Στη… σκιά των μεγάλων κομμάτων, τα μικρότερα..

Η κάμψη του δικομματισμού, που πιστοποιείται από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, δημιουργεί νέα δεδομένα για τα μικρότερα κόμματα. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν δείχνει έτοιμο και ικανό να αναπτύξει μια εναλλακτική πρόταση και να καλύψει το «κενό» που αφήνουν Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ επιμένει να κινείται στη λογική της περιχαράκωσης, αρνείται να «ανοιχτεί» στην κοινωνία και ελπίζει ότι θα ωφεληθεί αν ο ελληνικός λαός στις εκλογές αποδοκιμάσει όλα τα άλλα κόμματα.
Την ίδια στιγμή η «πολυμετοχικότητα» που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει στο κόμμα να αναπτύξει μια ενιαία γραμμή και στρατηγική, ενώ αδυνατεί -παρά τις δημόσιες διακηρύξεις της ηγεσίας του- να διατυπώσει προγραμματικό λόγο και να καταθέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μια κοινή κάθοδος με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα ήταν ενδεχομένως μια λύση, αλλά αυτήν τη στιγμή θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, λόγω του ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε διψήφια ποσοστά, γεγονός που δημιουργεί σε ορισμένα στελέχη του προσδοκίες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Σε μια κοινή κάθοδό τους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία, ωστόσο για να ξεπερασθεί ο σκόπελος του εκλογικού νόμου θα έπρεπε στο ψηφοδέλτιο να μην αναφέρονται τα ονόματα των δύο κομμάτων, αλλά ένα τρίτο. Ενδεχόμενο το οποίο αποκλείεται κατηγορηματικά και από τις δύο πλευρές για πολλούς λόγους, ένας εξ αυτών το πολιτικό κόστος που θα έχουν στην πορεία αμφότερα τα κόμματα.
Έντονος είναι ο προβληματισμός και μεταξύ των βουλευτών του ΛΑΟΣ που θεωρούν ότι το κόμμα δεν πρέπει να περιορίζεται στο να καταγγέλλει και να διαφωνεί, οφείλει να καταθέτει προτάσεις για όλα τα θέματα. Διαφορετικά, όπως σημειώνουν, δεν πρόκειται να εισπράξει τις απώλειες που έχει η Ν. Δημοκρατία, εκεί αποδίδουν και το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τα ποσοστά τους, η δύναμη του ΛΑΟΣ παραμένει στάσιμη. Στο μεταξύ οι γνώμες των βουλευτών διχάζονται ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι της Ν. Δημοκρατίας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να κρατούν κριτική στάση, αλλά να αφήσουν «ανοιχτές πόρτες» για τους δυσαρεστημένους με την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρους. Αντιθέτως, άλλοι επιμένουν στη «σκληρή γραμμή» και ο Γ. Καρατζαφέρης να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν. Δημοκρατία με το επιχείρημα ότι αν ένας ψηφοφόρος είναι εξοργισμένος με την κυβέρνηση γιατί να ψηφίσει τον ΛΑΟΣ, αν ξέρει ότι μετεκλογικά μπορεί να συνεργαστεί με τη Ν. Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ