσία της Παιδικής Χορωδίας της Εκκλησίας της Αμερικής καθώς και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, αν και ξένισε η αναβολή συζητήσεως στην οποία θα συμμετείχε και ο σεβασμιώτατος.


Σχολιάστε εδώ